A futball után a második sportág, ahol tétre megy a verseny

Hivatalosan edzésversenyre keresztelt, de valójában válogatónak beillő viadallal kedden megkezdődik a 2020-as versenyidény a magyar kajak-kenuban.

2020. 05. 25. 21:44
null
Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezzel a labdarúgás után másodikként ebben a sportágban indul újra az élet. Nem véletlenül. A magyar sikersportág legjobbjainak idén is van mire készülniük. Az eredeti, augusztusi időpontról ugyan elhalasztották, de a jelenleg érvényes tervek szerint szeptember 23–27. között Szegeden megrendezik a nem olimpiai számok világbajnokságát, mi több, ugyanekkor, szintén a Maty-éren az olimpiai futamokban is lesznek versenyek, csak éppen nem a világbajnokság égisze alatt, hanem külön világkupaként. (Ennek jogi, morális okai vannak, mondván, nem tud mindenki egyformán felkészülni.)

Hogy még tovább menjünk, az is eldőlt, hogy 2021-ben ugyancsak Szegeden lesz az olimpiai pótkvalifikációs regatta is május 12–16. között. Szigorúan nézve a mai „háziversenyt” már ennek jegyében rendezik meg. Férfikajakban a lehetséges hatból egy kvóta hiányzik, kenuban pedig mind a három. Azokra a számokra kell különösen odafigyelni, amelyekben ezeket a tokiói helyeket meg lehet szerezni. Tehát mindenekelőtt a férfi kajak és kenu kettes ezer méterre.

Fotó: Mirkó István

K–2 ezer méteren eredeti elképzelések szerint a tavalyi világbajnokságon majdnem olimpiai kvótát szerzett Kammerer Zoltán, Gál Péter István duót kellene a többieknek kihívniuk, csak hogy Gál közlekedési balesetet szenvedett – miközben átfutott a zebrán, elütötték, és mindkét válla kificamodott –, ezért a 42 évesen is elnyűhetetlen Kammerer az ifjú Varaga Ádámmal ül össze. A 2019-ben U23-as világbajnoki címig jutó Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros, valamint három friss egység is – Béke Kornél Kulifai Tamással, Erdőssy Csaba Bogár Gáborral, Noé Zsombor pedig Dombvári Bencével – próbálja legyőzni Kammereréket.

C–2 ezer méteren is hasonló a helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek, és frissen összetérdelő duók is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerző Kiss Balázs, Dóri Bence páros, valamint Mike Róbert Korisánszky Dáviddal, és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással is. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán, és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.