Az évszázad gólpassza, önköténnyel cifrázva

Fura ez a buborék, az orlandói Disneyland „bubble”-ja, a nézők nélkül folytatódó NBA-szezon, de még így is akadnak feledhetetlen pillanatok. Például a Dallas Mavericks–Milwaukee Bucks mérkőzés hosszabbításának hajrája, amikor egy perc nyolc másodperccel a vége előtt Luka Doncic olyan gólpasszt adott Maxi Klebernek, hogy azt már percekkel a meccs lefújása után nagybetűvel írták az internetes források (The Pass), ahogy 23 évvel ezelőtt Michael Jordan chicagói karrierjének utolsó dobása is The Shot néven vonult be a történelembe.

Ch. Gáll András
2020. 08. 09. 17:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási meccs volt, pedig valójában nem is volt tétje, ám így is láthatták a nézők – mármint a tévében – az évszázad gólpasszát. A Milwaukee Bucks már mindenképpen az NBA Keleti főcsoportjának győztese, az egész liga legjobb mérlegét, ezzel a végig tartó pályaelőnyt is biztosította magának (bár ha a rájátszás is marad Disneylandben, nézők nélkül, akkor ez értelmét veszti), a Dallas Mavericks pedig hetediknél sem jobb, sem rosszabb nem lehet Nyugaton, így a Los Angeles Clippersszel mérkőzik meg a playoff első körében.

Mégis hatalmas presztízsmeccs kerekedett az összecsapásból, amely hosszabbításba torkollott; ebből már csak 68 másodperc volt hátra, amikor Luka Doncic, a Mavericks 21 éves szlovén zsenije hozta fel a labdát, csapata 130-128-as vezetésénél. Vele szemben az aktuális MVP, a 2019–2020-as bajnokságban is a legértékesebb játékosnak járó cím toronymagas esélyese, ennek tetejébe az idény legjobb védőjátékosának járó trófea favoritja, a 211 centis, 230 centis fesztávolságú, félelmetesen hosszú karokkal megáldott nigériai–görög Jannisz Antetokounmpo, aki emellett még a liga alighanem legatlétikusabb kosarasa. A Görög Szörny, mint a vércse, úgy figyelte a nála tíz centivel alacsonyabb szlován srác minden mozdulatát, készen arra, hogy bármelyik pillanatban lecsapjon.

De már nem volt ideje erre. Luka a bal kezével vezette a labdát, a gyengébbikkel, hiszen jobbkezes, ám hirtelen átpattintotta a saját lába között, a pick-and-rollból hajszálpontos időzítéssel érkező Maxi Kleber kezébe, és a német ugyanazzal a mozdulattal, ahogy átvette, be is zsákolta. Plusz a fault, a büntetőt is bedobta, 133-128, eldőlt a meccs. A vége 136-132, és mindenki Doncic tizenkilencedik, utolsó gólpasszáról beszél. (A szlovén srác 36 ponttal, 19 gólpasszal – ami karriercsúcs –, 14 lepattanóval és mindössze két eladott labdával zárta élete meccsét.) De előbb nézzük meg az ominózus gólpasszt:

– Az a helyzet, hogy még fizetnék is azért, hogy lássam Lukát estéről estére, pedig nem sok ilyen játékos van a világon. Szerencsére még nekem fizetnek ezért – mondta Rick Carlisle, a Mavericks edzője. – Még azt sem mondhatom, hogy napról napra fejlődik, mert nem lenne igaz; inkább óráról órára.

– Az egyik legtehetségesebb kosaras, aki ellen életemben játszottam – jelentette ki Antetokounmpo, aki szintén nem játszott rosszul, 34 pontnál és 13 pontnál állt meg, amikor az utolsó percben begyűjtötte a hatodik személyi hibáját, és kipontozódott. – Nemcsak ő nagyszerű, hanem az egész csapatát jobbá teszi maga körül.

A szlovén fiatalembernek ez volt a tizenhetedik tripla-duplája a szezonban, hazájában – de az egész világon is – elképesztően népszerű, 4,9 millió követője van az Instagramon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.