A Király visszatér

Most már nyugodtan bekarikázhatjuk a naptárban március elsejét – jobban mondva, a kilencórás eltérés miatt, március másodikát, hajnali fél hármat, ha fel tud kelni az ember –, mert vége a négy hónapos böjtnek, Stephen Curry visszatér a kosárlabda-pályára a Golden State Warriors–Washington Wizards mérkőzésen. A visszatérés tétje ugyan a nullával egyenlő, a 2010-es évek kiemelkedő tudású, meghatározó NBA-csapata a liga történetének legtragikusabb zuhanását produkálva jelenleg 12/47-es mérleggel „tökutolsó” a harminc csapatos mezőnyben, a rájátszásra már hónapokkal ezelőtt elveszítette minden reményét. Ettől függetlenül vagyunk néhány millióan, akik számoltuk a napokat a mérkőzésig, amikor újra láthatjuk a kosárlabda nagy romantikusát.

Ch. Gáll András
2020. 02. 29. 8:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lavina már a tavalyi playoff első körének második mérkőzésén, a Clippers ellen elkezdett görögni, amikor a Warriors centere, DeMarcus Cousins jobb combjában elszakadt a négyfejű hajlítóizom. Ezzel példátlan sérüléshullám indult be. A következő körben, a Houston Rockets elleni ötödik meccsen Kevin Durantnek megsérült a jobb vádlija, a csapatot a playoffban a hátán cipelő bedobó lesántikált a pályáról. Így is megnyerték a párharcot, majd a főcsoport-döntőben Durant és Cousins nélkül 4:0-ra elintézték a Portlandet, de most André Iguodala vádlija sérült meg a negyedik mérkőzésen. Jött a Toronto Raptors elleni döntő, még mindig Cousins és Durant nélkül. A finálé második meccsének végén Klay Thompson jobb combhajlítója sérült meg, nem is tudott játszani a harmadik meccsen, a negyedik összecsapáson azonban újból ott volt a csapatban.

A tragédia az ötödik mérkőzésen ütött be. Durant félig sérülten pályára lépett, de a második negyed elején Achilles-ín-szakadást szenvedett. S mintha ez nem lett volna elég, a hatodik, utolsó mérkőzés harmadik negyedének végén Klay Thompson bal térdében elszakadt az elülső keresztszalag. A Warriors elvesztette a döntőt, majd a holt szezonban Durantet is, aki elszerződött a Brooklyn Nets csapatához.

A 2019-2020-as idényt tehát az egész szezonra kidőlt Thompson, továbbá a csapatot elhagyó – amúgy is súlyosan sérült – Durant, plusz a Miamiba igazoló (elcserélt) Iguodala, no meg a visszavonult Shaun Livingston nélkül kezdte a csapat, pocsékul. S a bajt tetézte Curry súlyos sérülése október 31-én, a Phoenix Suns elleni, amúgy 121-110-re elvesztett mérkőzésen. A kétszeres MVP, a valaha volt legjobb tripladobó kosárra tört, a földre zuhant, és Aron Baynes, a Suns centere ráesett Curry bal kezére, amelyben a csontocskák eltörtek.

Másnap Los Angeles-ben rekonstrukciós műtétet hajtottak végre a sérült kézen. Az első diagnózis három és fél hónapos pihenőről szólt, aztán romlott a helyzet, már arról szólt a fáma, hogy Curry az egész idényt kihagyja.

Eközben a csapat egyik vereséget szenvedte el a másik után, ott kullogott a tabella alján, Thompson visszatéréséről szó sem lehetett, Klay már annak is örült, hogy a júliusi tokiói olimpia még a lehetőségek között szerepelt. Curry viszont makacs elszántsággal kezdte meg, majd folytatta a rehabilitációt. December hatodikán másodszor is megoperálták a törött bal kezét, kivették a szegecseket, és most már érdemben megkezdődhettek az edzések, igaz, sokáig csak labda nélkül. Aztán már a labda is előkerült, Steph napi tíz órát töltött a parketten, illetve az erősítőteremben, újra meg kellett tanulnia a labdavezetést, hiszen bal kezében az idegek is sérültek.

Egy hete megengedték neki a full-contact csapatedzéseket is, miközben naponta több száz triplát dobott, hogy visszajöjjön az érzés. Egyre jobban belelendült, az egyik edzésen száz kísérletéből már 94 sikeres volt a hármasvonalon túlról.

Végül kitűzték a visszatérés dátumát: március elseje, a Washington Wizards elleni hazai mérkőzés, két héttel március 14., Curry 32. születésnapja előtt.

– A kondícióm már a régi, a dobások is mennek, csak még a balkezes labdavezetéssel vannak gondjaim, olykor elhagyom a labdát. Hiába, a régi reflexek még nem tökéletesek, nem jöttek vissza teljesen – nyilatkozta a 31 éves csapatkapitány, akinek a visszatérését úgy várják a San Franciscó-i öböl partján, mint a Messiást.

Az új csarnok, a Chase Center lesz a hétfő hajnali nagy comeback színtere, és bár csodát senki se reméljen a sereghajtótól, a telt ház és a standing ovation borítékolható, amikor majd bemondja a műsorközlő:

– És a hátán 30-as számmal, hátvéd pozícióban, az észak-karolinai Davidson Egyetemről, tizenegyedik NBA-idényében....... Steph Curry!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.