Szorul a hurok a doppingoló atléták körül

A népszerűségéből nagyon sokat vesztett atlétika megtisztításán fáradoznak a sportág irányítói, mert pontosan tudják, csak így tehetik azt ismét vonzóvá a tömegeknek. A doppingkérdés szorítóbb, mint valaha. Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) tanácsának tagja beszélt az elért eredményekről.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 01. 17. 11:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön szervezet, az Athletics Intergrity Unit (AIU) őrködik a sportág doppingellenes tevékenysége fölött. 2016-ban egy külsös ausztrál szakembert, bizonyos Brett Clothiert neveztek ki az AIU élére, aki korábban az ausztrál futballt áthálózó fogadási csalások felszámolásával tett szert hírnévre. Az elért eredményekről Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) tanácsának tagja beszélt az SzPress Sporthírszolgálatnak.

„Egyre kevesebb azoknak az atlétáknak a száma, akikről a versenyeken elvégzett mintavétel után derül ki, hogy tiltott eszközökkel javították a teljesítményüket. A mesterkedés sokkal inkább a felkészülés közben folyik. Három éve még csak két versenyzőt függesztettek fel a mintavétel háromszori elkerülése miatt, így volt 2019-ben is, aztán tavaly egyszerre csak kilencre emelkedett a »bujkálás« miatt elmeszelt atléták száma. A felfüggesztés után többen is azzal védekeztek, hogy a holléti nyilatkozat kitöltésekor képtelenség negyedévre előre pontos adatokkal szolgálni. Ez így igaz, de a rendszer rugalmasságának köszönhetően a megadott időpontokon és a tartózkodási helyek címén bármikor változtatni lehet. Ha egy atléta történetesen az éjszakát nem az otthonában, hanem máshol szándékozik eltölteni, egy kimondottan felhasználóbarát alkalmazásnak köszönhetően elég a változásról egyetlen módosító SMS-t elküldenie. Amelynek aztán, ha védekezni kell, bizonyító ereje lesz. Bármilyen nyelvet is használt az atléta, de ha valaki rendszeresen ezt adja elő, az már önmagában is gyanút kelt.”

Gyulai Márton konkrét példákkal is szolgált. Háromszor elkövetett vétség miatt úszik el az amerikai vágtázó világbajnok Christian Coleman, az olimpiai ezüstérmes és szintén vb-aranyérmes dél-afrikai távolugró Luvo Manyonga, valamint a 2017-es londoni 1500 méteres győztes kenyai Elijah Manangoi olimpiai részvétele Tokióban.

A WADA-kódex szerint 11 módja van annak, hogy valaki doppingvétséget kövessen el, a holléti nyilatkozattal kapcsolatos szabálysértés tehát csak az egyik a sok közül – hangsúlyozta befejezésül Gyulai Márton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.