A Kopasz Bálint–Varga Ádám csata lehet a világkupa fénypontja

Foghíjas, de így is erős csapattal vesz részt a magyar kajak-kenu válogatott a péntektől vasárnapig tartó szegedi világkupán. A járvány miatt szeptember végére halasztott, majd a világbajnoki rangról lefokozott regattáról hiányzik több női klasszisunk, továbbá a megfertőződött kenus, Balla Virág, a férfi kajak négyes, de például igazi csemegeként az országos bajnokság után ismét összecsap ezer méteren a vb-címvédő Kopasz Bálint és Varga Ádám.

Novák
2020. 09. 25. 7:45
null
Kopasz Bálint sorsa a kettes és a négyes eredményétől is függ Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervek szerint a tokiói játékok után a nem olimpiai számok világbajnokságát rendezték volna meg a Maty-éren. Aztán elmaradt az olimpia, s felcsillant a remény, hogy beugróként Szeged teljes világbajnokságnak adhat otthont. A sportági nemzetközi szövetség (ICF) végül elállt ettől a tervtől, s a tengerentúliak beutazási nehézségeire hivatkozva világkupára fokozta le a versenyt. A zavaros időkben nehéz (volt) jól dönteni, utólag könnyen okos az ember, hogy jobb lett volna már augusztusban lebonyolítani az eseményt. Amely legalább nem marad el.

A késői időpont miatt azonban több élversenyzőnk nem vállalja az indulást, mondván, a világkupa már ütközik az olimpiai felkészüléssel. Mi több, az ötszörös olimpiai bajnok valamint Kárász Anna egész évben nem versenyzett; Szabó Gabriella visszavonult, és Medveczky Erika pedig az augusztusi országos bajnokságon lezárta az idényt.

Így is van világbajnok a magyar női szakágban, a négyszeres vb-aranyérmes, tavaly a négyessel is győztes Bodonyi Dóra a világkupán áll rajthoz először. Kisebb sérüléssel bajlódott, ezért az ob-n még nem szállt vízre, a vk-n viszont három számban – a négyes mellett egyesben ötszázon és ötezren – is indul.

Bodonyi Dóra három számban is indul
Fotó: MKKSZ/Szalmás Péter

Férfi kajakban kihagyja a versenyt a Nádas Bence, Kuli István, Molnár Péter, összetételű négyes, amely két hete Németországban szorongatta meg a német egységet. Kihasználva, hogy minden számban egy nemzetből két induló is lehet, újra összecsap a vb-címvédő és az őt az ob-n legyőző Varga Ádám. Rajthoz áll a 42 éves Kammerer Zoltán is, ezúttal Kulifai Tamással (akivel 2012-ben együtt nyert olimpiai ezüstöt a négyessel), ők Noé Zsomborral és Dombvári Bencével vívhatnak nagy csatát.

Kenusaink nem spórolnak, a férfiak hiánytalanul a legjobbakkal állnak ki; érdekes lesz, mire megy a nemzetközi mezőnyben az ifjú Adolf Balázs és Fejes Dániel „svéd” (egy oldalon húzó) párosa. A hölgyeknél komoly veszteséget jelent, hogy Balla Virág, noha öt számban is nevezték, nem indulhat, mert a napokban megfertőződött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.