Egy hét alatt csoda történt a magyar válogatottal

A pénteki 2-1-es siker után a magyar férfijégkorong-válogatott szombaton is legyőzte Norvégiát a székesfehérvári Alba Arénában, ugyanúgy egy gólla, csak éppen 3-2-re. Korai lenne bármi is elkiabálni, annyi azért megállapíthatunk, ha a következő egy hétben is annyit fejlődik a csapat, mint az előzőben, a lengyelektől elszenvedett két vereség óta, akkor bizakodva várhatjuk a bolzanói világbajnokság rajtját.

2024. 04. 20. 18:16
Székesfehérvár Magyarország-Norvégia jégkorong Alba Aréna megnyitó
A Norvégia elleni két győzelemnek lehet örülni Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Don Macadam, a magyar válogatott szövetségi kapitánya három poszton változtatott a pénteki mérkőzéshez képest. Bálizs Bence helyett szombaton Horváth Dominik védett, a hátvédeknél pedig Fejes Nándor és Kiss Roland helyére Hadobás Zétény és Falus Ádám került be. Mint utóbb kiderült, Kiss pénteken vállsérülést szenvedett, emiatt lemarad a vb-ről. Némileg meglepő továbbá, hogy Hadobásnak idén e szerint küzdenie kell a kerettagságért, hiszen a 21 éves bekk egy éve kiválóan teljesített a finnországi elit vb-n, Amerikában is felfigyeltek rá, még az NHL draftlistájára is felkerült.

Székesfehérvár Magyarország-Norvégia jégkorong Alba Aréna
Papp Kristóf lő kapura. Fotó: Csudai Sándor

A mérkőzés elején Horváth Dominik néhány nagy védése meleltt a szerencse is kellett ahhoz, hogy a magyar válogatott megússza kapott gól nélkül, aztán fordult a kocka és a 9. percben Papp Kristóf vezetést szerzett, a 15. percben pedig Sofron István távoli bombájával már 2-0 volt ide.

A magyar válogatott nem csupán bírta az iramot az elitbe még a 2005-ös debreceni divízió I-es vb feljutott és onnan azóta kirobbanthatatlan norvégokkal, de helyenként kimondottan élvezetesen, kombinatívan játszott. A második harmadik derekán Nagy Krisztián találatával már 3-0-ra vezettek a mieink. A 44. percben szépítettek a norvégok, sőt az 56. percben ismét betaláltak és szorossá tetté a hajrát, a kapusukat is levitték az utolsó percre, de egyenlíteni már nem tudtak.

A magyar válogatott tehát a pénteki 2-1 után szombaton 3-2-re győzte le Norvégiát. A skandinávoknál még zajlik a bajnoki döntő, tehát nem a legerősebb csapattal jöttek Magyarországra, de nem is B válogatottal, durván öt játékosuk hiányzott. Ez alapján dicséretes a kettős magyar győzelem, pláne az egy hete Lengyelországban elszenvedett, az érintettek által is szégyentelinek nevezett kettős vereség (5-2 és 6-2) után.

Hári János: Csek edzőmeccsek voltak

– A norvég válogatott szerintem ebben az összeállításban is erősebb, mint Japán vagy Dél-Korea, az iram nagyjából megütötte egy vb-meccsét, de különösebb jelentősége nincs az eredménynek, a norvégok elleni két mérkőzés ugyanúgy edzőmeccs volt, mint a lengyelországi – vágott bele az értékelésbe az érdeklődésünkre Hári János, aki kimondottan harcosan játszott szombaton. – A nálunk kicsit erősebb ellenfelekkel szemben, mint Norvégia, általában nem szokott gondunk lenni, inkább azokkal, akiket meg kell verni és nekünk kell irányítani – tette hozzá a technikás center, aki nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy a világbajnokságon milyen eredményre lehet képes a magyar válogatott.

A magyar küldöttség hétfőn elutazik Bolzanóba, a világbajnokság helyszínére, Don Macadam valószínűleg még az előtt kihirdeti a vb-keretet. Miként a norvégok elleni két mérkőzés is arra utal, már csupán néhány név kérdéses, továbbá azt kell kivárni, a dán bajnoki fináléban érdekelt Erdély csatlakozhat-e időben a többiekhez.

A szombati vb-rajt előtt a magyar válogatott kedden a házigazda Olaszországgal játssza utolsó felkészülési meccsét Meránóban. A világbajnokságon sorrendben Japán, a Koreai Köztársaság, Románia, Olaszország, valamint Szlovénia lesz a mieink ellenfele, az első két helyezett feljut az elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.