Southgate jobban menekül a Netflix, mint a kiesés elől

Az angol labdarúgó-válogatottnak van mit helyre hoznia a Nemzetek Ligája-rajt után, de Gareth Southgate szövetségi kapitánynak fontosabb a világbajnokság, mint az aktuális sorozat.

2022. 06. 14. 12:54
SOUTHGATE, Gareth
Budapest, 2022. június 4. Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája 1. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkõzés elõtt a Puskás Arénában 2022. június 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt gondolom, egyetlen európai válogatott sincs olyan helyzetben, hogy elégedett lehet, és kiemelkedő favoritként utazhat a világbajnokságraGareth Southgate ugyan a legutóbbi vb-n negyedik helyig, a tavalyi Európa-bajnokságon pedig ezüstéremig vezette Angliát, de az esélyesség terhére nincs szüksége.

Mi tagadás, a Nemzetek Ligájában nem is nyűgözte le az angol válogatott a szurkolóit, három meccsen két pont és egy, tizenegyesből elért gól a mérlege.

Ennek ellensúlyozására az angoloktól kedd este, Magyarország ellen nem csupán győzelmet, hanem meggyőző játékkal elért sikert vár a közvélemény, ez viszont nem feltétlenül passzol Southgate stílusához. A kapitányt még a tavalyi Eb-menetelés során is érte kritika a túlzottan konzervatív játékfelfogás és a kreatív játékosok, elsősorban Jack Grealish padoztatása miatt. A németek ellen éppen az ő becserélése eredményezte az angolok legjobb fél óráját a három nyári Nemzetek Ligája-mérkőzésen, Southgate-től mégis kritikát kapott a meccs után.

A kapitány pedig nemcsak az esélyesség terhétől tart a világbajnokság kapcsán, a csapatát is óvatosan állítja össze, s alighanem ez fokozottan igaz lesz majd a Nemzetek Ligája-csoportkör utolsó kettő, szeptemberben sorra kerülő fordulójában, hiába kell esetleg a kiesés ellen játszania Angliának, amely jelenleg a négyes utolsó helyén áll.

– Természetesen el akarjuk kerülni a kiesést, de nem ez az elsődleges szempont számomra. Nem akarom úgy megterhelni a csapatot, hogy komoly sérülés legyen a vége, és elveszítsünk egy játékost a világbajnoki keretből, amiért rosszkor vetettem be – mondta Southgate, akinek 2024-ig szól a szerződése, de a kritikákra felelve elejtett egy fél mondatot, mely szerint nem fog tovább maradni a kispadon, mint amíg szívesen látják.

Nem Anglia az egyetlen európai sztárválogatott, amely rosszul szerepel a Nemzetek Ligájában, a címvédő és világbajnok Franciaország például már biztosan nem nyerheti meg csoportját. Ez persze aligha vigasztalja Southgate-et, a Netflix-pletykák pedig kifejezetten felbosszantották. Amikor a kapitányt a világbajnokságot felvezető, az angol kerettagok feleségeit, barátnőit követő esetleges sorozatról kérdezték, sokkal határozottabb választ adott, mint a futballal kapcsolatos felvetésekre.

Nem örülnék neki, és meglepne, ha a játékosainkat érdekelné ilyen, hiszen a focira akarunk koncentrálni.

Hogy a sorozatból lesz-e valami, az a jövő zenéje, de ebből a szempontból Southgate boldog lehet, hogy nem kell a válogatottban David Beckham – és felesége, Victoria – jelenlétével megbirkóznia.

Borítókép: Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.