Hetvenéves Mészáros Ferenc, a magyar futball nagy remetéje

Elfordult az emberektől, volt csapattársaival nem áll szóba. Akik ismerik, értetlenül állnak az események előtt, senki sem tudja megmondani, mi történt a Vasas, a Sporting Lisszabon és a magyar labdarúgó-válogatott egykori kapusával. Mészáros Ferenc több szakadékból is kimászott, de a legmélyebből – amikor edzőként kirúgta őt a Vasas – már nem tudott kikapaszkodni. Az április 11-én 70 éves Buburól az Origo készített portrét.

Magyar Nemzet
Forrás: ORIGO.HU2020. 04. 11. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Ferenc a Vasas valaha volt legjobb kapusa, 29-szeres válogatott, két világbajnokságon (1978, 1982) négy meccsen védett. S a magára hagyott futballgeneráció egyik (még nem utolsó) mohikánja. Ennek a társaságnak a tagjai azok a futballisták, akik a hetvenes-nyolcvanas években játszottak, akik előtt a sportpályafutás befejezése után ott tornyosult az élet: mi lesz most? A Portugáliában eltöltött hat év, a Sporting Lisszabonnal megnyert bajnoki cím és Portugál Kupa, a BEK-negyeddöntős szereplés mind-mind adhatott volna egy olyan alapot, amely után Bubu megtalálja az életben a neki kijelölt utat. Talán ha 1990-ben nem akar mindenáron vezetőedző lenni a Vasasban, ha azokban a zavaros időkben kivár, ha egykoron szeretett klubja nem rúgja ki az első adandó alkalommal, minden másképp alakul.

Az 1989-90-es idényt Mészáros Ferenc a Vasas kapus- és pályaedzőjeként kezdte Mészöly Kálmán mellett. Amikor az MLSZ 1990 elején Mészölyt szövetségi kapitánynak nevezte ki, Bubu a Vasas vezetőedzője lett, mellette pedig Kiss László lett a pályaedző. A Vasas a 89-90-es szezon végén a 8. helyen kötött ki. A következő idényt is együtt kezdte a Mészáros, Kiss páros. 1990. november végégig a Vasas 12 pontot gyűjtött össze, a kiesés réme fenyegette a piros-kék klubot. Meszéna Miklós klubelnök ekkor úgy döntött, kirúgja Mészárost. A Vasas valaha volt legjobb kapusát, de messze nem a legjobb edzőjét. Jellemző a helyzetre, hogy Meszéna akkori döntését Mészáros atyai tanítómestere és példaképe, Illovszky Rudolf sem tudta megvétózni.

Innentől kezdve Mészáros Ferenc olyan szakadékba került, ahonnan már nem tudott kikapaszkodni. 2000 nyarán autóbalesetet szenvedett, sokáig élet és halál között lebegett. Felépült, de véglegesen magába fordult, teljesen megkeseredett ember lett belőle. 2017-ben a Nemzeti Sport még egy tétova kísérletet tett az irányába. A magyar válogatott Portugália ellen játszott vb-selejtezőt, és a lap kíváncsi lett volna Mészáros véleményére, de ő nem nyilatkozott.

Mészáros Ferenc, a magára hagyott futballgeneráció egyik utolsó mohikánja véglegesen magára maradt. 2020. április 11-én 70 éves lett. Isten éltesse sokáig.

Az Origo cikke IDE KATTINTVA olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.