Ami biztos, Federer ezúttal nem állhatja Fucsovics útját

Babos Tímea zsinórban kilencedszer, Fucsovics Márton negyedszer, Balázs Attila pedig először szerepel a hétfő hajnalban megkezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Fucsovics és Balázs párosban is szerencsét próbál; e műfajban a Melbourne-ben már kétszeres győztes Babostól várhatnánk újabb szép eredményt, de miként korábban már beszámoltunk róla, a társa, Kristina Mladenovic máig érthetetlenül csak egyesben kíván versenyezni az év első Grand Slam-tornáján.

Magyar Nemzet
2021. 02. 08. 0:05
Éljátékosunk (jobbra) sok szép emlékkel jön haza
Roger Federer 2018-ban és 2020-ben is a nyolcaddöntőben búcsúztatta Fucsovics Mártont
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokotthoz képest háromhetes késéssel kezdődik meg idén, sorrendben már 109. ausztrál nyílt teniszbajnokság (AO). A késedelmet mi más, a koronavírus-járvány okozza. A Melbourne-be érkezőknek tizennégy napos kötelező karantént írtak elő, a játékosok ezalatt a szobáikat mindössze az edzések idejére, napi öt órára hagyhatták el. Hetvenkét teniszező azonban még ennyi időre sem, mert ők olyan járaton utaztak, amelynek egyik utasa pozitív koronavírustesztet adott a megérkezéskor. A karantén feloldása után, csütörtökön még egy napig szünetelt a hat felvezető torna – valamennyit az AO helyszínén rendezték –, mert egy hotelalkalmazott pozitív tesztet adott.

A beutazási nehézségeken felül a selejtezőket Dubajban és Dohában rendezték, de a példátlan szigornak eredménye is van: a térségben jó ideje egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak. S ami talán a legfontosabb, az elővigyázatosságnak köszönhetően nézők is lehetnek a Melbourne Parkban.

Igaz, hogy az átlagos nézőszám felét, napi harmincezer embert engednek be, az utolsó öt napon pedig, amikor kevesebb mérkőzés lesz, csupán 25 ezret, de legalább lesznek szurkolók.

Márt csak emlék: és Kristina Mladenovic tavaly megnyerte az AO-t
Fotó: MTI/EPA / Lynn Bo Bo

A világranglistán az első százból kicsúszott (jelenleg 115.) Babos Tímeának hosszú évek után most először kellett a selejtezőben kivívni a helyét a főtáblán, amit sallangmentesen teljesített. Akkor még felszabadultan nyilatkozta, hogy páros társa, Mladenovic miatt is illet hozni a kötelezőt, aztán néhány nap múlva őt is sokként érte, hogy francia partnere idén nem kíván párosban indulni Melbourne-ben. Máig nem tudjuk, hogy miért. A magyar éljátékos így csak szólóban versenyez. Az első fordulóban a szintén a selejtezőből felkerült belga Ysaline Bonaventure-rel (123.) csap össze. Ha túljut rajta, akkor máris megjavítja tavalyi szereplését, amikor a nyitókörben búcsúzott.

A férfiaknál a világranglistán 55. Fucsovics élete negyedik AO-főtáblájára készülhet, s a nyitókörben a szabadkártyás ausztrál Marc Polmans (125.) vár rá.

Fucsovics tavaly – mint ahogy 2018-ban is – a nyolcaddöntőben kapott ki a szupersztár Roger Federertől. Ettől most nem kell tartanunk, mert a svájci világsztár térdműtétjéből lábadozik.

Balázs Attila (94.) először lesz ott a legjobbak között Melbourne-ben, bár nem a legjobb előjelekkel készül, mivel a Great Ocean Road Open felvezető tornán régóta húzódó talpsérülése miatt fel kellett adnia első fordulós mérkőzését. Balázs a spanyol Roberto Carballes Baenát (98.) kapta ellenfélül.

Fucsovics és Balázs egymás oldalán párosban is szerencsét próbál a viadalon.

A női elitmezőnyben a hazai szurkolók nagy kedvence, a 2019-es Roland Garros és világbajnokság győztese, Ashleigh Barty egy év kihagyás után az egyik felvezető torna megnyerésével tért vissza. Számolni kell még a címvédő amerikai Sofia Keninnel, a háromszoros Grand Slam-bajnok japán Oszaka Naomival, a harmadik GS-trófeájára hajtó román Simona Haleppel és persze a 39 éves Serena Williamsszel is, bár a 23-szoros Grand Slam-torna-bajnok pénteken vállsérülés miatt visszalépett a Yarra Valley Classic elődöntőjétől, így kétséges, hogy milyen állapotban vág neki az AO-nak.

A férfiaknál a címvédő, 33 éves Novak Djokovic állandó favoritnak számít, a nyolc elsőségével csúcstartó szerb játékos a 18. Grand Slam-serlegére hajt. A húsz GS-trófeájával társrekorder mint már írtuk, nem indul, csak márciusban tér vissza a pályára.

A szintén húsz GS-sikernél tartó nincs jó állapotban, hátproblémák miatt kihagyta a felvezető ATP Kupát, és saját bevallása szerint nincs százszázalékos állapotban.

Ami a trónkövetelőket illeti, a világranglistán harmadik osztrák Dominic Thiem tavalyi melbourne-i döntőjével és US Open-trófeájával egyértelmű esélyesnek számít, mint ahogy a New Yorkban már döntőzött orosz Danyiil Medvegyev, valamint a 2019-es ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.