Egy nap két nagy magyar diplomáciai siker kosárlabdában

Két jelentős nemzetközi kosárlabdatornának is Magyarország ad otthont, s mindkettőt ma jelentették be. Sopronban rendezik márciusban a női Euroliga-negyeddöntő egyik buborékját, Debrecenben pedig a tokiói olimpia 3x3-as kosárlabda-selejtezőtornájára kerül sor júniusban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 23. 15:44
null
Fegyverneky Zsófia az Euroliga múlt heti buborékjában is vezére volt a Sopronnak Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyik jó hír a másik után. Előbb kedd délelőtt online sajtótájékoztatón jelentette be a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) főtitkára, Andreas Zagklis, hogy Debrecenben rendezik a 3x3-as kosárlabda utolsó selejtezőtornáját a tokiói olimpiára. – Debrecen 2015 óta minden évben fontos helyszíne volt a 3x3-as kosárlabdának, és tavaly a pandémia utáni első nemzetközi versenynek is a magyar város adott otthont. Mindig magas színvonalú eseménynek lehettünk szemtanúi, a magyarok úttörő szerepet töltenek be a szakág népszerűsítésében – indokolta a FIBA döntését a főtitkár.

Az olimpia programjában Tokióban debütál a szakág, amely mindkét nemnél 8-8 csapattal képviselteti magát. A helyekért május 26. és 30. között 20-20 válogatott csap össze Grazban az olimpiai kvalifikációs tornán. Ott magyar részről csak a nők lesznek érdekeltek, akik csoportjukban Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Srí Lankával találkoznak. Ezen a tornán három tokiói kvótát osztanak ki. Ezt követően kerül sor június 4–6-án Debrecenben arra a pótselejtezőre, amelyen a férfiaknál és a nőknél is az utolsó kvóta talál gazdára. Itt hat-hat gárda verseng, a magyar férfi és – ha Ausztriában nem szerez kvótát – a női együttes is szerepel majd.

A FIBA azonban még egy meglepetést is tartogatott mára a magyar kosárlabdasportnak, ugyanis kiderült, hogy Sopronban rendezik a női Euroliga negyeddöntőjének egyik buborékját március 14–20. között. Tavaly decemberben Sopron a csoportkörben is házigazdája volt az egyik első fordulós buboréknak. Végül a Sopron Basket hatból hat győzelemmel az első helyen jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

Az újfent hazai pályán sorra kerülő negyeddöntőben a francia Lyon ellen lépnek pályára Határ Bernadették. A soproni buborék másik ágán a két orosz gigász, a Jekatyerinburg és a Kurszk küzd meg egymással. A továbbjutás a két mérkőzésen dől el az oda-visszavágós elv alapján. A másik buborékot a spanyol Salamanca rendezheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.