David de Gea hibáját ünnepelheti az Újpest

A Villarrealnak BL-szereplést ért az Európa-liga-győzelme, az Újpestnek pedig ugyanez a siker eggyel kevesebb selejtezőkört jelent az új európai sorozatban.

Magyar Nemzet
2021. 06. 01. 11:35
Újpest
Labdarúgó Magyar Kupa - Kisvárda Master Good-Újpest FC Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Villarreal borította az első dominót: a spanyol csapat a bajnokságban elért hetedik helye alapján csak az UEFA új sorozatában, az Európa-konferencialigában (Ekl) indulhatott volna a 2021/22-es idényben. A Sárga Tengeralattjáró azonban a maratoni tizenegyespárbajban megnyert Európa-liga-döntőnek köszönhetően az elit sorozatban, a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet ősztől.

Ez a változás több klub mellett jó hatással volt a Magyar Kupa-győztes Újpestre is. A nemzetközi porondra három év kihagyás után visszatérő lila-fehéreknek David de Gea elrontott tizenegyese közvetve azt jelentette, hogy csak a második selejtezőkörben kell bekapcsolódniuk az Ekl-selejtezőbe.

A hármas számú európai kupasorozat debütáló idényében az Újpest mellett a Puskás Akadémia és a Fehérvár indul, az NB I második és harmadik helyezettjékent. A két Fejér megyei klub egyaránt az első selejtezőkörben kezd, kiemeltként.

A Fehérvár a szlovén Maribor mögött a második legerősebb UEFA-együtthatóval rendelkezik az első selejtezőkörös csapatok közül, így továbbjutása esetén egészen a harmadik kör sorsolásáig kiemelt lenne. Az Újpest és továbbjutása esetén a Puskás Akadémia a második fordulóban már nem szerepel a kiemeltek között.

Az Ekl selejtezője négy fordulóból áll majd, a főtáblára innen huszonkét csapat jut fel. A maradék tíz helyet az Európa-liga utolsó selejtezőkörének vesztesei foglalják el a csoportkörben. A sorozat győztese a 2022/23-as idényben az El-csoportkörben szerepelhet.

Az első selejtezőkör sorsolását június 15-én tartja az UEFA, míg az első párharcok még az Európa-bajnokság alatt, július 8-án elkezdődnek. Hasonló a helyzet a Bajnokok Ligája selejtezőjével is, amelyben a Ferencváros kiemeltként várja az első forduló sorsolását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.