A végén a sírból hozta vissza a meccset a Veszprém Kielben

Az utolsó másodpercekben a győzelemért támadott a Telekom Veszprém a THW Kiel otthonában a férfikézilabda Bajnokok Ligájában, de összességében a 31-31-es döntetlennel sem lehet elégedetlen a magyar csapat, mert a végén elúszni látszott a hajó, noha a második félidő közepéig jól alakult a mérkőzés.

2020. 10. 28. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Le akarom győzni a Kielt – jelentette ki határozottan a meccs előtt David Davis, a Veszprém edzője. Nagy revansvágy munkált a magyar csapatban, amely az előző idényben oda-vissza kikapott a Kieltől a BL-ben, ezúttal viszont százszázalékos mutatóval, négyből négy győzelemmel utazott el Németországba. Az első igazán nehéz erőpróba azonban most várt a csoportkörben a veszprémiekre, akiket ráadásul a koronavírus sem kímélt az elmúlt napokban.

A végén Jahia kezében maradt a győzelem Kielben Fotó: Facebook / Telekom Veszprém

Rodrigo Corrales kapus mellett az előző BL-idény legjobb védőjátékosa, Blaz Blagotinsek, az irányítóposztról pedig és a francia válogatott Kentin Mahé dőlt ki pozitív koronavírusteszt miatt a Veszprémből. Hiányzók a házigazdánál is akadtak, az átlövő Nikola Bilyk és a hétvégi, Nordhorn elleni Bundesliga-meccsen fejsérülést szenvedett Steffen Weinhold sem léphetett pályára a Kielben, amely szeptemberben a francia Nantes ellen már kikapott egyszer hazai pályán a BL-ben.

Mintegy kétezer néző előtt kezdődött a találkozó a tízezres Wunderino-Arenában, ahol a németek kreatívan oldották meg a járvány idején kötelező távolságtartást: drukkerek kartonképeit ültették a valódi nézők közé, akik így nem kerülhettek indokolatlanul közel egymáshoz.

Az első gólt a Kiel szerezte, de a Veszprém kezdte jobban a meccset, amely az első három támadását egyből gólra váltotta, és hamar 3-1-es vezetésre tett szert. Nem hagyta magát Filip Jícha csapata, amely 5-5-re egyenlített, majd fej-fej mellett haladtak a csapatok. Két gólnál nagyobb különbség nem alakult ki az első félidőben, de zömében a Veszprém irányította a meccset, és a Kiel volt hátrányban. 20-18-as veszprémi előnnyel vonultak szünetre a csapatok.

Ahogy az eredményből is látszott, szórakoztató támadójáték jellemezte mindkét együttes teljesítményét, hiszen egy félidő alatt rengeteg, csaknem negyven gól született. A minimális különbség a kapuban alakult ki: a veszprémieknél Vladimir Cupara több bravúros védést is bemutatott az első félidőben, amelyet közel harmincszázalékos védési hatékonysággal zárt, miközben a Kielben a dánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapusa, Niklas Landin csak 16 százalékos mutatót ért el, noha neki is voltak nagy védései.

A második félidőt mindkét csapat egy-egy elrontott ziccerrel kezdte, aztán a Veszprém több hibájának köszönhetően, például a meccsen a négyszázadik veszprémi gólját elért Petar Nenadić kihagyott hetese után 22-22-re kiegyenlített a Kiel. Ennek ellenére nem következett be a fordulat, Landin első hetesvédése után Cupara is megfogott egy kieli büntetőt, és nemsokára újra kétgólos előnyben volt a magyar csapat. A Veszprém ügyesen féken tartotta a Kiel szélsőit , hiszen Niclas Ekberg a tizenegy lövéséből csak hat gólt szerzett, Magnus Landin pedig egyszer talált be a második félidő közepéig.

A 47. percben a Kiel hosszú idő után átvette a vezetést, és szoros végjáték következett, ami ebben a BL-idényben mindkét klubnak újdonság volt. Alábbhagyott a veszprémiek koncentrációja, ami miatt két góllal elléptek a németek, így az 51. percben a meccsen először időt kért David Davis. Úgy tűnt, hogy nem segített a szusszanásnyi szünet, mert a Kiel tovább növelte az előnyét, de az utolsó percekben 4-0-s rohamot indított a Veszprém, amely 31-31-re egalizált.

Fél perccel a vége előtt már a magyar csapat támadhatott a győzelemért, Davis újra időt kért. Jahia lőhetett kiszorított helyzetből, és nem találta el a kaput, így maradt a döntetlen, ami a két csapat egymás elleni történetében először fordult elő. A meccs embere Cupara kapus lett, aki végül közel 37 százalékos védési hatékonysággal zárt. A Veszprémnél érezhetik úgy is, hogy a pohár félig teli, meg úgy is, hogy félig üres, így összességében a döntetlen reális eredménynek bizonyult.

Férfikézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 5. forduló

THW Kiel–Telekom Veszprém 31-31 (18-20)

Legjobb góllövők: Sander Sagosen 9, illetve Petar Nenadić 5

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.