Az olasz reneszánsz kincsei

Az utolsó két játéknap (november 14-16., illetve november 17-19.) előtt hat válogatott biztosította helyét a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság 24-es mezőnyében, azaz a társaság egynegyede. Finnország még csak majdnem, de Teemu Pukki már így is a selejtezősorozat egyik hőse. Olaszország újjászületett; miként a hazai sajtó által a földbe döngölt spanyol válogatott, amelyben Robert Moreno lecserélte a 2008 és 2012 között két Eb-t és egy vb-t nyert aranygeneráció szinte valamennyi tagját.

Ch. Gáll András, Fábik Tibor
2019. 10. 17. 7:06
Euro 2020 Qualifier - Group J - Liechtenstein v Italy
Továbbra is százszázalékosan. Van ok az olasz örömre Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük az értékelést régi ismerősünkkel, Teemu Pukkival, aki a diadalmenetét bő egy éve, 2018. szeptember 8-án, Tamperében kezdte, amikor az ő szemfüles góljával – Kádár Tamás asszisztálása mellett – győzte le Finnország 1-0-ra a debütáló válogatottját a Nemzetek Ligája nyitányán. A már akkor is 28 éves csatár ezzel káprázatos sorozatba kezdett.

Bár már 2009-ben bemutatkozott a válogatottban, első 62 meccsén összesen tíz gólt szerzett, az utóbbi tizenhaton viszont tizenkettőt! Emellett klubjával, a Norwichcsal a Championship gólkirálya lett 29 góllal, feljuttatta a csapatot a Premier League-be, s már ott is hat találatnál tart öt mérkőzésen, ő lett augusztus legjobbja az angol élvonalban. Legfrissebb bravúrja kedd este volt a válogatottban, az Örményország elleni 3-0 közben ő rúgta az utolsó két gólt, az első ebből parádés, „alábökős” gyöngyszem volt.

Kései virágzás. A finn Pukki Európa legjobb góllövői között
Fotó: Reuters

Spanyolország már Eb-résztvevő matematikailag is. Úgy, hogy közben a gyermeke súlyos betegsége miatt lemondott Luis Enrique utódja, Robert Moreno totálisan új válogatottat rakott össze. Hírmondó is alig maradt az „aranygenerációból”, a visszahozott, 34 éves csapatkapitányt, Raúl Albiolt leszámítva. Busquets például – aki tizenkét éven át kihagyhatatlan volt – mindvégig a kispadon ücsörgött a svédek ellen.

A hat győzelem és két döntetlen így is önmagáért beszél, a Marca és az AS, a két vezető sportlap azonban elégedetlen. Nem is csoda, Hispániában nem olyan nyögvenyelős döntetlenekhez szoktak, mint a Solnában hosszabbításban megszerzett egy pont. A szakma és a közönség a Bissau-Guineából honosított 16 éves Barca-csillagtól, Ansu Fatitól vár új lendületet. Az ifjú már bemutatkozott az U21-es csapatban, de mindenki arra számít, hogy jövőre ott lesz a felnőttek Európa-bajnokságán.

Olaszország nyolc meccsből nyolc győzelemmel áll a J csoport élén, behozhatatlanul. Azok után, hogy lemaradt a 2018-as oroszországi vb-ről. „Roberto Mancininak nem volt nehéz dolga, mert olyan pillanatban vette át a szövetségi kapitányi posztot Luigi Di Biagiótól, amikor egysze­rűen nem hibázhatott: annál rosszabbul már nem szerepelhetett a válogatott, mint a 2018-as vb selejtezőin” – vélekedik egykori játékostársa, Mancini munkájáról Marco Rossi, a magyar válogatott szakvezetője. – „Abban is szerencséje volt, hogy az olasz futball tucatszám termeli ki a fiatal tehetségeket, neki tizenöt-húsz Szoboszlaija van, akik között csak válogatnia kell. Donnarumma, Romag­noli, Sensi, Belotti – reggelig folytathatnám a sort. Ezzel együtt le a kalappal előtte, mert nagyszerűen teszi a dolgát. Vág az agya, amihez nyúl, az jól sül el. Szerintem Olaszország a jövő évi Eb egyik esélyese.”

