Franciaország–Magyarország meccs már a megnyitóünnepség előtt

Kisorsolták az olimpiai kézilabdatorna csoportjait. Magyarország a nőknél és a férfiaknál is összekerült a házigazda Franciaországgal, amely rendhagyó módon választhatott csoportot magának. A hölgyek már a megnyitóünnepség előtt bemutatkoznak, méghozzá a franciák ellen, a férfiak sorsa kis túlzással az első két fordulóban eldől Egyiptom és Argentína ellen.

2024. 04. 16. 18:20
Magyarország, Svédország, női kézilabda-válogatott, Klujber Katrin
Az olimpián elkerültük a svédeket Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a női tornát sorsolták ki. A ceremónia előtt Golovin Vlagyimir vállalta a játékot, hogy mely országokkal szeretne azonos csoportba kerülni. Íme, ez (lett volna) az ő választása: Hollandia, Spanyolország, Svédország, Brazília és a Koreai Köztársaság. Németország, Szlovénia, Franciaország, Dánia, Angola volt a másik öt opciója, a magyar hölgyek pedig Norvégiával voltak az 1. kalapban.

BÁNHIDI Bence
Az olimpián a férfiak visszavághatnak Norvégiának a tatabányai vereségért. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Golovin majdnem beletrafált

Először kisorsoltak öt-öt csapatot, s mondhatni, teljesült Golovin Vlagyimir kívánsága, hiszen megkaptuk Hollandiát, Spanyolországot és Brazíliát (az, hogy Angola vagy Dél-Korea, annak lényegében nincs jelentősége, mindkettő ellen kötelező a győzelem). Az új szabály szerint ezután a házigazda választhatott, hogy melyik csoportba kéri magát. Nos, Olivier Krumbholz, a franciák szakvezetőjének választása a B csoportra esett, egyúttal az is eldőlt, hogy Franciaország–Magyarország meccs lesz a női torna első fordulójában egy nappal a megnyitóünnepség előtt, július 25-én.

– Összességében örülök a sorsolásnak, a mérkőzések sorrendje is megfelelő – értékelte röviden a sorsolást az előzetes reményeivel összecsengve Golovin Vlagyimir.

A női torna két csoportja
A: Svédország, Norvégia Németország, Szlovénia, Dánia, Dél-Korea
B: Franciaország, Magyarország, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Angola
A magyar válogatott mérkőzései:
július 25., csütörtök: Magyarország–Franciaország
július 28., vasárnap: Magyarország–Brazília
július 30., kedd: Magyarország–Angola
augusztus 1., csütörtök: Magyarország–Spanyolország
augusztus 3., szombat: Magyarország–Hollandia

Két skandináv ellenfél a férfiaknak

Spanyolország, Horvátország, Franciaország, Egyiptom, Japán. Ez volta Chema Rodríguez álma. A magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya még három hete, a tatabányai olimpiai selejtező után árulta el nekünk, hogy melyik csapatokkal szeretne azonos csoportba kerülni az olimpián. A kedd délutáni sorsolás előtt csapatvezető ugyanezt az öt csapatot nevezte meg. Vajon összebeszéltek vagy ennyire egy húrom pendülnek? Csak a rend kedvéért, hasonló sorrendben Dánia, Norvégia, Szlovénia, Svédország és Argentína a másik ötös, Magyarország egyedül garantáltan a vele együtt a 3. kalapban sorolt Németországot kerülhette el.

Nos, Chema Rodríguez kívánsága csak nyomokban teljesült, hiszen megkaptunk két skandináv csapatot is (Dánia, Norvégia). Érdekesség, hogy francia férfiválogatott kapitánya, Guillaume Gille is a mieink csoportját választotta. A továbbjutás így sem reménytelen, sőt szinte elvárható, mert Egyiptom és Argentína, ha nem is könnyű ellenfél, de verhető. 

A magyar válogatott az első meccsét Egyiptommal játssza, kis túlzással akkor el is dől, hogy a magyar válogatott bekerül-e a legjobb nyolc közé.

– Egyértelműen a nehezebbik csoportba kerültünk, de a célunk változatlan, tovább szeretnénk jutni – mondta Chema Rodríguez az esemény után.

A férfitorna két csoportja
A: Spanyolország, Horvátország, Németország, Szlovénia, Svédország, Japán
B: Franciaország, Dánia, Norvégia, Magyarország, Egyiptom, Argentína
A magyar válogatott mérkőzései:
július 27., szombat: Magyarország–Egyiptom
július 29., hétfő: Magyarország–Argentína
július 31., szerda: Magyarország–Norvégia
augusztus 2., péntek: Magyarország–Dánia
augusztus 4. vasárnap: Magyarország–Franciaország

Tizennégy plusz három főt lehet nevezni

Érdekesség, hogy – miként már utaltunk rá – a női torna már a nyitóünnepséget (július 26., péntek) megelőzően, csütörtökön megkezdődik – ez korábban csak a labdarúgótorna sajátossága volt –, Magyarország ezen a napon Franciaország ellen mutatkozik be.

Az olimpiára a férfiaknál és a nőknél egyaránt 14 plusz három főt lehet benevezni. Különbség a világversenyekhez képest, hogy mérkőzésről mérkőzésre nem lehet megváltoztatni a 14 fős meccskeretet, a három tartalék valóban tartalék, aki menet közben egyszer kikerül az alapcsapatból, már nem kerülhet vissza, aki viszont bekerül, az ott is marad.

Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke, Nagy László, a férfiak csapatvezetője és Golovin Vlagyimir, a női válogatott szövetségi kapitány így értékelte a sorsolást Kibédi Péternek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.