Az újabb bravúr elmaradt, a bronzért csatázik a magyar csapat a BL-ben

A négyes döntő pénteki elődöntőjében ért véget a Dunaújváros menetelése a női vízilabda Bajnokok Ligájában. A Mihók Attila vezette magyar csapat a Keszthelyi-Nagy Ritát is foglalkoztató Mataróval szemben maradt alul 12-9-re, így szombat délután a bronzéremért ugorhat medencébe.

Magyar Nemzet
2023. 03. 31. 21:25
MIHÓK Attila
Sabadell, 2023. március 31. Mihók Attila, a Dunaújváros vezetõedzõje a nõi vízilabda Bajnokok Ligája elõdöntõjében játszott CN Assolim Mataro - Dunaújvárosi VC mérkõzésen a spanyolországi Sabadellben 2023. március 31-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dunaújváros női vízilabdacsapata a mostani idény előtt a legfontosabb játékosai közül kettőt is elveszített (Gurisatti Gréta a Ferencvároshoz, Szilágyi Dorottya az Egerhez igazolt), a Bajnokok Ligájában ennek ellenére is bravúrt bravúrra halmozott. A magyar együttesek közül a legtovább, egészen a négyes döntőig menetelt, ahol először a kupagyőzelemre leginkább esélyesnek tartott Mataróval nézett szembe.

A DFVE pólósai nem riadtak meg a válogatott klasszisokkal teletűzdelt csapattól, és egy fórt kihasználva, Garda Krisztina révén a vezetést is megszerezték. Majdnem négy percen keresztül sikerült megőrizni a magyar kaput a góltól, ezután viszont beindultak a spanyolok, és a negyed végéig háromszor is betaláltak – köztük is.

Rendkívül bátortalanul támadtak a dunaújvárosiak, a második játékrész közepéig nem is született újabb magyar gól. Garda törte meg a jeget, a tőle megszokott bombával jelentkezett. A negyed eleji 5-1-es állás után átmenetileg sikerült a Dunaújvárosnak feljönnie két gólra, de a nagyszünetre újra hárommal, 7-4-re vezetett a Mataro.

Mihók Attila tanítványainak a folytatásban sem volt esélye a felzárkózásra. A harmadik játékrészt is egy góllal veszítette el, s bár a negyediket – főleg Horváth Brigitta remeklésének köszönhetően – megnyerte, a Mataro végül 12-9-cel jutott a döntőbe, ahol a szintén spanyol Sabadell-lel találkozik szombaton 17.30 órakor. A DFVE pedig a bronzért ugrik medencébe, szombaton 16 órakor a nyolc sikerével rekordbajnok olasz Ekipe Orizzonte lesz az ellenfele.

 

Tisztességesen helytállt a Dunaújváros

– Ezen a mérkőzésen az volt a tét, hogy a magyar vízilabdát méltó módon képviseljük, és úgy gondolom, ezt sikerült elérnünk, mert tisztességesen helytálltunk – kezdte értékelését Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője. 

– Érthető módon a támadásunkban nem volt ugyanaz az átütőerő, mint máskor, mert elsősorban arra kellett figyelni, miként indulunk vissza, hogyan védekezünk – annyira erős a Mataró, hogyha minden egyes akcióból lőni akartunk volna, akkor nem ússzuk meg húsz gól alatt. A meccs előtt így is simán aláírtam volna, ha valaki azt mondja, kilencet tudunk lőni ennek a csapatnak. A fő célunk inkább az volt előzetesen, hogy próbáljuk őket tíz alatt tartani, és akkor már nagy eredményt értünk el – végül kicsivel többet kaptunk, de úgy gondolom, így sem lehetünk elégedetlenek.

Kollégája, a Matarót irányító Dani Ballart elmondása szerint a dunaújvárosiak nagyjából azt hozták, amit vártak tőlük.

– Senki sem gondolhatta komolyan, hogy a Bajnokok Ligája négyes döntőjében egy elődöntő könnyű lehet. Tíz éve még talán előfordult ez, ma már mindenki tud a másikról mindent, edzők és játékosok jól felkészültek – mint ahogy mi is próbáltuk kitalálni, mire készült a Dunaújváros és végül nagyjából úgy változtattak, ahogy gondoltuk, viszont amit csináltak, azt remekül csinálták. Nekünk a védekezésünket kellett ehhez igazítani, és miután ezt megoldottuk, végül is le tudtuk győzni ellenfelünket.

Garda Krisztina nem volt mindennel elégedett a mérkőzésen, de a DFVE csapatkapitánya szerint társaival megtették, ami tőlük tellett.

– Szerintem jól helytálltunk, közel a maximumhoz teljesítettünk. Talán egy vagy két elkerülhető gólt kaptunk, ami miatt nem lehetünk annyira elégedettek, de ezt leszámítva úgy gondolom, amit lehetett, kihoztuk ebből a meccsből.

Keszthelyi-Nagy Rita is elismerte az újvárosiak teljesítményét.

– Gratulálok a dunaújvárosiaknak, nagyon jól teljesítettek, sokkal fegyelmezettebben játszanak, mint a korábbi években bármikor – ezért is jutottak el idáig a fiatal csapattal. Amit csinálnak, azt nagyon jól csinálják. Természetesen az UVSE-s élményeimre támaszkodva igyekeztem segíteni abban, hogy mire készüljünk, és végül is ez bejött. Igazából csak ebben bízhattak, a kétcenteres játékban, amire muszáj volt bezónáznunk, így viszont nemigen tudtunk lefordulni róluk, miközben ők elsősorban a védekezésre koncentráltak, és próbáltak élni az adódó esélyekkel. A szezon előtt reménykedtem abban, hogy ha már kijöttem, nem kell magyar csapattal játszani a BL-ben – ehhez képest ez volt a harmadik alkalom... Holnap döntő a Sabadell-lel, nagyon jól ismerjük egymást, de úgy indultunk a szezonnak, hogy meg akarjuk szerezni a trófeát, és már csak egyet meccset kell nyerni ehhez – mondta eltökélten a spanyol csapat magyar klasszisa.

Bajnokok Ligája, négyes döntő, elődöntő:
Mataro (spanyol)–Dunaújváros 12-9 (3-1, 4-3, 3-2, 2-3)
gólszerző: Sevenich, Espar 3-3, Keszthelyi-Nagy 2, Morell, Avegno, Van De Kraats, Cambray 1-1, ill. Horváth 4, Garda, Dobi 2-2, Szabó 1

Borítókép: Mihók Attila, a Dunaújváros vezetőedzője (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.