Hargitay, Darnyi, Rózsa… Milák!

A címben vázolt sormintát akár lecserélhetnénk a következőre is: Michael Phelps, Chad le Clos… Milák Kristóf. A 22 éves magyar úszóklasszis a hazai és a nemzetközi térben is szűk, elit klubba került be azzal, hogy két aranyéremmel zárta pénteken a budapesti vizes vb-t a Duna Arénában.

2022. 06. 25. 6:57
MILÁK Kristóf
Vizes vb 2022 - Úszás - Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találkozunk 2027-ben.

Egy csibész félmosoly kíséretében, ezzel a rövid mondattal búcsúzott Milák Kristóf a szavain csüngő újságíróktól a vegyes zónában, miután a világcsúccsal megnyert 200 után 100 pillangón a második világbajnoki címét is megszerezte pénteken a hazai vb-n.

Öt év múlva újra Budapest rendezi a vizes sportágak legnagyobb viadalát, és Milák van annyira fiatal, hogy még akkor is a csúcson lehet majd. A jövőt persze nem láthatjuk előre, bármikor felbukkanhat egy csodaúszó a világ egy távoli pontján, de 

látva Milák fölényét, a motiváció megtartása lehet a legnagyobb kihívás számára 2027-ig.

Merthogy 22 éves korára olimpiai bajnok, világcsúcstartó és a 2019-ben szerzett vb-aranyával együtt immáron háromszoros világbajnok.

Ha pedig csak az idei vb-n nyújtott teljesítményét nézzük, akkor a duplázással már most igazi legendák közé került. Milák a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon két aranyérmet szerzett. Előtte ezt csak hárman tudták véghez vinni:
– Hargitay András (1975, Cali, 200/400 vegyes),
– Darnyi Tamás (1986, Madrid és 1991, Perth, 200/400 vegyes),
– Rózsa Norbert (1994, Róma, 100/200 mell).

MILÁK Kristóf
Milák Kristóf, a szupersztár. Fotó: Kovács Tamás

A nemzetközi mezőnyben is óriási sztárok nyomdokába lépett Milák. Korábban csak két úszónak sikerült mindkét pillangószámban, 100-on és 200-on is győznie egy vb-n. Az egyikük a legendás Michael Phelps, aki 2007-ben és 2011-ben hozta össze a bravúrt, a másik pedig a dél-afrikaiak olimpiai bajnok klasszisa, Chad le Clos, aki 2013-ban volt legyőzhetetlen.

Van még egy aspektus, amiből látszik, hogy Milák milyen ritka ajándékot adott a magyar szurkolóknak. 200 pillangón világcsúccsal szerezte meg az aranyérmet, hasonlóra hazai közönség előtt csak az olasz úszósport kiemelkedő alakja, Federica Pellegrini volt képes 2009-ben, Rómában, illetve Szun Jang 2011-ben, Sanghajban – utóbbival azonban nem szívesen vesszük egy kalap alá Kristófot.

A kínai az a botrányhős, aki összetörte a vérmintáit tartalmazó fiolákat, amikor doppingellenőrzése lett volna, riválisai pedig úgy tiltakoztak ellene, hogy nem álltak fel mellé a dobogóra a 2019-es vb-n. De ez egy másik történet.

A lényeg, hogy Milák nagyon hamar nagyon sokat ért el, az pedig különösen nehézzé teheti a felkészülését hosszabb távon, hogy nincsenek igazi ellenfelei. Kétszáz pillangón eddig is kiemelkedett a mezőnyből (a valaha volt öt legjobb idő az övé, rajta kívül senki nem úszott 1:51-en belül), de Budapesten százon is hasonló volt a helyzet.

A rövidebb távon Caeleb Dressel volt Milák fő célpontja, ő sarkallta a jobb teljesítményre, ám az amerikai állítólagos mentális gondok miatt visszalépett. Dressel hamarosan 26 éves lesz, az ő pályafutása lassan a vége felé közeledik, főleg ha valóban problémái vannak.

Nélküle Milák százon is egyedül marad. Ötven másodpercen belül csak négy ember úszta le valaha a 100 pillangót: a világcsúcstartó Dressel, akinek a jövője kérdéses, Michael Phelps, aki már visszavonult, cápadresszben a szerb Milorad Csavics, aki már szintén nem aktív – és Milák.

Dressel nélkül a nagy idő nem is jött ki Kristófból, aki 50,14-gyel is kényelmes győzelmet aratott pénteken. Kérdés, hosszú távon hogyan hat rá, hogy nincs kivel versenyre kelnie.

Hiszen a nagy bajnokokat a nagy ellenfelek teszik még erősebbekké.

Szombaton Hosszú Katinka zárja a sort
A medencés úszóversenyek zárónapjára egyetlen magyar érdekeltségű szám maradt: női 400 vegyesen a címvédő Hosszú Katinka és a tavaly Eb-ezüstérmes, az első vb-jén szereplő, 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória indul.

Borítókép: Milák Kristóf 200 pillangó után 100 pillangón is aranyérmet szerzett (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.