Benedek Tibor elvesztésével egy hőssel lettünk szegényebbek

Csonka év, mondogatjuk, s majd még emlegetjük 2020-at ekképpen évek múltán is. A csapatsportágakban ez csak részben igaz. Több más eseménnyel együtt ugyan elhalasztották az olimpiát, de kézilabdában az év elején még megrendezték a férfi világ-, a végén pedig már a női Európa-bajnokságot – előbbi kis híján váratlan magyar meglepetést, utóbbi újabb keserű csalódást hozott –, és vízilabdában is volt Eb, még januárban, ráadásul magyar győzelemmel. Az év legemlékezetesebb, de sajnos legfájdalmasabb eseménye egyetlen sportolóhoz fűződik, június 18-án, évek óta tartó súlyos betegség következtében elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor.

Munkatársainktól
2020. 12. 30. 7:07
null
A magyar vízilabda-válogatott 21 év szünet után nyert Európa-bajnokságot Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgás eseményeit, mint minden évben, külön elevenítettük fel, ezúttal a kézilabda, a vízilabda, valamint dióhéjban a kosárlabda, a jégkorong és a röplabda legfontosabb eseményeire tekintünk vissza.

Diadal huszonegy év után

Évtizedek óta tart a vita arról, miért nem nyári sportág a vízilabda; helyesebben – mert hát az – miért nem nyáron, a kék ég alatt, langymelegben vagy kánikulában tartják a póló fontos eseményeit a bajnokság és a nemzetközi kupaküzdelmek rájátszásától a világversenyekig. Nos, 2020-ban erre is választ kaptunk. Ha – még januárban – nem rendezik meg az Európa-bajnokságot, akkor a vízilabdában egyetlen komoly eseményt sem bonyolítanak le ebben az esztendőben. Azzal persze tartozunk az igazságnak, hogy a Duna Aréna – legyen bármennyire impozáns és modern létesítmény – hangulata úgy mérhető a margitszigeti nyitotthoz, mint egy másodosztályú játékos tudása Varga Déneséhez.

A 2019-ben Bajnokok Ligája-győztes FTC játékosaival túlsúlyban a magyar válogatott ugyan nem sziporkázott a tornán, de végig magabiztosan menetelt a cél felé. Végül úgy lett tizenharmadszor is Európa-bajnok, hogy az ezüstérmes Spanyolországgal kétszer is döntetlent játszott. Előbb, még a csoportkörben – sakkos nyelven – alulról játszott az ibériai együttessel 11-11-es remit, majd a fináléban a rendes játékidő után 9-9 volt az állás. Következtek a büntetők, az ötméteresek. Három lövés után 3-3, s ekkor Märcz Tamás szövetségi kapitány egyszerre bátor és logikus döntésre szánta rá magát: Nagy Viktor helyett Vogel Somát küldte a kapuba. Bátor döntés volt, hiszen a kispadról, „rozsdásan” nem könnyű beszállni, és logikus, hiszen Vo­gel messze földön híres büntetőölő. Ezúttal is igazolta a hírét. Az utolsó körben nem hibázott, Vogel viszont kivédte Granados löketét, ezzel lett huszonegy év után – ki ne emlékezne 1999-ből a Biros Péter jutalomjátékával kivívott diadalra – ismét kontinensbajnok.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a medencében a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfitornájának döntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés végén a Duna Arénában, 2020. január 26-án. A magyar csapat a döntőben 9-9-es rendes játékidő után az ötméterespárbajban 5-4-re győzte le Spanyolországot. A magyarok összességében 13. alkalommal és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A folytatás messze nem dicsőséges, sőt inkább szomorú. A koronavírus éppen egy magyar pólócsapatot, az Egert érintő intézkedések – karantén elrendelése az olaszországi vendégjáték miatt, az egri uszoda bezárása – folytán vált országos szinten ismertté. Előbb a nemzetközi küzdelmeket, aztán a bajnokságot függesztették fel vízilabdában is.

S az év – nemcsak vízilabdában, hanem az egész magyar sportéletben – legkeservesebb napja még hátra volt. 2020. június 18-án, életének negyven­nyolcadik évében elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor. Aki azóta – még ha ez sovány vigasz is – a sportág legendájává nemesedett.

Akkor még úgy hittük, a járvány után a póló gyorsan rendezte sorait. A szinte végtelenített mérkőzések formájában kiírt, ekképpen a felkészülést szolgáló Magyar Kupában már július végén megkezdődtek a küzdelmek, s minden nagyszerűen ment egészen az elődöntőig. A meccs napján jelentették be, hogy elmarad az FTC–Vasas találkozó, mert a zöld-fehéreknél négy játékos is pozitív PCR-tesztet produkált. A hír ismét országos érdeklődésre tartott számot, ebből tudhattuk, hogy nyakunkon az úgynevezett második hullám. Amely kis híján a pólósok között is szedett áldozatot, Tóth Kristóf, az OSC 24 éves játékosa tüdőembóliával, kétoldali tüdőgyulladással, életveszélyes állapotban került kórházba szeptemberben, szerencsére az erős szervezete legyőzte a vírust.

Az újabb mélypont óta újra feljövőben van a sportág. Zaklatottan bár, rengeteg elmaradt mérkőzést görgetve, de zajlik a bajnokság, és a válogatott két pillére, és Zalánki Gergő is visszatért súlyos térdsérüléséből. A magyar vízilabdázást mi más is hajtaná, mint hogy Tokióban újra felérjen a csúcsra.

