Győzelemmel zárt selejtezősorozat

Telt ház nem lett, de háromezer szombathelyi úgy döntött, a helyszínen szurkolja végig a magyar férfi-kosárlabdaválogatott utolsó világbajnoki selejtezőjét.

2019. 02. 26. 12:06
null
Jarrod Jones nagyszerűen küzdött Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telt ház nem lett, de háromezer szombathelyi úgy döntött, a helyszínen szurkolja végig a magyar férfi-kosárlabdaválogatott utolsó világbajnoki selejtezőjét. Gyakorlatilag korábban, matematikailag pénteken eldőlt, hogy a csapat nem lehet ott szeptemberben a kínai vb-n, ám mégis fontos volt ez a Horvátország elleni találkozó, ráadásul az ellenfélnek is, dacára annak, hogy szintén nem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.

Amelyik csapat nyer, övé a csoport negyedik helye, ami nem közömbös a soron következő Európa-bajnokság selejtezőinek a sorsolásakor, ráadásul a horvátok számára egy győzelem a remény továbbélését is jelenthette. A kiírás szerint az a csapat, amelyik a selejtezőkön kudarcot vallott, de a legelőkelőbb helyen áll az euró­pai ranglistán, pótselejtezőn vehet részt, márpedig a kilencedik Horvátországot csak a hetedik Szlovénia előzi meg, és az eredmények függvényében a két ország pozíciója akár meg is cserélődhet.

Az olaszok elleni múlt pénteki súlyos, 34 pontos vereség után a magyar együttesről sugárzott a bizonyítási vágy, ez a lelkesedés azonban nem ment a fegyelmezettség, a türelem és a higgadtság rovására. Szokás szerint Vojvoda Dávid vitte a prímet, de sokat elárul az első félidő magyar válogatottjáról, hogy kilencen szereztek pontot, a 48-33-as vezetés pedig túlszárnyalt minden derűlátást. Sokat számított, hogy a lepattanók szerzésében sem maradt alul a csapat egyik palánk alatt sem, és a védekezés is rendkívül megkeserítette a horvátok életét.

Jarrod Jones nagyszerűen küzdött
Fotó: Teknős Miklós

Mindez meghatározta a folytatást: a magyar együttes összeszedetten, a horvát pedig egyre kevesebb motivációval kosárlabdázott, és a különbség a húsz pontot is elérte. Perl Zoltán remek labdákkal szolgálta ki a társakat, Ferencz Csaba mindkét sarokból dobott triplákat, Keller Ákos semlegesítette az ellenfél centereit, így a 66-48-cal kezdődő negyedik negyedben nem a győzelem ténye, hanem csak a különbsége lehetett kérdés.

Tulajdonképpen ez csak egy kötelező tíz perc volt szép kosarakkal, olykor talán túlszínezett játékkal. A lényeg az volt, hogy a magyar válogatott remek teljesítményt nyújtva győzte le Horvátországot, és ezzel a negyedik hellyel ott van Európa legjobb tizenhat csapata között. Ez úgy is szép búcsú volt a selejtezőktől, hogy a horvátok nélkülözték az ­NBA-s és euroligás játékosaikat.

Világbajnoki selejtező: Magyarország–Horvátország 84-65 (24-16, 24-17, 18-15, 18-17).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.