Nino Salukvadze, az 54 éves georgiai mesterlövész

Ecseki Nándor és Madarász Dóra 3-0-ra elvesztette a döntőt vegyes párosban az Európa Játékok asztalitenisz-versenyében. Az ezüst is szép eredmény, ám olimpiai kvóta csak a győztes német duónak jár. Vívásban, női párbajtőrben Kun Anna, tekvondóban Bailey Kelen a férfi 87 kilogrammos súlycsoportban szerzett bronzérmet. A magyar küldöttség összesítésben négy arany-, öt ezüst- és hét bronzérmet szerzett eddig a Lengyelországban zajló multisporteseményen. A georgiai Nino Salukvadze 54 évesen győzött a női sportpisztolyosok között és a tizedik olimpiájára készülhet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 26. 20:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második szett simán elment, az első és a harmadik szett szorosan alakult, a harmadikban játszmalabdája is volt a magyar duónak. Ecseki Nándor és Madarász Dóra egyetlen pillanatra sem adta fel, de a Qiu Dang, Nina Mittelham német kettős jobb volt és 3-0-ra (9, 6, 11)-re nyert az asztaliteniszezők vegyes páros döntőjében, ami egyben olimpiai kvótát is ér.

MADARÁSZ Dóra; ECSEKI Nándor; BALAZOVA, Barbora
Ecseki Nándor és Madarász Dóra Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Mondtam Dórinak a dobogón, hogy az eredményhirdetés utáni interjúk sokkal pozitívabbak lesznek, mint közvetlenül a meccs utániak voltak. Most már nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, és azt gondolom, amit Szudi Ádám párostársam írt nekem az imént, hogy ez egy megnyert ezüst és nem egy elveszített arany – nyilatkozta éremmel a nyakában Ecseki Nándor, aki sportszerűen fogadta a vereséget, a legyőzőiket is méltatta.

– Ahogy eljutottunk a döntőig, az csodálatos volt, kiemelt párosokat vertünk kétszer egymás után 3-0-ra. Nagyon sokat dolgoztunk ezért, de látjuk, hogy van egy következő szint, amit most a németek nyújtottak.

Madarász Dóra is kiemelte, hogy az ellenfeleik remekül játszottak, és nem véletlenül nyerték meg a kiélezett végjátékokat.

– Ott bentről éreztük, hogy milyen hiányosságaink voltak, vagy milyen apró finomságokra lett volna szükségünk. Ők egy picivel mindig gyorsabbak voltak. De most már látjuk ezeket a dolgokat, a meccset is visszanézzük majd és ráfekszünk ezekre a hiányosságokra – mondta Madarász.

Jelen állás szerint Európa második legjobb vegyes párosa vagyunk, ez óriási dolog. Az elmúlt négy nap csodálatos volt, fantasztikusan játszottak. Ma egy icipicivel gyengébbek voltunk, de ehhez kellett az ellenfél is – nyilatkozta Bátorfi Zoltán, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Ecseki számára ezzel lezárult az EJ, Madarász viszont még a női csapatversenyben szerepel.

 

A harmadik érem vívásban és tekvondóban

Párbajtőrben  Kun Anna bronzérmes lett és vívásban a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte meg (kard, bronz) és Pásztor Flóra (tőr, ezüst) után. Kun a csoportküzdelmek során négy ellenfelét győzte le és kettőtől kapott ki, majd a 64-es táblán, a kieséses szakaszban litván, német, észt és lengyel vívón keresztül jutott el az elődöntőig, ahol 15-10-es vereséget szenvedett a szintén hazai Martyna Swatowska-Wenglarczyktól.

– A távolságot nem éreztem meg, ő francia markolattal vív, ezért valamennyivel hosszabban tud odaérni. Sokszor azt hittem, hogy együttes volt vagy az enyém a tus, mégis neki volt találata. Ezt kell majd még megoldanom – elemezte az elődöntőt Kuna Anna, majd az egész versenyt így értékelte: – Nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy a csoportban ilyen rosszul sikerüljön a vívás. Alapvetően a négy-kettő nem rossz, csak általában fullt szoktam vívni, most így egy kicsit nehéz volt.


