Hajszálon múlt – Pirlo majdnem lemaradt a Juve első meccséről

Andrea Pirlo sikeresen megvédte szakdolgozatát a firenzei Coverciano negyed edzőközpontjában, így már hivatalosan is ő a Juventus vezetőedzője.

2020. 09. 15. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stresszes időszakon van túl az olaszok korábbi világbajnoka Andrea Pirlo, akit augusztus elején vakmerő lépésként neveztek ki a Juventus vezetőedzőjének. (A kegyvesztett Maurizio Sarri nemcsak a dohányfüst terjengő aromáját hagyta hátra, hanem egy motiválatlan, identitás nélküli csapatot is).

A tapasztalat hiánya

A szúrós tekintetű ex-karmesternek tehát alaposan fel kellett kötnie a gatyáját, hogy képes legyen felrázni a Juventus fásult játékosait. A dolgát nem könnyítette meg, hogy korábban semmilyen szakmai tapasztalattal nem rendelkezett, még egy ifi csapatot sem irányított soha, így egyedül a játékosként elért sikerlistája, kiemelkedő játékintelligenciája és a klub elnökével, Andrea Agnellivel ápolt barátsága számított mérvadó indoknak kinevezésekor.

Fotók: Facebook

Arra azonban csak a hivatalos bejelentés után derült fény, hogy Pirlo nemhogy rutinnal, de kellő jogosítvánnyal sem rendelkezik egy Serie A szintű csapat irányításához, ugyanis nem volt birtokában az ehhez szükséges UEFA Pro Licence-nek.

A frissen kinevezett vezetőedző így papíron csak az edzéseken való részvételre kapott engedélyt, arra is csak azért, mert ugyan a diplomát még nem szerezte meg, de a tanfolyamra már beiratkozott.

Trükközés, vizsgázás

A klub az újonc edző problémáját a csapat korábbi kiválóságával, Pirlo „jobbkezével”, Igor Tudor személyével igyekezett áthidalni, aki már rendelkezett a szükséges képesítéssel, hiszen korábban a Galatasaray, az Udinese és a Hajduk Split egyesületét is irányította.

A Juventus mindent megtett annak érdekében, hogy tehermentesítse a zöldfülű Pirlót, a szakmai stábba az ország legkiemelkedőbb trénereit igyekezett megnyerni, hogy a volt középpályás kellő ütemben szokhasson hozzá a hatalmas nyomáshoz.

Ez persze még mindig kevés lett volna, ha a mester a mérkőzések közben még a kispad közelébe sem mehet. A probléma azonban úgy néz ki, megoldódott, a RAI ugyanis arról számolt be, hogy hétfőn Andrea Pirlo a híres firenzei Coverciano negyed szövetségi létesítménybe látogatott, ahol bemutatta a My Football, azaz a Futballom című szakdolgozatát.

A vizsgát Demetrio Albertini (a műszaki szektor elnöke) és Renzo Ulivieri (az edzőképzés igazgatója) előtt tette le, mégpedig sikeresen, így hivatalosan is kiérdemelte a Mister megszólítást, amivel a játékosok szokták illetni az edzőket.

Nincs idő hátradőlni

Bár nem valószínű, hogy a 41 éves tréner éjszakába nyúlóan magolta volna a szükséges tételeket, azért biztosra kellett mennie a vizsgán, hiszen első találkozója vészesen közeledik, fiai már most vasárnap a Sampdoriát fogadják az Allianz Stadion gyepén.

A „Zebrák” egy barátságos meccsen már túl vannak Pirlo irányításával, nemrég a Novara egyesülete fölött diadalmaskodtak 5-0-ra, amiből persze messzemenő következtetéseket hiba lenne levonni.

Az olasz karmestert tehát már csak napok választják el a hivatalos bemutatkozástól, az ismerkedésen túl van, papírjait megszerezte, most már csak az a kérdés, hogy sikerül-e olyan virtuozitással vezényelnie a kispadról is, ahogy azt annak idején a pálya gyepéről tette.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.