Piacozott a büszke cigány, akitől félhet a Bayern München

A családja lakókocsikban él, vásárokra jár és az ő használt ruháit is áruba bocsátja. André-Pierre Gignac ma havi 1900 euróért dolgozhatna kukásként, de Franciaországgal Eb-ezüstérmes futballista lett, Mexikóban pedig már élő legenda, aki a klubvilágbajnokságon a Bayern Münchenre is veszélyt jelent. Egy büszke cigány útja a bódé mögül a sztárságig.

2021. 02. 10. 9:05
Gignac
Dec 22, 2020; Orlando, Florida, USA; Tigres forward Andre-Pierre Gignac (10) runs on the field moments after scoring what would be the winning goal against Los Angeles FC during the second half of the match at the 2020 SCCL final at Exploria Stadium. Mandatory Credit: Reinhold Matay-USA TODAY Sports - 15352038 Fotó: Reinhold Matay Forrás: REUTERS_USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családom lakókocsikban él és vásározik. Amikor ruhákat kapok, továbbadom az anyósomnak, hogy eladhassa őket. Néha elkísérem a piacra, és én is beállok a bódé mögé – árulta el André-Pierre Gignac, a mexikói Tigres csatára, a büszke cigány, a Dohában zajló klubvilágbajnokság egyik nagy sztárja, akitől a Bayern München védői is tarthatnak a csütörtöki döntőben.

Gignac a mexikói Tigres mezében Fotó: Reinhold Matay/Reuters

A 36-szoros francia válogatott Gignac néhány éve a So Foot magazinnak beszélt cigány származásáról. Elmondta, hogy a családja eredetileg spanyol romákból állt, de ő már manouche. Így nevezik a Franciaországban élő cigány emberek egy közösségét. – Én köztük nőttem fel, a feleségem is manouche, így a fiam is automatikusan az lett – magyarázta Gignac, aki a Francia Alpok és a Riviéra földközi-tengeri partszakaszának vidékén, Martigues-ben született 1985-ben.

Benzema, Ibrahimovic és Cavani is nézte a hátát

Gignac ötévesen az ES Fos-sur-Merben kezdett el futballozni, majd ahogy betöltötte a tízet, átkerült a Martigues-be. Innen eltanácsolták, mert túl sovány volt, így szedte a sátorfáját, és ezer kilométerrel arrébb, a Lorient-nél folytatta. A 2004–2005-ös idényben felhívták a Ligue 2-ben szereplő nagycsapatba, amelyben álomszerűen debütált: 1-1-es állásnál cserélték be a 78. percben a Chatearoux ellen, és másodpercekkel azután, hogy pályára lépett, győztes gólt szerzett.

Innen kicsit kacskaringós úton ugyan, de eljutott az élvonalba, amelyben a 2008–2009-es évadot 24 találattal zárta a Toulouse színeiben, és a Ligue 1 gólkirálya lett Karim Benzemát megelőzve, aki akkor még a Lyont erősítette. 2009-ben Gignac meghívót kapott a francia válogatottba, a rákövetkező évben pedig szerződtette a Marseille.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

🇫🇷 André-Pierre Gignac (@10apg) által megosztott bejegyzés

Az utolsó Marseille-i idénye volt a legeredményesebb, 2015-ben 21 találatot számlált, megelőzte a PSG két sztárját, Zlatan Ibrahimovicot és Edinson Cavanit a góllövőlistán. Aztán, óriási meglepetésre, 29 évesen Mexikóba igazolt, és azóta is a Tigres csapatában játszik.

Guardiola, Eusébio és útját járja

Nem ő az első európai, aki Mexikóban kötött ki, korábban Pep Guardiola, Luis Garcia, Eusébio, de még a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi is futballozott az országban. Gignac esete azonban más, ő a csúcson érkezett és nagy hatást gyakorolt. Négy bajnoki címet nyert a Tigresszel, tavaly a közép-amerikai BL-aranyat is megszerezte a csapattal, 147 góljával pedig a klub valaha volt legeredményesebb labdarúgója.

Ebből három gólt már a Dohában zajló klubvilágbajnokságon ért el. Az első meccsen az ő duplájával verte dél-koreai ellenfelét 2-1-re a Tigres, az elődöntőben pedig a brazil Palmeiras ellen szerezte a mérkőzés egyetlen találatát. Csütörtökön következik a Bayern München elleni döntő.

Egy cigány készen áll meghalni is a pályán

Hogy mire készülhetnek a bajorok? Csípésre, harapásra, rúgásra, egyszóval: küzdelemre. Gignac szerint a harcias játékstílusát a cigány származásának köszönheti. – Egy cigány, aki focizik, mindig ilyen – jelentette ki. – Az unokatesóm, Abardonardo nem túl ügyes, de igazi harcos, mint egy kutya, aki sosem adja fel. Mindenkit üldözőbe vesz, és készen áll meghalni is a pályán.

Én ugyanilyen vagyok. Mi nem gondolkodunk túl sokat, csak keményen játszunk.

Gignac már a Tigres játékosaként volt ott a 2016-os hazai rendezésű Európa-bajnokságon, amelyen Franciaország ezüstérmes lett. Érdekes belegondolni, mi lenne vele, ha a futball nem rántja ki a vásári életből. – Valószínűleg dolgozhatnék anyámmal a piacon – jegyezte meg. – Az unokatestvéreim kukások, 1900 euró körül keresnek havonta. Nem is olyan rossz, és minden vasárnap fociznak. Ezt én is megtehettem volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.