A férfiak már egyenesen az olimpiára készülnek, a hölgyeknek előbb, mindjárt januárban, az elhalasztott olimpiai selejtezőtornán kell kiharcolniuk a részvételt. Nem lesz könnyű – de muszáj.

A férfiaknál bevált, a nőknél nem

Minden képzeletet felülmúlóan kezdett a férfi kézilabda-válogatott az év eleji Európa-bajnokságon. Pedig a torna előtt nem győzte hangsúlyozni a szövetség, hogy a sérült kulcsjátékosai (Lékai Máté, Bodó Richárd) távollétében a tapasztalatszerzés a legfontosabb, felelősen nem is lehet más célt kitűzni az Eb-re. Ehhez képest a még tavaly kinevezett Gulyás István szövetségi kapitány és segítője, Chema Rodríguez irányításával meseszerűen kezdett a csapat, legyőzte Izlandot és Oroszországot, döntetlent játszott a világbajnok Dánia ellen, megnyerte a csoportját Svédországban. A folytatásban még az olimpiai kvalifikáció lehetősége is felvetődött, de a csapat elfáradt a torna végére. A kilencedik hely, főképp a fiatal tehetségek (Máthé Dominik, Nagy Bence, Győri Mátyás, Ligetvári Patrik) helytállása és az all star csapatba beválogatott, világklasszissá érett beálló, játéka szép reményekre jogosít, akár már a januári világbajnokságon.

Malmö, 2020. január 11.
Nagy Bence (b) és az orosz Gleb Kalaras az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Oroszország–Magyarország mérkőzésen a svédországi Malmőben 2020. január 11-én. Magyarország 26-25-re győzött.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

A nőknek nem kedvezett, hogy a decemberi Európa-bajnokág előtt levették róluk a terhet. A tavalyi vb után menesztett Kim Rasmussent váltó Danyi Gábor, Elek Gábor kapitánykettőst nem nyomta agyon a teher, a kézilabda-szövetség nem fogalmazott meg számszerű elvárást a válogatottal szemben. Okkal hihettük, hogy az eredménykényszer eltörlése jótékony hatással lesz a válogatottra, ám sajnos nem ez történt. A hat meccsen elért két győzelem és a tizedik hely, de főképp a mutatott játék jelentősen alulmúlta az egyébként sem túl magas várakozásokat. Marad a remény, hogy a jövő márciusi olimpiai selejtezőn a csapat elviseli a téttel járó nyomást, és az Oroszország, Szerbia, Kazahsztán hármasból legalább kettőt megelőz, és akkor ott lehet Tokióban.

A járványhelyzet átírta a hazai bajnokságok menetrendjét; a kézilabda-szövetség április elején befejezettnek nyilvánította a 2019–2020-as idényt, nem hirdetett bajnokot, kieső és feljutó csapatokat sem nevezett meg. Az európai kupaindulásra azok a klubok lettek jogosultak, amelyek azt az előző bajnoki helyezéseikkel kivívták. A nőknél a Győr és a Ferencváros, a férfiaknál szokás szerint a Veszprém és a Szeged indulhatott a BL-ben.

Apropó, BL: a pandémia miatt az európai szövetség törölte a programjáról a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét. A férfiak tornáját kétszer elhalasztotta, végül december végét jelölte meg végleges időpontnak. A négy részt vevő csapatot a csoportok állása alapján jelölte meg, így a Veszprém 2019 után idén is eljuthatott Kölnbe, de idén sem tudott felérni a csúcsra.

Mint a korong, minden csúszott

Nagyon jól kezdődött az év. A magyar férfi-jégkorongválogatott – méghozzá külföldön szereplő kulcsjátékosai nélkül – februárban megnyerte az olimpiai selejtezőtornát Nottinghamben, s egy lépésre került a 2022-es pekingi szerepléstől. Aztán jött a járvány, a rájátszás közepette lezárták a bajnokságot, elmaradt mindkét nemben, minden osztályban a világbajnokság; pedig, ne feledjük, hölgyeink az elitben, régi terminológiával az A csoportban szerepeltek volna. Aztán ősszel megkezdődött az új idény – egyelőre inkább a túlélés reményében. A férfiaknál már törölték az április végére kiírt divíziós I/A vb-t, az olimpiai selejtező és a női világbajnokság sorsa még függőben van.

A röplabda, ha mondhatunk ilyet, nálunk annyival szerencsésebb helyzetben van, hogy 2020-ban világbajnokságot rendeztek volna, ami bennünket nem érint, csak remélhetjük, hogy az Európa-bajnokságot 2021-ben már megtartják.

Soproni sikerek

A kosárlabda-bajnokság tavaszi idényét elsöpörte a járvány a nőknél és a férfiaknál is. A szövetség úgy döntött, nem hirdet eredményt, így nem voltak helyezettek és kiesők sem, ugyanakkor a hölgyeknél még éppen az utolsó pillanatban sikerült befejezni a Magyar Kupa nyolcas döntőjét, a trófeát a Sopron Basket szerezte meg.

Az ősz nagyon kaotikusra sikerült a sportágban. A sok megbetegedés ­miatt sorra maradtak el a meccsek, ám a klubok belátták, ezúttal nem a szakmai szempontok a legfontosabbak, hanem a megmaradás. A női válogatott egy Eb-selejtezőt játszott, kikapott Hollandiá­tól, és így nehéz dolga lesz a februári utolsó körben. A férfiak a koronavírus miatt le sem tudták játszani a selejtezőiket, a FIBA hazaküldte a csapatot a szlovéniai buborékból. A Sopron viszont decemberben a saját rendezésű buborékjában négyből négy mérkőzést nyert meg az Euroligában, és jó helyzetből várja a januári folytatást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.