Muhari Eszter nyolcadik, Tóth Jázmin 14., Wimmer Dorina 26. lett. Férfitőrben Szemes Gergő jutott a legtovább, á a nyolcaddöntőben vérzett el.

Vívásban az egyéni számokban másfél hete Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, az EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyeket viszont egyfelől Európa-bajnokságként is elkönyvelik, s ami ennél is fontosabb, ott kvótát is lehet szerezni.

Tekvondóban Bailey Kelen szerezte a magyar csapat harmadik érmét, a magyar versenyző a férfi 87 kilogrammos súlycsoportban lett harmadik. Bailey a hétfői helyosztón az Európa-bajnoki harmadik török Enbiya Taha Bicerrel nézett szembe, a játékvezető pedig nem sajnálta kiosztani az intéseket az első menetben. Így hiába történt rengeteg akció és vezetett 9-8-ra a magyar tekvondós, összegyűlt az öt intése, ezért török riválisa nyerte a menetet. A szünet után elképesztő iramot diktáltak a versenyzők, a 21 éves Bailey pedig négy másodperccel a dudaszó előtt fordított és 22-17-re hozta a menetet, ezzel pedig 1-1-re egyenlített. A magyar tekvondós az utolsó felvonásban négy test-, egy fejrúgással és egy testütéssel végül 15-5-re magabiztos diadalt aratott, így két győztes és egy vesztes mérkőzéssel bronzérmet szerzett az Európa Játékokon.

Korábban az 57 kilósok között a 17 éves Márton Luana ezüst-, az 53 kilósok között pedig Patakfalvy Luca bronzérmesként, míg hétfőn a +73 kilós Padla Orsolya és a 73 kilós Füredi Rebeka a hetedik helyen zárt.

Nino Salukvadze a tizedik olimpiájára készülhet

Major Veronika ötödik helyen végzett a női sportpisztolyosok fináléjában. Érdekesség, hogy az 54 éves georgiai Nino Salukvadze győzött, aki 35 éve az 1988-as szöuli olimpián aranyérmes volt, a mostani sikerével pedig a szám egyetlen párizsi ötkarikás kvótáját szerezte meg, s pályafutása tizedik olimpiájára készülhet.

Major Veronika csak azért bánkódhat az ötödik hely miatt, mert az alapversenyt kiemelkedő teljesítménnyel abszolválta, 586 körös teljesítményével első helyen jutott a végjátékba. Major a finálét sajnos nagyon rosszul kezdte, a neve mellett sorra piros lámpa gyulladt fel, a pontot jelző zöld fény csak az utolsó lövése után jelent meg az eredményjelzőn. A második körre aztán már lényegesen jobban célzott Győrik Csaba tanítványa, aki négy belső tízest talált és öt ponttal várta folytatást. Az éremremény ekkor elveszni látszott, s a magyar versenyző kvótát sem szerzett. 

– Mindent beleadtam ebbe a versenybe, mindent kihoztam magamból. Az alapversennyel különösen elégedett vagyok. A döntőben sajnos nem voltam elég pontos, de azért reménykedtem benne, hogy a kvótát meg tudom szerezni. Sajnos nem sikerült, de Nino megérdemli, különösen így, hogy már a tizedik lesz neki. Persze van most bennem egy kis keserűség, de az én időm is el fog jönni – nyilatkozta bizakodva Major Veronika.

A női kisöbű szabadpuska összetett számában Mészáros Eszter a 11., Dénes Eszter pedig a 16. helyen végzett.

Mind a négy magyar induló (Koleszár Mihály, Demeter Bence, Szép Balázs és Bőhm Csaba) bejutott az elődöntőbe a férfi öttusázók versenyében, amely egyben olimpiai kvótaszerző Európa-bajnokság is. Hetedik lett a Kovács Eszter, Mosena Estilla műugrópáros. Kovács Richárd után Hámori Luca is egyetlen sikerre került az olimpiai kvótától, mivel simán megnyerte hétfői nyolcaddöntőjét az ökölvívótornán.

Borítókép: Nino Salukvadze
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.