Milák Kristóf újra világbajnok, megvan a 100. magyar vb-érem!

Nem számít, hogy nem volt ott Caeleb Dressel, nem számít, hogy nem ment ötven másodperc alá. Az egyetlen dolog, ami számít, hogy Milák Kristóf magabiztos versenyzéssel megnyerte a 100 méteres pillangóúszás döntőjét a Duna Arénában pénteken. Ezzel immáron kétszeres aranyérmes a hazai vb-n, és megszerezte Magyarország 100. dobogós helyezését a vizes vb-k történetében.

2022. 06. 24. 18:55
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint húsz perc volt hátra a pénteki úszódöntők kezdetéig, a versenyzők a szokásos bemelegítést végezték. akárcsak az elmúlt napokban, ezúttal is a legszélső sávban, rajtpróbával zárta a ráhangolódást.

Egyszerre érkezett a rajtkőhöz egyik riválisával, Noe Ponttival. Ugyanolyan fürdőnadrágot viseltek, Milák nem jött zavarba, ehelyett a tőle megszokott lazasággal rámutatott a sajátjára, majd Ponttiéra, aztán felállt a rajtkőre, fejest ugrott és néhány karcsapással maga mögött hagyta a svájcit.

Milák apró, spontán, csibész gesztusa előrevetítette, hogy mi vár a telt házas Duna Aréna közönségére – s mi vár Ponttiékra a medencében. 

VIRTH Balázs; MILÁK Kristóf
Milák és edzője, Virth Balázs talán Pontti úszónadrágján viccelődtek a bemelegítés végén. Fotó: Kovács Tamás

A 22 éves magyar klasszis a csütörtöki előfutamok után elmondta, hogy soha nem készült annyit a 100 pillangóra, mint idén, de még mindig nem érzi a magáénak. Na persze, kétszázon olimpiai bajnok, immáron kétszeres világbajnok, és kedden megjavította a saját világcsúcsát. Ehhez képest a rövidebb távon „csak” ezüstjei voltak világméretű mezőnyben. 2017-ben, az előző budapesti vb-n 17 évesen lett második, tavaly a tokiói olimpián már sztárként.

A két ezüstben az volt a közös, hogy mindkétszer végzett Milák előtt az első helyen, aki nagyon készült a visszavágóra. Csakhogy az meghiúsult, mivel az amerikai meg nem erősített hírek szerint mentális gondok miatt váratlanul visszalépett a budapesti vb-től annak a kellős közepén.

Milákot – ahogy megígérte – ez nem foglalkoztatta. Toronymagas aranyesélyes volt Dressel hiányában, hiszen a mezőnyben egyedül neki volt 50 másodpercen belüli egyéni legjobbja, de ez nem tette kényelmessé.

Arany a 100. magyar érem

Ötvennél az első helyen fordult, és végig magabiztosan vezetve, 50,14 másodperces idővel szerezte meg az aranyérmet, amely Magyarország történetének 100. dobogós helyezése (minden sportágat beleértve) a vizes világbajnokságok történetében.

Milák másodszor lett világbajnok Budapesten (ez a két magyar érem született eddig a hazai vb-n), egy döntőben pedig csak a győzelem számít igazán, Dressel távolléte és a 49-es idő elmaradása senkit sem érdekel – legfeljebb az utóbbi Milák Kristófot.

Felfoghatatlanul kevés hiányzott Szabónak

Párizs csak két év múlva lesz, mármint a 2024-es olimpia a francia fővárosban. Szabó Szebasztián folyton azt hajtogatta, hogy az 50 gyorssal hosszabb távon számol, elsősorban a következő ötkarikás játékokon szeretne robbantani benne.

Aztán a szám csütörtöki előfutamában egyéni csúcsot döntött, majd az elődöntőben tovább faragta a legjobbját (21,81). A hetedik idővel került be a döntőbe, amelyből ugyancsak hiányzott a címvédő Dressel.

A trón üresen maradt abban a számban, amelyben századok döntenek és bármi megtörténhet. Nyolcan pályáztak a koronára, köztük Szabó Szebasztián.

SZABÓ Szebasztián
Szabó Szebasztián az 50 gyors döntőjében. Fotó: Kovács Tamás

A győzelem a brit Benjamin Proud és az amerikai Michael Andrew között dőlt el az előbbi javára, mögöttük viszont hárman szinte egyszerre csaptak a célba, s az egyikük az egyes pályán Szabó volt. 

Három századmásodperc, felfoghatatlanul kevés hiányzott a bronzéremhez. 

Ennyivel előzte meg a magyar fiút a francia Maxime Grousset, és Szabó még kisebb különbséggel, egyetlen százados előnnyel lett negyedik a kanadai Joshua Liendo Edwards előtt.

Mondanunk sem kell, Szabó a 21,60-as idejével, a harmadik úszására harmadszor javította meg az egyéni csúcsát 50 gyorson. A következő célja az országos rekord megdöntése lehet, amelyet Takács Krisztián még a cápadresszes időkből tart a 2009-es római vb-n úszott 21,42-vel. Ez az idő Szabónak most érmet ért volna (csaknem ezüstöt), de Párizs még tényleg odébb van.

Szombaton zárja a sort

Két magyar állt rajthoz a női 200 hát döntőjében. A mindössze 15 éves, vb-újonc Molnár Dóra nyerte meg a magyarok külön csatáját, s megszerezte a hetedik helyet a szám kétszeres Eb-bronzérmese, Burián Katalin előtt. A győztes Kaylee McKeown véget vetett az ezüsthalmozásnak, korábban ötször volt második helyezett a vb-ken, első sosem. Egyszer minden sorozat véget ér.

Senánszky Petra a női 50 gyors elődöntőjében új egyéni csúccsal (24,95) a 14. helyen végzett, így nem jutott be a szombati döntőbe. 

A medencés úszóversenyek zárónapjára egyetlen magyar érdekeltségű szám maradt: női 400 vegyesen a címvédő Hosszú Katinka és a tavaly Eb-ezüstérmes, az első vb-jén szereplő, 18 éves indul.

Világrekord a Duna Arénában

Pénteken egy világcsúcs is született a Duna Arénában. A mix 4×100-as gyorsváltók versenyét Ausztrália új világrekord felállításával  nyerte meg. A szám történetében ez volt a negyedik vb-döntő, a korábbi három alkalommal mindig az Egyesült Államok győzött, és mind a négy kiosztott vb-arany világcsúccsal született meg.

Az amerikaiak Katie Ledecky sikerének örülhettek 800 gyorson, ezzel ő lett az első nő, aki zsinórban öt vb-címet szerzett ugyanabban a számban, összességében pedig a 19. aranyát tehette zsebre, ezzel minden idők rangsorában megelőzte Ryan Lochte-t, s fellépett a második helyre Michael Phelps (26) mögé.

Vizes vb, úszás, pénteki bajnokok és magyar helyezettek:
Nők: 50 pillangó: 1. Sarah Sjöström (svéd, 24,95), 200 hát: 1. Kaylee McKeown (ausztrál, 2:05,08), 7. Molnár Dóra (2:10,08), 8. Burián Katalin (2:10,37); 800 gyors: 1. Katie Ledecky (amerikai, 8:08,04)
Férfiak: 50 gyors: 1. Benjamin Proud (brit, 21,32), 4. Szabó Szebasztián (21,60); 100 pillangó: 1. Milák Kristóf (50,14)

Váltók: 4×100 mix gyorsváltó: 1. Ausztrália (3:19,38, világrekord)

Borítókép: Milák Kristóf a Duna Aréna királya a budapesti vizes vb-n (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.