Az olasz módszer: gólokat lőtt, most végre pihenhet

Legalább öt poszton változik a már továbbjutott olasz válogatott összeállítása az A csoport ma esti zárófordulójában. Roberto Mancini szövetségi kapitány a Wales elleni meccsen a rotációra szavaz, de nem adja fel az eredményességet, sőt történelmi rekord megdöntését tűzte ki célul. Wales egy ponttal biztosan csoportmásodik marad, Svájc is odaérhet még a továbbjutó helyre, ehhez mindenekelőtt le kell győznie Törökországot.

Magyar Nemzet
2021. 06. 20. 13:15
Locatelli
Manuel Locatellit ma este nem látjuk az olaszok kezdőcsapatában Fotó: EPA/Ettore Ferrari / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a színészeket kicserélik, attól még a forgatókönyv ugyanaz marad – mondta Giorgio Chiellini, az olasz válogatott csapatkapitánya. A Juventus kisebb sérülést szenvedett 36 éves védője nem aggódik a rotáció miatt a Wales elleni csoportzáró mérkőzésen. Márpedig csere lesz bőven.

Chiellini a Svájc elleni 3-0-ra megnyert találkozón sérült, de a többieknek, leszámítva a tegnapi edzésen kisebb húzódást szenvedett Federico Chiesát, kutya bajuk sincs. A két forduló után százszázalékos, már továbbjutott, kapott gól nélkül álló olasz válogatott szövetségi kapitánya, Roberto Mancini szövetségi kapitány minden bizonnyal pihenteti a kezdő embereit. Több olasz forrás szerint a Svájc elleni 3-0-ra megnyert meccsen látott csapat hat helyen változik. A pihentetés szándékával kikerül a kezdőből Leonardo Spinazzola, Giovanni Di Lorenzo, az eddig két gólt szerzett Manuel Locatelli, Nícolo Barella, Domenico Berardi, Ciro Immobile és a sérüléssel bajlódó Chiellini. Őket Rafael Tolói, Alessandro Bastoni, Emerson Palmieri, Bryan Cristante, Marco Verratti, Federico Chiesa és Andrea Belotti pótolhatja.

Manuel Locatelli is kihagyhatja a Wales elleni meccset
Fotó: Riccardo Antimiani/MTI/AP/EPA Pool

Chiellini szavaival élve: a színészek tehát ismerik a forgatókönyvet, rajtuk nem múlhat majd az előadás sikere. Mancini egyébként tényleg hisz a rotációban és egyáltalán nem gondolja, hogy ez az eredmény rovására menne. Egyebek között azért sem, mert az olasz kapitány szeme előtt két megdöntendő rekord áll. Ha vasárnap sem kap ki a squadra azzurra, akkor az 1930-as évek kétszeres világbajnok (1934, 1938) válogatottjának harminc mérkőzésre nyúló veretlenségi rekordját állítja be. Ha legyőzi Walest az olasz válogatott, akkor sorozatban a tizenegyedik győzelmével csúcsbeállításnak örülhet, hiszen 2018 novembere és 2019 novembere között már produkált hasonló szériát.

Wales különösebb teher nélkül futballozhat. A Svájc ellen szerzett egy, majd a Törökország ellen bezsebelt három ponttal jók a pozíciói. A továbbjutás nagyon valószínű, sőt még a csoportelsőség sem elérhetetlen. Ehhez le kellene győznie Rómában az olasz válogatottat. – Nem hiszem, hogy bárki leírhat minket. Nagyszerű csapatuk van, amely fantasztikus sorozatot tudhat maga mögött, nincs sok gyenge pontja, de hiszünk benne, hogy meglepetést okozhatunk – mondta a szélső Daniel James.

Robert Page szövetségi kapitány Rómában, az Eb egyik esélyese ellen dirigálhatja a walesieket

Bakuban Svájc és Törökország próbálja kiharcolni a továbbjutást. Erre Svájcnak van nagyobb esélye, hiszen amennyiben nyer, négy ponttal a legjobb 16 közé juthat. Törökország még gólt sem szerzett az idei tornán, 0-5-ös gólkülönbséggel áll az A csoport negyedik helyén. Ha legyőzi Svájcot, fellép a csoport harmadik helyére. Ha legalább hat góllal nyer, lesz pozitív a gólkülönbsége, de erre csekély az esély.

A lehetséges forgatókönyvek

Olaszország csoportelsőként végez, ha legalább egy pontot szerez Wales ellen.

Wales marad a csoport második helyén, ha nem kap ki Olaszországtól vagy Svájc nem tudja legyőzni Törökországot.

Svájc abban az esetben lehet csoportmásodik, ha legyőzi Törökországot és Wales nem szerez pontot Olaszország ellen. Ha nyer Törökország ellen és Wales kikap Olaszországtól, akkor a két négypontos csapat között a gólkülönbség dönt.

Törökország csak abban az esetben pályázhat a csoport harmadik helyére, ha nyer Svájc ellen. A továbbjutása nagy valószínűséggel elúszott, hiszen a csoportkör lezárultával minden bizonnyal lesz legalább négy négypontos csapat.

...

Kövesse a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.