Köszönjük, Brazília! Sokat érhet nekünk a Portugália elleni döntetlenjük

A magyar esélyek szempontjából kulcsfontosságú meccsel kezdődött a középdöntő Göteborgban, a férfikézilabda vb-n. Brazília egyelőre úgy tűnik, tett egy szívességet a magyar válogatottnak, pontot vett el az előtte álló Portugáliától, és ezzel helyzetbe hozta Chema Rodríguez csapatát. De a helyzet csak akkor ér bármit is, ha a magyar válogatott legyőzi Brazíliát és Zöld-foki szigeteket, és Svédország hozza az összes meccsét a középdöntőben, mert ebben az esetben Magyarország a csoportmásodik helyen bekúszhatna a legjobb nyolc közé.

Szilágyi László (Göteborg)
2023. 01. 18. 17:19
null
Brazil's pivot Thiagus Santos (L) and Portugal's right back Francisco Costa vie for the ball during the Men's IHF World Handball Championship Group II match between Portugal and Brazil in Gothenburg, Sweden on January 18, 2023. (Photo by Adam IHSE / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 044 férőhelyes Scandinavium Arénában mérsékelt érdeklődés mellett kezdődött a Portugália–Svédország mérkőzés. A többség sárga mezben gubbasztott a székén, hat ember előtt hevert egy közepes méretű brazil zászló, a portugál drukkerek valamivel többen, tízen lehettek, legalábbis azok, akik valamilyen jelét adták annak, melyik csapatnak szurkoltak.
A svédek a kellő hőfokkal reagáltak minden egyes gólra, és a hangos közlő, a helyszínen nagy erőket mozgósító konferanszié zenei aláfestéssel dolgozott. 
Portugália volt a mérkőzés esélyese, de a korábbi szegedi Tiagus Petrust, és a Veszprémmel BL-döntőt játszott Rogerio Moraes vezérletével Brazília szépen tartotta magát. Olyannyira, hogy 

az ellenünk hétfőn eksztázisban védő Manuel Perreira kapus hiába spárgázott egyet-kettőt, Portugália nem tudta leszakítani a dél-amerikaiakat. 

Pedig többször két góllal is meglépett a játéknap előtt a középdöntő második helyén álló portugál válogatott, de Brazília mindig ott maradt, ott loholt a nyakán. Az nem fedné a valóságot, hogy a svéd szurkolók nagy örömére, mert őket leginkább a zenével lehetett „felhevíteni”, vagy még azzal sem.
A második félidő még izgalmasabban alakult, Brazília többször is ellépett, már két gól is volt az előnye, de képtelen volt megtartani az előnyét.
A vége előtt hat és fél perccel Portugália visszavette a vezetést, és emberelőnybe került. Brazília egyenlített létszámhátrányban. Utána hetesből megint az európai csapat került előnybe, és úgy tűnt, innen már nem engedi ki a kezéből az előnyt. Két perccel a vége előtt mégis felsejlett az esély, az egyenlítésért támadhatott Brazília, 28.44-nél kért időt a dél-amerikai válogatott. Ez sikerült is, Gustavo Rodrigues bebombázta a felső sarokba, ezzel lett 28-28. Egy perc maradt hátra, portugál időkéréssel kezdődött a véghajrá, és portugál góllal fejeződött be a meccs. Illetve mégsem, a játékvezetői kettős még megnézett egy vitás jelenetet videón. Portugál piros lap, és brazil hetes következett. 28-28 lett a vége.

A magyar válogatott kapott még egy esélyt. Amennyiben legyőzi Brazíliát és Zöld-foki szigeteket, miközben Svédország nem veszít pontot Portugália és Izland ellen, a csoport második helyén fejezhetné be a középdöntőt.

Férfi kézilabda világbajnokság, középdöntő: Portugália–Brazília 28-28.

A csoport jelenlegi állása: 1. Svédország 4 pont, 2. Portugália 3, 3. Brazília 3, 4. Izland 2, 5. Magyarország 2, 6. Zöld-foki szigetek 0.

Borítókép: Thiagus Petrus (kékben) nagy szívességet tett a magyaroknak (Fotó: AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.