Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Döbbenetes pénzjutalmat kapnak a grúz labdarúgók, így ünnepel az ország + videó

Georgia (Grúzia) labdarúgó-válogatottja először szerepel Európa-bajnokságon, s mivel szerda éjjel az E csoport zárófordulójában 2-0-ra nyert Portugália ellen, továbbjutott a nyolcaddöntőbe. Mondani sem kell, az ország futball-lázban van, a játékosok, Hvicsa Kvarachelia és társai pedig hatalmas pénzösszeget kasszíroznak.

2024. 06. 27. 8:58
UEFA EURO 2024 - Group F Georgia vs Portugal
A grúz szurkolók a lelátón Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még április végi hír volt, hogy a grúz válogatott több mint négymilliárd forintnak megfelelő pénzjutalmat, harmincmillió larit kap, ha továbbjut csoportjából. Mi több, a tbiliszi bejelentés azt is tartalmazta, hogy a gárda a kieséses szakaszban további harmincmillió larit kap minden győztes mérkőzésért. Amikor ez elhangzott, persze azt se gondolhatták sokan, hogy a válogatott túléli a csoportkört. A kaukázusi ország nemzeti csapata azzal jutott ki története során először a kontinenstornára, hogy március 26-án, hazai pályán gól nélküli döntetlent követően büntetőpárbajban legyőzte Görögországot a pótselejtezőben. Irakli Kobakidze miniszterelnök a siker után bejelentette, hogy a válogatott játékosokat a Becsületrenddel tüntetik ki – az már akkor világos volt, hogy nagyon megbecsülik a labdarúgókat.

Georgia (Grúzia) válogatottja, háttérben a szurkolótábora Forrás: X/Football on TNT Sports

 

Tbiliszi, Batumi: most itt nem ért véget az éjjel

Az követően, hogy a csapat szerda éjjel az F csoportban 2-0-ra legyőzte a már biztos továbbjutóként erősen tartalékos – azért ott volt a kezdőcsapatban – Portugáliát, a grúz fővárosban, Tbilisziben és Batumiban is hatalmas ünneplés kezdődött. Az emberek az utcákra tódultak, az ország nevét skandálták – grúz nyelven ez Sakartvelo –, nemzeti zászlókat lengettek az autók ablakaiból is, és tűzijátékok kezdődtek.

 

– Ez egy valóságos csoda, a fiúk csodát tettek, és többet érdemelnek annál, mint hogy csak köszönetet mondjunk nekik  – nyilatkozta Irakli Kobakidze újságíróknak, és a miniszterelnök szavai előrevetítik a nagy jutalmazást. És ki tudja, meddig jut a válogatott?

 

 

 

 

– Ahol van hit, cél, önzetlen odaadás és a győzelem szelleme, ott a győzelem! – írta Szalome Zurabisvili államfő a Facebookon, miután személyesen gratulált a játékosoknak.

Kvarachelia és Szalome Zurabisvili államfő

Georgia válogatottja a nyolcaddöntőben hétfőn a spanyolokkal találkozik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.