Hámori Luca túlélte, hős vesztesként jött ki a ringből, ötödik lett az olimpián

A párizsi olimpia női ökölvívótornáján a 66 kilogrammos súlycsoport negyeddöntőjében Hámori Luca ma este lépett a szorítóba az algériai Imane Helif ellen, de erre a meccsre nem került volna sor, ha a Nemzetközi Boksz-szövetség (IBA) akarata érvényesül. A tornát azonban a Nemzetközi Olimpai Bizottság (NOB) rendezi, amely zöld utat adott a a megkérdőjelezett nemi hovatartozású afrikai versenyzőnek. Aki egyhangú pontozással győzött Hámori Luca ellen, de versenyzőnk hősként jöhetett ki a ringből.

2024. 08. 03. 17:59
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz irányítású Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) a tavalyi női vb-n nem engedte indulni Imane Helif algériai versenyzőt, akinek a tesztoszteronszintje a teszteken a férfiakét nem érte el, de jóval magasabb volt, mint a nőké. Ugyanakkor Helif a férfiakra jellemző XY-kromoszómapárral rendelkezik. Az IBA azonban hadilábon áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, amely a saját hatáskörébe vonta a párizsi ökölvívótorna lebonyolítását, és zöld utat adott Helifnek, aki az első meccsén brutálisan megverte olasz ellenfelét, aki sírva hagyta el a szorítót.

Hámori Luca kiáll Helif ellen Fotó: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség
Hámori Luca nem tépelődött, hogy kiálljon-e Imane Helif ellen (Forrás: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség)

Világbotrány tört ki, Thomas Bach, a NOB elnöke azonban semmi kivetnivalót nem talál a történtekben, és a mai sajtótájékoztatóján politikai síkra terelte az ügyet, amelyben két sportoló érintett, mert a tajvani Lin Ju-ting sem ment át az IBA nemi tesztjén, de ő is bokszol az olimpián.

– Van két bokszolónk, akik nőkként születtek, nőkként nőttek fel, nőkként élnek, női útlevéllel rendelkeznek és nőkként versenyeznek. Soha nem volt kétséges, hogy ők nők – mondta Bach, aki szerint egyesek újra akarják gondolni, ki is a nő valójában. – Álljanak elő egy tudományos alapokon nyugvó új definícióval arra vonatkozóan, hogy ki a nő, és hogyan lehet, hogy valaki, aki nőként született, nevelkedett, és nőként versenyzett, ne minősüljön nőnek. Ha előállnak valamivel, készek vagyunk megvizsgálni, de nem veszünk részt egy politikailag motivált kultúrharcban – mondta a NOB elnöke.

 

Imane Khelif Hámori Luca ökölvívás Párizs Olimpia
Fotó: Csudai Sándor

S bár rengetegen voltak azon a véleményen, hogy a Párizsban két remek győzelmet aratott Hámori Lucának az egészsége megóvása érdekében nem lenne szabad kiállnia Imane Helif ellen, 23 éves versenyzőnk azt mondta, nem futamodik meg, és bízik benne, hogy nyerni tud. Hámori felszabadultan, mosolyogva lépett be a ringbe, ahol egy szemmel láthatóban erősebb testfelépítésű, izmosabb ellenfél várta. Az első menetben teljesen egyenragú ellenfele volt az algériainak, nagy ütéseket nem láttunk, de a pontozóknak dönteniük kellett, és a menetet Helifnek adták. Ez volt a koreográfia a második és a harmadik menetben is, kétségkívül Helif irányított, többet talált, de megrendítő erejű ütése nem volt. Hámori Luca bátran bokszolt, jól hajolgatott el, de a végeredmény felől nem lehettek kétségeink az eredményhirdetés előtt. Helif egyhangú pontozással győzött. Az előzmények ismeretében azonban Hámori Lucát hősként fogadhatjuk, és a legfontosabb az, hogy nem sérült meg, mert ettől bizony tarthattunk.  

FRISSÍTÉS!

 

Imane Khelif Hámori Luca ökölvívás Párizs Olimpia
Fotó: Csudai Sándor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.