A belga klasszissal senki sem bír, most egyedül vert meg mindenkit + videó

Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) már a negyedik szakaszgyőzelmét aratta az idei Tour de France-on, ha sík terepen kell sprintelni, a 25 éves belga bringás verhetetlen. Az összetettben továbbra is a dán Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) vezet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 12. 18:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kerékpáros-körverseny szerdai 11. szakaszán Clermont-Ferrand és Moulins között 179,8 kilométer teljesítése volt a feladat, s ugyan az útvonal három kategorizált emelkedőt is érintett, a magasságuk és a meredekségük sem volt ijesztő. Mindhárom emelkedő 4. kategóriás volt, vagyis a legkönnyebbek közé tartozó. A nap során a legmagasabb pontot a Cote de Chaptuzat-Haut jelentette 490 méteren, még ezt sem nevezhetjük hegynek. A szakasz végét lankás terepen jelölték ki, így a sprintbefutó tűnt a legvalószínűbbnek.

 

Az idei Touron szerdáig négy sprintbefutó volt, ebből hármat a belga Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck) nyert, a negyediket – ami nem sík terepen, hanem emelkedőn volt – a dán Mads Pedersen (Lidl–Trek) húzta be, de Philipsen ezen is bejött másodikként. A műfaj további klasszisai közül az ausztrál Caleb Ewan (Lotto–Dstny) és a holland Dylan Groenewegen (Team Jayco–AlUla) nem járt sikerrel, Ewannak egy második és egy harmadik hely összejött, de ő leszögezte, hogy nem ezért jött. A 38 éves brit Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) a 8. szakaszon bukása után, kulcscsonttöréssel után kiszállt a mezőnyből, ő egy második helyet jegyzett az utolsó Tourján, így a pályafutását a francia körverseny történetében 34 szakaszgyőzelemmel zárja, ezzel marad az örökrangsor élén a belgák hérosza, Eddy Merckx társaságában.

A mai szakasz végéhez közeledve szakadó eső nehezítette a mezőny életét, de ezzel együtt 13 kilométerrel a cél előtt az utolsó szökevényt, az olasz Daniel Osst (TotalEnergies) is utolérték, és a sprinterek készülődhettek a befutóra. Philipsen számára rosszul jött, hogy legfontosabb felvezető embere, a holland Mathieu van der Poel megfázással bajlódva most nem segíthetett neki, azonban nélküle is megoldotta a feladatot. A végjátékban előbb Ewanra tapadt, az utolsó métereken pedig a vezető Groenewegenre, és simán ellépett mellette is, így negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelhette. 

A 25 éves Philipsen tavaly két szakaszt nyert a Touron, az utolsó napon Párizsban a Champs-Élysées-n is ő sprintelt a legjobban, így a francia körversenyen összességében hat szakaszgyőzelemet számlál. Cavendishtől és Merckxtől még messze jár, de az idei Touron azért akár még további három szakaszt megnyerhet. 

Az összetettben élen álló címvédő, a dán (Jumbo–Visma) és a kétszeres Tour-győzes Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a mezőnnyel együtt jött be hét másodperc lemaradással, így az élen nem történt változás: Vingegaard előnye 17 másodperc a szlovén előtt.

 Tour de France, 11. szakasz, Clermont-Ferrand–Moulins, 179,8 km:
1. Jasper Philipsen (belga, Alpecin–Deceuninck) 4:01:07 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco–AlUla) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain Victorious) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo–Visma) 46:34:27 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 17 másodperc hátrány
3. Jai Hindley (ausztrál, BORAhansgrohe) 2:40 perc hátrány

Csütörtökön a Roanne és Belleville-en-Beaujolais közötti 168,8 kilométeres táv teljesítése vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő hét vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Borítókép: Jasper Philipsen mutatja, megvan az idei negyedik szakaszgyőzelme is (Forrás: Twitter/Tour de France)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.