Majdnem öt év börtönt kérnek a Real Madrid legendás edzőjére

A spanyol államügyészség négy év kilenc hónap börtönbüntetést kért Carlo Ancelottira, mert a Real Madrid vezetőedzője a vád szerint tíz évvel ezelőtt nem fizette be az imázsjogok után járó bevételei utáni csaknem egymillió eurós adóösszeget.

2024. 03. 06. 16:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlo Ancelotti óriási legenda a futballban. Játékosként is felért a csúcsra, az AC Milan futballistájaként kétszer nyert Bajnokok Ligáját, oszlopos tagja volt az olasz válogatottnak, ám edzőként alkotott, illetve alkot ma is igazán maradandót. Négy BL-diadal áll a neve mellett, és ő a futballtörténelemben az első edző, aki csapataival bajnok tudott lenni Európa öt legerősebbnek tartott nemzeti pontvadászatában, jelesül az élen végzett a spanyol Real Madriddal, az angol Chelsea-vel, a német Bayern Münchennel, az olasz AC Milannal és a francia Paris Saint-Germainnel egyaránt.

Fotó: AFP

Jelenleg a madridiak kispadján ül, itt a bajnoki címek mellett kétszer hódította el a spanyol Király Kupát és Szuperkupát, két-két alkalommal nyert Bajnokok Ligáját, európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot. Most azonban nem ezért került be a hírek közé a neve: a spanyol államügyészség négy év kilenc hónap börtönbüntetést kért rá. A 64 éves Ancelotti először 2013 és 2015 között irányította a Real Madridot, s a vád szerint a 2014–2015-ös idény során Spanyolországon kívüli székhelyű, de valós tevékenységet nem végző cégek sorát használta fel arra, hogy bevételeinek nagy részét eltitkolja a hatóságok elől, és több mint egymillió eurós bevétel után nem fizetett adót. A spanyol ügyészség adócsalással vádolja, amit akár négy év kilenc hónap börtönbüntetéssel is lehet büntetni. 

 

Nem Ancelotti lenne a Real Madrid első edzője, akit elítélnének hasonló bűncselekmény miatt: korábban José Mourinho kapott egy év felfüggesztett börtönt, amikor 2019-ben bűnösnek vallotta magát adócsalás miatt. Szintén büntették adócsalás miatt Cristiano Ronaldót és Lionel Messit – előbbi két év felfüggesztett börtönt kapott, utóbbi jelentős pénzbírság megfizetésével kerülte el a börtönt. 

Borítókép: Fájhat a feje Carlo Ancelottinak, mert nagy bajba kerülhet (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.