Nem égett meg, de bosszantó vereséggel távozott a görög pokolból a Fradi

Helytállt, de 1-0-ra elveszítette az Olimpiakosz elleni párharc görögországi felvonását a Ferencváros az Európa-konferencialigában. A játék képe alapján nincs rossz helyzetben a magyar bajnok a jövő csütörtöki visszavágó előtt, amin a legjobb tizenhat közé jutás a tét.

2024. 02. 15. 20:47
VARGA Barnabás
Pireusz, 2024. február 15. Varga Barnabás (j), a Ferencváros és Andreas Ntoi, az Olimpiakosz játékosa a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntõjébe jutásért játszott, Olimpiakosz - Ferencvárosi TC elsõ mérkõzésen a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban 2024. február 15-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél héttel ezelőtt még nem volt biztos Varga Barnabás helye a Ferencváros kezdőcsapatában. A tavaszi bajnoki nyitányon még Alekszandar Pesics rohamozott a Kisvárda ellen, azóta azonban nagyot fordult a világ: a szerb támadó megbetegedett, Varga pedig közben két meccsen öt gólt vágott az ellenfelek kapujába, így nem meglepő módon ő volt az ék az Olimpiakosz elleni mérkőzésen. A gólerős csatáron kívül Dibusz, Wingo, Mmaee, Cissé, Ramírez, Makreckis, Maiga, Marquinhos, Abu Fani és Zachariassen került be Dejan Sztankovics kezdőcsapatába.

DIBUSZ Dénes
Kevésen múlott, de nem úszta meg kapott gól nélkül a meccset Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ők tizenegyen nem akármilyen feladatra vállalkoztak, hiszen az Európa-konferencialiga kieséses szakaszának első játéknapján a pireuszi „pokolban” volt jelenésük, harminckétezer elhivatott görög szurkoló előtt, akik két hónapnyi eltiltás után először térhettek vissza a lelátókra.

 

Méltó ellenfele volt a Fradi a görögöknek

A lelkesedésüknek természetesen hangot is adtak, űzték előre az Olimpiakosz játékosait. A felhevült drukkerekre viszont hideg zuhany várt. A Fradi az 1. percben szabadrúgáshoz jutott, amit Abu Fani ívelt a kapu elé, Varga Barnabás pedig a védők közül kilépve a kapuba bólintott. Sajnos azonban centiméteres les miatt érvénytelenítették a találatot. Pillanatok múlva el-Kábi okozott kisebb zavart a Ferencváros ötöse előtt. 

A kezdeti izgalmak után a csapatok rendezték a soraikat, és mezőnyharc volt a pályán. Olykor valóban harci elemeket is bevetettek a játékosok, Carvalho kiosztott egy könyököst Marquinhosnak, de nemhogy pirosat, még sárga lapot sem kapott a szabálytalanságért a görögök portugál futballistája.

 

A következő felhördülést Ramírez okozta. A Fradi ecuadori hátvédje végigrobogott a bal szélen, majd a tizenhatoshoz érve a kapura tűzte a labdát, ám Paszhalakisz vetődve védett. A magyar csapat játszott veszélyesebben, Dibusz Dénest először a 32. percben dolgoztatták meg – igaz, akkor alaposan. Alekszandropulosz a bal alsó sarokba tartó fejesét bravúrral hárította a zöld-fehérek kapusa. A házigazda ekkor járt a legközelebb a gólhoz, egyébként nem tudott a Ferencváros fölé nőni az első félidőben, a labdabirtoklás és a helyzetek terén is kiegyenlítettek voltak a statisztikák. Dejan Sztankovics taktikája remekül működött.

A második félidő elejét viszont megnyomta a görög rekordbajnok, a Fradi így egyre közelebb szorult a tizenhatosához. Zachariassen labdaeladása után el-Kábi indult meg Dibusz kapuja felé az 50. percben, Cissé és Mmaee közös erővel megszabadította a marokkóit a labdától. Ezután a Ferencváros percei következtek, Varga egy alkalommal kezezést reklamált, ám a játékvezetőnek eltérő volt az álláspontja az övétől.

Ekkor tehát nem született gól, és az ezt követő huszonöt percben sem. A 83. percben viszont megtört a jég, sajnos a görögök törték meg. Rodinei beadása két magyar védő között szállt el, el-Kábi levette, majd közelről a jobb alsóba lőtte a labdát.

Az ekkor már Alekszandar Pesiccsel rohamozó Ferencvárosnak erre nem volt válasza, így 1-0-ra elveszítette a párharc görögországi felvonását. A játék képe alapján azonban csüggedésre nincs ok. Tavaly az Európa-ligában a nyolcaddöntőig menetelt a Ferencváros (a Bundesliga jelenlegi éllovasa, a Bayer Leverkusen ejtette ki a magyar csapatot), a csütörtöki eredmény fényében továbbra is van esélye arra, hogy a zöld-fehérek idén a konferencialigában ismételjék meg ezt a teljesítményt. 

Európa-konferencialiga, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
Olimpiakosz (görög)–Ferencváros 1-0 (0-0)
gólszerzők: el-Kábi (83.)

Borítókép: Andreas Ntoi (balra) és Varga Barnabás párharca (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.