Dibusz Dénes bevallotta, hogy tíz éve nem gondolta volna ezt saját magáról

Noha a görög élvonalbeli Olimpiakosz a múlt csütörtökön, vendéglátóként 1-0-ra legyőzte a Ferencvárost, ezzel előnybe került az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjéért vívott párharc első mérkőzése után, még semmi nem dőlt el. Így gondolja a magyar bajnokcsapat kapitánya és kapusa, a 33 éves Dibusz Dénes is, aki biztos benne, hogy a Groupama Arénában maximális támogatást élvezhet majd az FTC.

2024. 02. 19. 4:50
DIBUSZ Dénes
Budapest, 2023. december 14. A Ferencváros játékosai ünnepelnek, miután 1-1-es döntetlent játszottak a Fiorentina ellen a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott mérkõzésen a Groupama Arénában 2023. december 14-én. A Ferencváros második helyen jutott tovább a csoportból. Középen Dibusz Dénes kapus. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg a pireuszi mérkőzés egészen másként alakult volna, ha a videóbíró nem vonja vissza Varga Barnabás 2. percben szerzett fejes gólját, ám megtette, így maradt a 0-0, amely egészen a hajráig tartotta magát. A második játékrészben már inkább a hazaiak irányítottak, végül a 83. minutumban El Kaabi Ayoub találata révén szerzett egygólos előnyt az Olimpiakosz.

DIBUSZ Dénes
Egy mérkőzés még biztosan vár Dibusz Dénesre és a Ferencvárosra a konferencialigában Archív fotó: Kovács Tamás

– Bosszantó, hogy az utolsó bő 10 percet nem sikerült kibírni, ám el kell ismernünk, hogy a 60. perctől érezhetően az Olimpiakosz került fölénybe. Nem mondhatjuk, hogy nem volt megérdemelt az ellenfél győzelme, hiszen a mérkőzés bizonyos szakaszában veszélyesebben futballozott, ettől függetlenül azt mondom, óriási ziccere nem volt. Ezúttal nem volt rajtunk olyan nagy nyomás, mint mondjuk a csoportkörben, Firenzében, kis szerencsével ki lehetett volna húzni kapott gól nélkül – idézte fel a történteket a Magyar Nemzet kérdésére válaszoló – Azáltal, hogy most a hazai csapat szerzett egy minimális előnyt, azt gondolom, nagyban nem változtak az esélyek, én a párharc előtt is egy teljesen kiegyenlített találkozót vártam, nagyjából azt, amit kaptunk az első mérkőzésen. Ahogy a csoportmérkőzéseken, most is egyenrangú ellenfele voltunk egy magasabban jegyzett csapatnak, és megmutattuk azt, hogy bennünk van akár a bravúr is. Sajnos ez Görögországban nem jött össze, mert nem sikerült gólt szereznünk, de úgy érzem, a továbbjutás kérdése továbbra is nyitott.

A szurkolók tüzelhetik a Fradi játékosait

Pireuszban a kiutazó több száz Ferencváros-szurkolóval nagyjából 32 ezer hazai drukker állt szemben, a február 22-én, csütörtökön 21 órakor kezdődő meccsen azonban garantáltan mások lesznek az arányok. A jegyértékesítés kezdetétől fogva nagy várakozás előzte meg a Groupama Arénában – nemzetközi mérkőzéseken: Ferencváros Stadionban – rendezendő visszavágót, ahol zsúfolt lelátók és várhatóan forró hangulat várja az FTC és az Olimpiakosz összecsapását.

– Jó néhány hónap után térhettek vissza a görög szurkolók a lelátóra, nagyon örültünk annak, hogy Görögországban telt ház előtt léphettünk pályára. Remek hangulata volt a mérkőzésnek, a körítés, az atmoszféra egy igazi nemzetközi kupatalálkozót idézett. Kíváncsian várom, hogy milyen hangulatot fognak majd teremteni. Többször megtapasztalhattuk már, hogy mekkora erőt és energiát tudnak adni a szurkolóink, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy csütörtökön is teljes mellszélességgel mögöttünk állnak majd – jelentette ki a magyar válogatott kapus.

A minél hatékonyabb felkészülés érdekében a Ferencváros DVTK elleni, eredetileg az OTP Bank Liga 21., legutóbbi fordulójába kisorsolt mérkőzését elhalasztották, így a magyar bajnokcsapat a múlt csütörtöki hazatérést követően csakis a visszavágóra koncentrálhatott. Mint Dibusz Dénes elmondta, a vezetőedző, Dejan Sztankovics pénteken regeneráló edzést vezényelt az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban, szombatra viszont szabadnapot adott, a tényleges felkészülés vasárnap kezdődött meg.

Dibusz: Tíz éve nem gondoltam volna

 

Amennyiben a görögök elleni párharc visszavágóján is Dibusz Dénes véd, a nemzeti tizenegy első számú kapusának számító hálóőr tovább írja a klubtörténelmet, tétmérkőzések tekintetében ugyanis éppen a pireuszi meccsen előzte meg az FTC korszakos kapuslegendáját, Géczi Istvánt. A korábbi kapus 405 tétmeccsen kapott lehetőséget, míg Dibusz Görögországban már 406. alkalommal állhatott fel a gólvonalra FTC-mezben.

– Őszinte leszek: 10 éve nem gondoltam volna, hogy valaha egy ilyen mérföldkőhöz érhetek. Óriási dolog, nagyon nagy megtiszteltetés, hogy innentől kezdve ez a rekord az én nevemhez fog kötődni, egyben hatalmas megtiszteltetés, hogy Géczi Istvánnal egy mondatban szerepelhet a nevem. Ő korszakos egyénisége, egy olyan karaktere volt a Ferencvárosnak, akivel évtizedeken keresztül azonosították a kapusposztot – mondta Dibusz Dénes. – Eddig sem és ezek után sem a számokat fogom kergetni, a legfontosabb cél, hogy a csapat sikeres legyen, lehetőleg velem a kapuban. Ezért dolgozom nap mint nap.

VVK-győztes, olimpiai ezüstérmes nagy előd

Dr. Géczi István 1944. március 16-án született, az FTC az Egri SI-től szerződtette. Géczi első Fradi-meccsét 1962 nyarán játszotta, innentől egészen 1975-ig meghatározó kapusa volt a Ferencvárosnak. Ötször nyert magyar bajnokságot, kétszer pedig Magyar Kupát, mindezeknél is jelentősebb siker azonban, hogy tagja volt az 1965-ben VVK-t nyert együttesnek is. Mindemellett két-két ízben szerepelt VVK- és KEK-döntőben, illetve elődöntőben, valamint 1972-ben olimpiai ezüstérmes volt. Mindent figyelembe véve Géczi István összesen 493 alkalommal szerepelt a zöld-fehér gárda színeiben, búcsúmérkőzését 1979. augusztus 7-én, a belga FC Bruges ellen játszotta. Géczi István 2018 óta nincs köztünk. 

Borítókép: Dibusz Dénes az őszi idényben továbbjutást ünnepelhetett az FTC játékosaként a konferencialigában (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.