Akkora a derbi, hogy már római a sorszáma

A házigazda Újpest FC honlapján impozáns indítóképpel harangozzák be a 225. bajnoki derbit, a lila-fehérek és a Ferencváros ma este fél nyolckor esedékes összecsapását.

Ch. Gáll András
2019. 02. 09. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házigazda Újpest FC honlapján impozáns indítóképpel harangozzák be a 225. bajnoki derbit, a lila-fehérek és a Ferencváros ma este fél nyolckor, a Szusza Ferenc Stadionban esedékes összecsapását. És a sorszámot római számmal tüntetik fel, így: CCXXV. Az áthallás félreérthetetlen: a sportvilág egyik legnagyobb eseményét, az amerikaifutball-profiliga döntőjét, a Super Bowlt is római számmal jelzik, a legutóbbi, atlantai találkozót, az ötvenharmadikat LIII-mal. Az örökmérleg ferencvárosi fölényt mutat, 102 zöld-fehér győzelem mellett 61-61 döntetlen és újpesti siker született.

Az érdeklődés természetesen ezúttal is óriási, tegnap délelőttig a tizenháromezer belépőből már csak kétezer várt gazdára, de szinte biztosra vehető, hogy ma estig azok is elkelnek. Legutóbb, a Groupama Arénában 21 ezren látták a fővárosi derbit, akkor Lanzafame góljával 1-0-ra győzött az FTC. A hazai pálya nem feltétlenül jó előjel a liláknak, bár az utóbbi öt bajnokijukon veretlenek, de csak egyszer nyertek.

Nem nagyon bír az utóbbi években csatársoruk a zöld-fehérek védelmével: a legutóbbi hat egymás elleni meccsükből csupán egyen, 2017 júliusában tudtak gólt szerezni. Ugyanakkor a legutóbbi kilenc derbiből nyolcon szereztek gólt a zöld-fehérek, a kivételt a tavaly márciusi, Megyeri úti találkozó jelentette. Pillanatnyilag tizenegy pont a különbség a tabellán a két csapat között, természetesen az éllovas Ferencváros javára, de ha valamikor igaz volt a közhely, akkor most mindenképpen az: semmi jelentősége nincs az aktuális állásnak.

Nebojsa Vignjevics, az ötödik helyen álló Újpest vezetőedzője eddig 18 alkalommal irányította az együttest az ősi rivális ellen, ma így ebben a tekintetben a legendás Várhidi Pált megelőzve az élre ugrik a klub örökrangsorában.

Visszatérve a nézőszámra: cseppet sem evidens, hogy tizenháromezer néző, sőt, hogy egyáltalán nézők előtt rendezik a derbit. A december nyolcadikai Újpest–Vidi bajnoki mérkőzésen tapasztalt rendbontás miatt az MLSZ fegyelmi bizottsága a soron következő hazai bajnokit zárt kapus meccsnek nyilvánította, s ez éppen az Újpest–FTC lett volna. Csakhogy a lilák fellebbeztek, s elérték a salamoni döntést: a pénzbírságot ugyan egymillióról kétmillió forintra emelte a fegyelmi testület, de hozzájárult a kapuk megnyitásához.

Az NB I 20. fordulójának programja: Honvéd–Puskás Akadémia, Paks–Haladás, Mezőkövesd–MTK, Mol Vidi FC–Diósgyőr (TV: M4 Sport), Kisvárda–Debrecen (valamennyi 17.00 óra), Újpest–Ferencváros (19.30, TV: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.