Jó esélyünk van a pótselejtezőre is

Belgium, Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Ukrajna és Spanyolország az Eb-re már kijutott hat csapat. Közülük utolsóként, kedd éjjel a spanyolok értek révbe. Az F csoport másik mérkőzésén is a legvégén járt rosszul a házigazda: a norvégok ugyancsak a 92. percben egyenlítettek a románok ellen Bukarestben.

Kedden a spanyolok mellett még az írek is kijuthattak volna az Eb-re, ha a D csoportban győznek Svájcban, de 2-0-ra kikaptak, és a második találat ezen a meccsen is a végjátékban, a 93. percben esett. Amennyiben a magyar válogatott november 19-én nem tudna győzni Walesben, a „pótselejtezőre” továbbra is jó esélye van.

A Nemzetek Ligájában korábban megszerzett 31. helyünk azt jelenti, hogy a második esélyünk akkor úszna el, ha a Románia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Koszovó, Örményország ötösből kettő is közvetlenül kijutna az Eb-re. S bár a románok és a koszovóiak is egy ponttal vannak lemaradva a csoportjuk második helyezettjétől, nehéz a helyzetük.

Továbbra is százszázalékosan. Van ok az olasz örömre
Fotó: Reuters

A románoknak az még kevés lenne, ha otthon legyőzik a svédeket, utána pontot kellene szerezniük idegenben a spanyolok ellen, a svédek ugyanis otthon a Feröer szigetek ellen zárnak. A koszovóiak utaznak a csehekhez, majd az angolokat fogadják, így kellene a csehek elé kerülniük. Szép feladat, de mi azért a sajátunkra figyeljünk.

Eb-selejtezők, csoportállások:

A csoport: 1. Anglia 15 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 12/6, 3. Koszovó 11/6, 4. Montenegró 3/7, 5. Bulgária 3/7.

B csoport: 1. (már továbbjutott) Ukrajna 19 pont/7 mérkőzés, 2. Portugália 11/6, 3. Szerbia 10/6, 4. Luxemburg 4/6, 5. Litvánia 1/7.

C csoport: 1. Hollandia 15 pont/6, 2. Németország 15/6, 3. Észak-Írország 12/6, 4. Fehéroroszország 4/7, 5. Észtország 1/7.

D csoport: 1. Írország 12 pont/7 mérkőzés, 2. Dánia 12/6, 3. Svájc 11/6, 4. Grúzia 8/7, 5. Gibraltár 0/6.

E csoport: 1. Horvátország 14 pont/7 mérkőzés, 2. Magyarország 12/7, 3. Szlovákia 10/6, 4. Wales 8/6, 5. Azerbajdzsán 1/6.

F csoport: 1. (már továbbjutott) Spanyolország 20 pont, 2. Svédország 15, 3. Románia 14, 4. Norvégia 11, 5. Feröer szigetek 3, 6. Málta 3.

G csoport: 1. (már továbbjutott) Lengyelország 19 pont, 2. Ausztria 16, 3. Észak-Macedónia 11, 4. Szlovénia 11, 5. Izrael 11, 6. Lettország 0.

H csoport: 1. Törökország 19, 2. Franciaország 19, 3. Izland 15, 4. Albánia 12, 5. Andorra 3, 6. Moldova 3.

I csoport: 1. (már továbbjutott) Belgium 24, 2. (már továbbjutott) Oroszország 21, 3. Ciprus 10, 4. Skócia 9, 5. Kazahsztán 7, 6. San Marino 0.

J csoport: 1. (már továbbjutott) Olaszország 24 pont, 2. Finnország 15, 3. Örményország 10, 4. Bosznia-Hercegovina 10, 5. Görögország 8, 6. Liechtenstein 2.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.