Fury útja magyar áldozatokon át vezetett a világbajnoki címig

Az utóbbi évek legnagyobb érdeklődéstől kísért profiboksz-világbajnoki címmérkőzése lesz vasárnap hajnalban, a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében a Deontay Wilder–Tyson Fury nehézsúlyú összecsapás. A gálát a Sport 1 televízió 3 órától élőben közvetíti. Wilder a WBC vb-övének birtokosa, Fury a lineáris világbajnok, ami azt jelenti, hogy a 2015-ben Volodimir Klicsko legyőzésével megszerzett világbajnoki öveket sohasem vesztette el, csak elvették tőle, mivel három évig nem bokszolt.

Ch. Gáll András
2020. 02. 21. 10:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz eldönteni, hogy a két gladiátor közül melyiknek az élettörténete inkább regénybe illő Kezdjük a 31 éves Tyson Fury bemutatásával, már csak azért is, mert az ő pályafutásának vannak magyar vonatkozásai.

Tyson Fury 1988. augusztus 12-én született Manchesterben. 14 évesen, 2002-ben kezdett bokszolni. Felmenői között írek is vannak, kezdetben felváltva szerepelt angol és ír színekben, első sikerét az 2006-os agadiri junior világbajnokságon is írként érte el, itt bronzérmet szerzett +91 kg-ban, miután a negyeddöntőben a mi Bernáth Istvánunkat győzte le döntő fölénnyel, hogy aztán az elődöntőben 36:31-es szoros pontozással alulmaradjon az üzbég Szardor Abdullajevvel szemben. (Itt, Agadirban Bacskai Balázs 64 kg-ban világbajnok lett, és itt indult el napjaink legcsillogóbb klasszisának, a későbbi amatőr világ- és olimpiai bajnoknak, az ukrán Vaszil Lomacsenkónak a pályafutása is légsúlyú junior világbajnoki cím megszerzésével.)

Bernáth és Gyöngyösi mesélhetne Furyról...

Ugyanabban az évben a brit amatőr bajnoki döntőben kikapott David Price-tól. 2007 májusában az Európai Unió junior bajnokságának döntőjében, Varsóban Fury megint Bernáthtal akadt össze, és ismét győzött, a debreceni fiú a harmadik menetben feladta a küzdelmet. Júniusban, Zomborban a junior Európa-bajnokságon is döntőt bokszolt, de 24:11-es pontozással kikapott az orosz Makszim Babanyintól.

A profik között 2008. december 6-án mutatkozott be, Nottinghamben, a Carl Froch–Jean Pascal WBC szuperközépsúlyú címmeccs előmérkőzésén, és mit ád isten, ismét egy magyar ellenfelet kapott Gyöngyösi Béla személyében, aki az első menetben 2 perc 14 másodperc elteltével kiütött.

Profi pályafutása töretlenül ívelt felfelé egészen 2015. november 29-ig, amikor Düsseldorfban egyhangú pontozással (115-112, 115-112, 116-111) legyőzte Volodimir Klicskót, és ezzel a WBA, az IBF, a WBO, az IBO és a Ring Magazine világbajnoki övét.

Wilder és Fury már meg is kezdte a hadviselést, amely több mint lélektani
Fotó: MTI/EPA/ETIENNE LAURENT

Az utána következő 31 hónapról jobb nem beszélni. Fury nem tudta feldolgozni a váratlan dicsőséget és pénzt (ötmillió fontot kapott a győzelemért, amiben benne van az a 200 000 font is, amit egy dúsgazdag barátjától kölcsönkért, és feltett a bukmékereknél a saját sikerére!), felszedett ötven kilót, kábítószerezett és piált, depresszióval küzdött, s úgy tűnt, a lejtő alján a halál vár rá. Ám összeszedte magát, ismét edzésbe állt, 2018. június 9-én előbb az albán Sefer Seferit verte (feladás), majd augusztus 18-án az olasz Francesco Pianetát pontozással, így jutott el a Deontay Wilder elleni WBC-címmérkőzésig, amelyet 2018. december elsején vívtak a Los Angeles-i STAPLES Centerben. Végig Fury volt a jobb, de Wilder kétszer is padlóra küldte, másodszor az utolsó, 12. menetben egy borzalmas balhoroggal, a „Gypsy King” azonban innen is felállt, és lehajrázta az amerikait, akit tulajdonképpen a gong mentett meg a KO-tól. A döntetlen eredménnyel Wilder megőrizte világbajnoki címét, de sokak szerint megfosztották Furyt a megérdemelt győzelemtől. Az eltelt 15 hónapban Fury kétszer bunyózott, Tom Schwarzot technikai KO-val verte, az addig veretlen Otto Wallint egyhangú pontozással, és ízt mondja, élete formájában várja a Wilder elleni visszavágót, amelyen a WBC világbajnoki öve lesz a tét.

