Emberhátrányban vezetett, végül kikapott a magyar válogatott Romániától

Második mérkőzését is elveszítette a magyar labdarúgó-válogatott az U21-es Európa-bajnokságon. Szőke Adrián – jogos – kiállítása miatt az első félidő 42. percétől emberhátrányban játszott a magyar csapat, majd Csonka András góljával vezetett, de a folytatásban Románia fordított, és végül 2-1-re nyert. Gera Zoltán együttese két vereséggel már nem juthat tovább a csoportjából. Kedden Hollandia ellen lesz a csoport záró találkozója.

Szilágyi
2021. 03. 27. 19:55
null
Szőke Adrián nehéz helyzetbe sodorta a csapatot Fotó: Török Attila Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Németország elleni 3-0-s vereséggel végződő első csoportmérkőzés után Románia várt a magyar válogatottra a részben hazai rendezésű U21-es Európa-bajnokságon. Gera Zoltán két helyen változtatott a szerdai kezdőcsapathoz képest: kikerült Palincsár Martin és Kata Mihály, helyettük két budafoki labdarúgó, Skribek Alen és Csonka András került be az együttesbe.

Feszült hangulatban indult a találkozó: a holland Heracles idegenlégiósa, Szőke Adrián már a hatodik percben sárga lapot kapott, mert a 16-oson belül összetűzésbe keveredett a román Marius Marinnal. A rend kedvéért, a románok középpályását is figyelmeztette a játékvezető. Majd Mocsi Attila, Kiss Tamás és Csonka András is kapott egy-egy lapot. Főleg a Puskás-akadémista Kiss belépője volt indokolatlan, helyzetet nem akadályozott meg, viszont a fegyelmezetlenséggel „kisárgázta” magát a folytatásról. Ő biztosan nem lehet ott a Hollandia elleni csoportzáró mérkőzésen. És Szőke sem. Aki ha lehet, még nagyobb butaságot csinált, mint Kiss: az ellenfél térfelén a levegőben lekönyökölte az ellenfelét. Ciobotariunak sem kellett több, azonnal elterült a földön – a visszajátszás alapján nem jószántából.

Szőke Adrián felelőtlen mozdulata piros lapot ért
Fotó: MTI

A 42. percben megfogyatkozott a magyar válogatott, a hátralevő időben már nem született gól az első félidőben. Ehhez, mármint a gólhoz a románok álltak közelebb: a Chelsea, az Inter és a Fiorentina egykori sztárja, Adrian Mutu csapata sokkal tudatosabban játszott, két komoly helyzetet is kialakított, de gólt nem ért el. Magyar részről csak egy szabadrúgást jegyezhettünk fel, Mezei Szabolcs lövését a bal felső sarok elől ütötte ki a románok kapusa.

Emberhátrányban nehéznek ígérkezett a folytatás. És ha a játékvezető megad egy teljesen nyilvánvaló tizenegyest a románoknak… De nem adta meg, pedig Deutsch László egyértelműen szabálytalankodott a 16-oson belül Ciobanuval szemben. Deutsch annyira megkönnyebbült, hogy egy percre rá ő is összeszedett egy sárga lapot.

A román Radu Boboc (b), valamint Szendrei Norbert (k) és Skribek Alen (j) a labdarúgó U21-es Európa-bajnokság második csoportkörében, az A csoportban játszott Magyarország–Románia mérkőzésen, a Bozsik Arénában
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem sokkal ezután Kiss Tamás szerzett labdát, vállal lökte el ellenfelét, majd az előre lőtt labdáját a csereként beállt debreceni Bárány Donát passzolta vissza neki. A védő nagy labdát adott a 16-oson belül üresen érkező Csonkának, a Fradi budafoki kölcsönjátékosa egyből lőtt a román kapuba. A román védelem alaposan elszámította magát.

A vezető gól után nagy volt az öröm
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Szűk negyedóra múlva a magyar védősor asszisztált a románok egyenlítő góljához. Ciobanu passza után Matan lépett egyet, majd még egyet, és aztán még egyet a labdával, a 16-oson belül senki sem merte bántani. A Viitorul Constanța játékosa 15 méterről nagy erővel bombázott a magyar kapu bal felső sarkába, Bese Balázs nyújtózkodott, de nem volt esélye a védésre.

A hátralevő időben szinte felborult a pálya, a magyar válogatott ritkán kalandozott át a román térfélre, egy ilyen megiramodás alkalmával Bolla lőhetett, de nem talált kaput. A románok sem, pedig erre nekik több lehetőségük volt, a legnagyobb helyzet Petre előtt adódott, de közvetlen közelről fejjel hibázott. Pascanu viszont sajnos nem: egy szöglet után az ötösről spiccelt a magyar kapuba.

Az eredmény már nem változott, a magyar válogatott a második mérkőzését is elveszítette az U21-es Európa-bajnokságon, a Hollandia elleni keddi csoportzáró találkozó végeredményétől függetlenül már nem juthat tovább a csoportjából.

U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, A csoport, Bozsik Aréna: Magyarország–Románia 1-2 (0-0), gólszerző: Csonka (56.), illetve Matan (70.), Pascanu (87.). Kiállítva: Szőke (42.).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.