Tuchel Lőw és Kimmich balhéjáról: Nincs ebben semmi meglepő

A Bayern Münchennél az idény ezen szakaszában általában az a kérdés, a csapat vajon hány trófeával zárja a szezont. Most azonban szó sincs ilyesmiről. A németek messze kerültek a kupáktól, a meccsek megnyerése is megoldhatatlannak feladatnak bizonyul nekik, így most arról lehet találgatni, hogy Thomas Tuchel meddig maradhat még a kispadon. A stáb nemcsak az ellenfelekkel, a saját játékosaival sem tud mit kezdeni, a Bochum elleni 3-2-es vereséget követően Joshua Kimmich és Lőw Zsolt másodedző egymáson vezették le a feszültséget.

2024. 02. 19. 8:42
Bundesliga - VfL Bochum vs. FC Bayern Munich
epa11164660 Munich's Joshua Kimmich reacts after losing the German Bundesliga soccer match between VfL Bochum and FC Bayern Munich in Bochum, Germany, 18 February 2024. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: CHRISTOPHER NEUNDORF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú-hosszú ideje, egészen pontosan 2015 májusa óta nem volt ilyen mély gödörben a Bayern München. Közel kilenc éve fordult elő a csapattal utoljára, ami most, hogy zsinórban három tétmérkőzést is elbukott – köztük kiemelten fontos találkozókat. A bajnokságban teljesen kicsúszott a kezükből az irányítás, a bajorok lemaradása immáron nyolc pont a Bayer Leverkusennel szemben, és ugyan a Bajnokok Ligájából nem estek ki, a nyolcaddöntő első meccsét elveszítették a Lazióval szemben.

Bundesliga - VfL Bochum vs. FC Bayern Munich Meddig maradhat még Lőw (középen) és Tuchel a Bayern kispadján?
Meddig maradhat még Lőw (középen) és Tuchel a Bayern kispadján? Fotó: EPA/Christopher Neundorf

Thomas Tuchel e két vereség után még fogadkozott, hogy a Bochum elleni bajnoki jelentheti majd a fordulópontot a csapat életében. A német edző vélhetően pozitív fordulatra gondolt, de a vasárnapi meccs után ilyesmiről nem beszélhetünk, hiszen 3-2-re kikapott a Bayern, és a fordulat maximum Tuchel kirúgása lehet.

Bár a jelek szerint a vasárnapi vereség még nem az utolsó csepp volt a pohárban. A mérkőzés után a klub vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen mindenkit biztosított arról, hogy szombaton, az RB Leipzig ellen is Tuchel lesz a vezetőedző. Ennek némileg ellenmond, hogy a transzferguru Fabrizio Romano értesülései szerint belső tárgyalást rendelt el a Bayern vezetősége, hogy megvitassák az edzői stáb jövőjét. A Bild mindenesetre úgy értesült, hogy a müncheniek egyelőre nem gondolnak Tuchel menesztésére, legalább az idény végéig megtartanák őt, mivel jelenleg nincs megfelelő utód a piacon.

 

Lefújt sajtótájékoztató

Furcsa mód a Bayern lefújta Tuchel mérkőzés utáni sajtótájékoztatóját – arra hivatkozva, hogy sok játékmegszakítás miatt a csapat nem érné el a Münchenbe tartó repülőjáratot. A német tréner ennek ellenére is mondott egy-két szót a helyszíni tudósítóknak a vasárnapi meccsről.

– Nem tartom igazságosnak a mai vereséget, úgy érzem, hogy minden ellenünk volt. Ha minden igaz, 3,4 volt az xG-értékünk, tehát volt négy-öt ziccerünk – ha még ötször lejátsszuk ezt a meccset, valószínűleg ötször győzünk. 

Uraltuk a mérkőzést, aztán a semmiből kerültünk hátrányba. A meccs végéig nem adtuk fel, pedig hosszú időn keresztül emberhátrányban játszottunk. Szerintem más volt a mai vereség, mint az előző kettő – magyarázta Tuchel, aki már maga is lemondott a címvédésről. – Kicsi a realitása, hogy mi nyerünk. De tavaly végig hittünk benne, és ennek meglett a jutalma, úgyhogy most sem adjuk fel.

Az ötvenéves edzőnek afelől továbbra sincsenek kétségei, hogy ő a megfelelő ember a Bayern irányítására. Bár azt nem tagadja, egyre nagyobb rajta a nyomás. – Minden vereség után ez történik. Fontos, hogy miként kapunk ki, és a mai vereség nagyon különbözik a Lazio elleni második félidőtől és a Leverkusen elleni meccstől – állapította meg. A belső megbeszélésről ennyit tett hozzá: – Érzem a vezérigazgató támogatását. Ő is tudja, hogy nagyon bosszant engem ez a helyzet, hiszen rengeteget dolgozunk. A dolgok rendje, hogy olykor szükség van ilyen megbeszélésekre.

 

Tuchel szerint benne van a kakaskodás

Azt, hogy valójában mekkora a válság a Bayern Münchennél, a legjobban Lőw Zsolt és Joshua Kimmich esete példázza. A másodedző és a 29 éves középpályás vasárnap, a lefújást követően egymás torkának ugrott. Tuchel szerint nem történt semmi eget rengető.

– Tisztában vagyok vele, hogy mi történt, de ez nem tartozik a nyilvánosságra. Ilyesmi megesik az öltözőkben, ahol dúlnak az érzelmek. Úgyhogy ennek nincs jelentősége, egy-egy vereség után nem meglepőek az ilyen incidensek.

Tuchel szavai alapján tehát a kakaskodás szinte mindennapi eseménynek tekinthető. Dreesen is hasonlóképp nyilatkozott, mindenesetre sokatmondó, hogy inkább a játékos pártjára állt.

– Az edző úgy döntött, hogy lecseréli, emiatt Josh valószínűleg elég feldúlt volt. Ez természetes, mivel ő mindig mindent megtesz a győzelemért. Így érthető, hogy feldühödött – állapította meg a vezérigazgató.

 

Horrorfilmbe csöppentek

Leon Goretzka találóan foglalta össze a csapat jelenlegi helyzetét: – Olyan, mintha egy véget nem érő horrorfilmbe csöppentünk volna. Minden ellenünk van jelen pillanatban. Újra elmondhatjuk, hogy jól kezdtünk. Aztán pedig hülyének érezhettük magunkat, mert fél órára korlátoztuk a saját lehetőségeinket (David Upamecanót ismét kiállították – a szerk.). Ugyanakkor a meccs végéig küzdöttünk, úgyhogy nem hibáztathatnak minket semmiért.

Borítókép: Thomas Tuchel (a háttérben) és Joshua Kimmich (Fotó: EPA/Christopher Neundorf)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.