A németek elleni rangadóval komolyra fordulnak a dolgok Egyiptomban

A Zöld-foki Köztársaság és Uruguay után Németország lesz a magyar férfi-kézilabdaválogatott ellenfele az egyiptomi világbajnokságon. Mindkét csapatnak négy pontja van, a ma esti győztes lesz a csoportelső, a döntetlen a németeknek kedvez. Gulyás István szövetségi kapitány kijelentette, hogy csapata az első két meccsen nem játszotta ki a lapjait. Bőven van még tartalékuk. Ezt szeretnénk látni.

2021. 01. 19. 7:30
Ancsin Gábor; Pina, Delcio;
Ancsin Gábor (piros mezben) és a válogatott nehéz feladat előtt áll Fotó: Anne-Christine Poujoulat / POOL Forrás: MTI/EPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkritika mindig becsülendő, s ha valaki egy győztes meccs után is élesen látja a saját hibáit, akkor le a kalappal előtte. Ancsin Gábor és Székely Márton példamutatóan viselkedett a kézilabda-válogatott tegnapi online sajtótájékoztatóján: mindkét játékos tudja, hogy nem volt szemkápráztató a magyar produkció a Zöld-foki Köztársaság és az Uruguay elleni találkozón. – A támadásban és védekezésben sem éreztük a távolságot, ennek elsősorban az az oka, hogy nem játszottunk elég felkészülési meccset a világbajnokság előtt. Nagyon hiányzott a szlovákok elleni betervezett, sajnos elmaradt két edzőmérkőzés. De nem akarom erre fogni az eddigi teljesítményünket. Uruguay ellen a szünet után mutattunk biztató dolgokat – mondta a tatabányai átlövő, Ancsin Gábor. A statisztika alátámasztja a harmincéves játékos véleményét: az első félidőben 16, a másodikban 28 gólt dobott, végül 44-18-ra nyert a válogatott a félprofi kézilabdázókat is felvonultató dél-amerikaiak ellen.

Ancsin Gábor (pirosban) lövő formájára szükség lesz a németek ellen
Fotó: MTI/EPA/AFP

Ancsin sietve hozzátette, ez a teljesítmény nagyon kevés lesz a németek ellen (tv: M4 Sport, 20.30). A csoportunk másik európai válogatottja az első csoportmérkőzésén 43-14-re legázolta Uruguayt, de ha a mieink játékát nem tekintjük értékmérőnek, akkor a németekéből sem érdemes következtetéseket levonni.

Gulyás István kicsit megengedőbb volt a csapatával szemben; a szövetségi kapitánynak tetszett az Uruguay elleni második félidei játék. – Jó úton járunk – szólt az óvatos optimizmussal átitatott tömör értékelés. Gulyás megnyugtatta a magyar válogatott szimpatizánsait. – Bőven van még bennünk, nem akartuk kijátszani az összes kártyánkat. Tudjuk, hogy a németek is rendszeresen elemzik a meccseinkről készült felvételeket, mint ahogy mi is az ő mérkőzései­ket. Ligetvári Patrik kiesésével alapjai­ban kellett megváltoztatnunk a védekezésünket: két beállót tartunk bent a pályán, amikor az ellenfél támad. Ez jelentős változás az eddigiekhez képest. De meccsről meccsre fejlődünk, és a németek ellen még jobbak leszünk – fújta meg a harci kürtöt a kapitány.

S hogy mire számítsunk a németek ellen? Erre a kérdésre Székely Márton, a veszprémiek kapusa adta meg a választ. – Mindenképpen fontos lesz, hogy ne veszítsünk labdát támadásban, minden egyes akciót lövéssel fejezzünk be. A német stílus a rengeteg futásra, lerohanásra épül, ezt mindenképpen meg kell akadályoznunk.

Még nem tudjuk, hogy a másik csoportban Spanyolország, Brazília, Lengyelország és Tunézia közül melyik három csapat jut tovább a középdöntőbe. Kiderült viszont, hogy a magyar stáb szorgalmas háttéremberei már javában készítik elő a videófelvételeket a leendő középdöntős ellenfelek mérkőzéseiről.

Azonban előbb a németek elleni meccs van soron: győzelem esetén a magyar válogatott a maximálisan megszerezhető négy pontot viszi magával tovább a középdöntőbe. Majd ha a következő három meccsen legalább kétszer nyer, akkor szinte biztosan eléri a célját, bejut a vb legjobb nyolc csapata közé.

De ne siessünk előre, előbb jöjjön a németek elleni csoportdöntő.

Feladták, hazamentek

Koronavírus-fertőzések miatt visszalépett a világbajnokságtól a magyarok csoportjában szereplő Zöld-foki Köztársaság válogatottja. Az afrikai csapat az uruguayiak elleni mai találkozóra sem tud kiállni, mert nincs legalább tíz egészséges játékosa. A visszalépés értelmében a Zöld-foki Köztársaság valamennyi találkozóját ­0-10-es gólkülönbséggel elveszíti, így a magyar válogatottnak a 34-27-es sikert végül 10-0-val írják jóvá. A döntés nyomán a magyar és a német válogatotton kívül Uruguay is továbbjutott az A csoportból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.