No meg a nyolcvan millió dolláros díjalap fele, ami nem csekélység.

A 206 centis Fury mérlege 29 győzelem (20 KO) és egy döntetlen.

Pisztoly a halántéknál

Deontay Wilder 1985. okróber 22-én született az Alabama állambeli Tuscaloosában. Jelenleg 42 győzelem (41 KO) és egy döntetlen a profi mérlege. Ez is ritkaság, hogy a maga 201 centijével ő lesz az alacsonyabb bokszoló vasárnap hajnalban az MGM Grand színpadán...

Wilder tizenkilenc éves koráig kosárlabdázott. Akkor történt, hogy megszületett lánya, Naieya. A gond az, hogy a kislány nyitott gerinccel született, és az ilyenkor szükséges műtétekhez pénz kellett. Sok pénz. Wilder gyorséttermekben dolgozott, majd besétált egy tuscaloosai edzőterembe, és elkezdett bokszolni. Tizenkilenc évesen. Más ilyenkor hagyja abba, ő ekkor kezdte el.

Közben hajnali négykor kelt, és söröshordókat trógerolt egy közeli bárba. Kellett pénz a lánya műtétjéhez. Csakhogy megromlott a viszonya a kislány anyjával, élete kilátástalannak tűnt, és odáig jutott, hogy főbe akarta lőni magát, a pisztolyt már oda is szorította a halántékához.

Aztán leengedte. Úgy döntött, hogy korai lenne az öngyilkosság. (Érdekes, amikor Fury depressziója mélyén volt, ő is meg akarta ölni magát.)

Halálos erejű ütések

Inkább belevetette magát a bokszba. Három évvel később, 22 évesen bronzérmet szerez a pekingi olimpián! 91 kilóban, az elődöntőben az olasz Clemente Russo veri 7:1-es pontozással.

Profinak áll, minden meccsét kiütéssel nyeri, mígnem 2014. január 17-én a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében – ugyanott, ahol vasárnap hajnalban összecsap Furyval – megszerzi a WBC világbajnoki övét a Bermane Stiverne elleni egyhangú pontozásos győzelemmel. Azóta tizenegy meccset vívott, és a Fury elleni döntetlent leszámítva valamennyi KO-val. Amikor 2016. január 16-án kiüti a lengyel Artur Szpilkát, megijed. „Azt hittem, megöltem – mondja. – Komolyan.”

Szombatról vasárnapra virradóra már a szorítóban találkoznak egymással a „harcosok”
Fotó: MTI/EPA/ETIENNE LAURENT

Wilder ütőereje ugyanis félelmetes, sokan minden idők legnagyobb ütőjének tartják. Szó szerint az életével játszik az, aki bemegy ellene a ringbe.

A mostani meccs előtt károm nappal tartott sajtóértekezleten csúnya jelenetek zajlottak. Az ilyenkor megszokott verbális sértegetés elfajult, lökdösni kezdték egymást, a biztonsági embereknek kellett szétválasztaniuk a két óriás. Ezért a nevadai sportbizottság le is fújta a meccs előestéjére tervezett, a szokásos koreográfiához tartozó „faceoff”-ot, amikor közvetlen közelről néz farkasszemet a két bunyós. Senki sem akart megkockáztatni egy verekedést a mérkőzés előtt.

Elég lesz az vasárnap hajnalban a szorítóban...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.