Most Gulácsi Péteren és Willi Orbánon volt a gratuláció sora

Magyar légiósok játszhattak egymás ellen a német Bundesligában, és nagy meglepetésre Szalai Ádám, a kieső helyen álló Mainz csatára fogadhatta a dobogón álló lipcsei honfitársak gratulációját. A másik Szalai, Attila még nem mutatkozhatott be a török Fenerbahcéban, és több légiós sem játszott főszerepet a saját csapatában.

Magyar Nemzet
2021. 01. 25. 7:01
Szalai Ádám Mainz
Mainz' Hungarian forward Adam Szalai (2L) and Leipzig's German-Serbian midfielder Lazar Samardzic (L) vie for the ball during the German first division Bundesliga football match between 1 FSV Mainz 05 and RB Leipzig in Mainz, western Germany, on January 23, 2021. - Mainz won the match 3-2. (Photo by KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP) / DFL REGULATIONS PROHIBIT ANY USE OF PHOTOGRAPHS AS IMAGE SEQUENCES AND/OR QUASI-VIDEO Fotó: AFP Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki hitte volna, hogy a Bundesligában egy Mainz–RB Leipzig mérkőzés után a magyar légiósok közül lesz az, aki nem adja, hanem fogadja és gratulációját? Ahogy mondani szokták, ez országos kettes volt a helyi totóban, hiszen a lipcseiek a második, a mainziak pedig az utolsó helyen várták a német bajnokság 18. fordulóját. És persze nagyot bukott a papírforma, a hazai együttes 3-2-re legyőzte a Leipziget. A magyarok közül Gulácsi és Orbán végig a pályán volt, Szalai Ádám viszont csak a 66. percben állt be, azaz közel fél órát töltött a pályán, és ott volt, hogy fogadja a már említett gratulációt. Külön öröm a mainziak számára, hogy a csapat a Schalkét megelőzve elmozdult az utolsó helyről, bár még mindig hétpontos hátrányt kellene ledolgoznia, hogy elkerülje a kiesést.

 

Szalai Ádám győztes csapat tagja lehetett az RB Leipzig ellen
Fotó: Europress/AFP

 

Gulácsi Péter egyébként ott maradt Mainzban, mert elfogadta – csapattársával, a svéd nemzeti együttes szerelését 54 alkalommal magára öltő Emil Forsberggel együtt – a német közszolgálati televízió, a Zweites Deutsches Fernsehen meghívását, és az egyik legnézettebb műsor, a Das aktuelle Sportstudio vendége volt. A Magyar Nemzet részletesen beszámolt a magyar válogatott kapus szerepléséről, itt most csak a szombati vereségről mondott szavait citáljuk:

– Viszonylag hosszú ideig emésztem magam egy-egy vereség után, de közben arra is törekednem kell, hogy amint lehet, túllépjek a történeteken – árulta el a műsorvezető hölgy, Dunja Hayali érdeklődésére Gulácsi Péter. – Előre kell tekintenünk, sok meccsünk van hátra. A mainzi mérkőzés ugyanakkor lehetőséget kínált arra, hogy egy nagy lépést tegyünk előre, és jobban elhúzzunk a nyomunkban lévő csapatoktól. Nem tagadom, ez a vereség nagyon csalódottá tett.

Van még egy magyarja a Bundesligának, ám ezúttal nem állhatott a Stuttgartot 2-1-re legyőző Freiburg rendelkezésre, bokasérülés miatt hagyta ki a mérkőzést.

Várni kell még bemutatkozására a török Fenerbahce együttesében, egyelőre nem került be a csapat keretébe. Varga Kevin viszont ott volt a Kasimpasában, a második félidőre állt be az Ankaragücü otthonában, de segíteni nem tudott, a csapata 1-0-ra kikapott, és közel tartózkodik a kiesőzónához. Cipruson a sárga lapjai miatt nem játszott az Omonia Nicosiában, amely a Paralimni vendégeként nyert 1-0-ra, és őrzi a második helyét a tabellán. Folytatódott a horvát bajnokság is, az Osijek 3-0-ra nyert a Lokomtíva Zagreb otthonában, Kleinheisler László a 82. percben állt be, a Hajduk Split pedig Sibenikben győzött 1-0-ra, Gyurcsó Ádámot a 75. percben cserélték le.

Angliában ez a hétvége az FA-kupa jegyében telt el, nem volt kivétel a Bristol City sem, amely 3-0-ra nyert Londonban a Millwall ellen, tizenhat közé jutott, a kispadon ülve pihent, ezúttal nem állt be. St. Gallen már a kalandozások korában félte a magyarokat, most ártatlanabb veszteséget szenvedett a város: hazai pályán kikapott a Kecskés Ákost is bevető Luganótól a svájci bajnokságban. A Lugano kilenc ponttal lemaradva a Young Boystól a második jelenleg, de csak a jobb gólkülönbséggel, vele együtt hárman is pályáznak az ezüstéremre azonos pontszámmal, köztük a most legyőzött St. Gallen is. A belga Leuven a Gentet fogadta, Bese Barnabás a cserék között kapott helyet, és a 73. percben állt be, a csapata pedig 3-0-ra kikapott, a Leuven ennek ellenére stabil tagja a középmezőnynek. A holland élvonalban ugyanez igaz a Heraclesre, amely a Heerenveent fogadta és győzte le 1-0-ra, a hazai együttesnél Szőke Adrián csak a kispadot koptatta.

Bár a szlovák Fortuna Liga csak február 14-én kezdődik majd, a Dunaszerdahely magyar csapatkapitánya, Kalmár Zsolt említése most mégis idekívánkozik, ugyanis felkészülési mérkőzésen gólt szerzett nevelőegyüttesének, az ETO FC Győrnek, a DAC 3-0-ra megnyerte a mérkőzést. Kalmár Zsolt utána ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak:

– Minden gólnak örülök. Hogy ezek után hazamehetek-e Győrbe? Nagyon jó a kapcsolatom az ETO-val. Nagyon sok ismerősöm van Győrben, ott nőttem fel, kiskoromban szinte az ETO volt a második családom, sokat kaptam tőle. Lassan hét éve, hogy eligazoltam, és most először játszottam az ETO ellen. Jó volt ellene meccselni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.