Hősies küzdelem, újabb ezüst

A Budapesti Honvéd 1982-es győzelme után 37 évvel, története során negyedszer jutott be a Veszprém a férfikézilabda BEK/Bajnokok Ligája döntőjébe. David Davis csapata november 10-e óta minden mérkőzését megnyerte a BL-ben, a kölni fináléban a macedón Vardar Szkopje ellen 27-24-es vereséget szenvedett. Az idény végén visszavonuló Nagy László és Momir Ilics pályafutása utolsó mérkőzését játszotta.

Szilágyi László (Köln)
2019. 06. 03. 11:15
null
Mahé is elveszett a szkopjeiek lett óriása, Kristopans szorításában Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sterbiknének lett igaza. A Veszprém vajdasági születésű kapusát, Sterbik Árpádot végül benevezte klubja a férfikézilabda Bajnokok Ligája döntőjére. Pedig vasárnap kora délutánig úgy volt, hogy Palasics Kristóf lesz Mikler Roland cseréje. A 17 éves biológia szakos, serdülőbajnok gimnazistát – aki még életében nem védett BL-meccsen – Kölnbe reptették a klub vezetői, de végül nem nevezték be a szezon legfontosabb meccsére.

Sterbik vasárnap rá tudott állni a saját lábára, ez elképzelhetetlennek tűnt, miután a szombati elődöntőben ütközött a kielcei Marko Mamiccsal, és hosszú percekig feküdt a Lanxess Aréna küzdőterén, majd letámogatták a pályáról. Senki sem gondolta komolyan, kivéve Sterbiknét, hogy a tapasztalt kapus, ott lesz a másnapi döntőben. Valami csoda történt, mert tudta vállalni a játékot. is: a csapatkapitány vállának rotátorköpenye (a biológia szakos Palasics talán látott már ilyet…) sérült meg, miután szombaton ütközött ellenfelével. S ha ez még nem lett volna elég, a védelem oszlopát, Blaz Blagotinseket szándékos ütésért egyből piros lappal állították ki az elődöntőben.

De a Veszprémet nem lehetett megtörni: David Davis csapata a Final Four-csúcsot jelentő 12 gólig jutó szerb Petar Nenadics vezérletével 33-30-ra legyőzte a lengyel Kielcét. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy a Barcelona vagy a Vardar Szkopje vár a Veszprémre, végül bombameglepetés született, a szünetben hét góllal vezető, lélekben a döntőre tartalékoló Barca ellen fordított a tavalyelőtti BL-győztes.

A döntő napjára megjelentetett kiadványban korábbi és jelenlegi játékosok és edzők jósoltak: Anja Althaus és Eduarda Amorim is 29-29-es döntetlent tippelt. Mikler kezdett a kapuban, Nagy helyett Tönnesen játszott. Négy gólig fej fej mellett haladtak a csapatok, aztán ellépett a támadásban fantáziadúsabb Vardar, Mikler csak a 11. percben találkozott először a labdával, nagyon szerény, 16 százalékos hatékonysággal zárta az első félidőt.

Mahé is elveszett a szkopjeiek lett óriása, Kristopans szorításában
Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

David Davis keverte a lapokat, Kentin Mahé után is beszállt, majd az elődöntő hőse, Nenadics is, de nem tudott segíteni. Nagy László egy góllal jelentkezett, hősiesen támadott és védekezett is, de senki sem akadt, aki kihúzta volna a Veszprémet a gödörből. Az ellenfél felszabadultan játszott, az exszegedi Stas Skube okosan irányított, a lett óriás Deinis Kristopans semlegesítését úgy-ahogy megoldotta a veszprémi védelem, de így több lehetősége volt a beálló poszton Moraes Ferreirának, aki élt is az esélyekkel. 16-11-es Vardar-előnnyel mentek pihenőre a csapatok.

A szünetben elkezdett melegíteni Sterbik Árpád, ő volt az utolsó mentsvár. Pillanatok alatt feljött a Veszprém egy gólra, azonnal időt kért Roberto Parrondo, a Vardar edzője, megállította a veszprémi lendületet. Üldözte ellenfelét, kitartóan tapadt az észak-macedónokra a Veszprém, de utolérni nem tudta. A hajrában három gólra nőtt a különbség. A szezon legfontosabb mérkőzésén fogyott el a nem teljesen egészséges kulcsjátékosait is bevető magyar bajnok, amely 2002, 2015 és 2016 után újra megbotlott az utolsó akadályban.

A kölni Final Fourban játszotta pályafutása utolsó mérkőzését Nagy László és Momir Ilics. Nemcsak a két átlövő hiánya, az elszalasztott esély is fájni fog Veszprémben.

Bajnokok Ligája, elődöntő: Telekom Veszprém–Vive Kielce 33-30, Vardar Szkopje–Barcelona 29-27. A harmadik helyért: Barcelona–Kielce 40-35. A döntőben: Vardar Szkope–Telekom Veszprém 27-24.

Búcsú rossz szájízzel

Sterbik Árpád (ön)kritikusan, a csapatkapitány, Nagy László (képünkön) csalódottan értékelt, Manuel Strlek az erőnlétet is szóba hozta, az elődöntő legjobbja, Petar Nenadics a játékvezetőkről is elmondta a véleményét. David Davis edző egyetértett a tanítványaival, az első félidőben úszott el a döntő. Utána hiába üldözték a Vardart, utolérni már nem tudták. Villámreakciók azon melegében.

„Nem kezdtük jól a döntőt, dühös vagyok, mert nem is lehet így kezdeni. Egy döntőt úgy kell játszani, mint ha az lenne az utolsó mérkőzésed a karriered során. A Vardar-játékosok hat méterről lőttek Rolinak (Mikler – a szerk.), szegény úgy érezhette magát, mint egy tűzpárbajban. Támadásban elpasszoltuk a labdákat. Sajnálom, sokkal több van a csapatban, egyes játékosok miatt is sajnálom, akik talán fel sem fogták, hogy lehet-e egyáltalán még egy ilyen lehetőségük. És persze Nagy Laci és Momir Ilics miatt is sajnálom, akik vesztes meccsel zárták le a pályafutásukat. Hogy vagyok? Törésem sincs, de fáj minden porcikám, reggel még sétálni sem tudtam. De ez nem lényeg. Nem ezen múlott.” (Sterbik Árpád)

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

„Az első félidőben a támadásban nem voltunk pontosak, nem azt csináltuk, amit elterveztünk. Rohantunk az eredmény után. A fájdalom nem számít, szerettem volna játszani a BL-döntőben, de elég rossz szájízzel hagytam el a pályát. Óriási lehetőséget szalasztottunk el, az első félidő megpecsételte a sorsunkat. Szerettem volna BL-győztesként lezárni a pályafutásomat.” (Nagy László)

„Sok barátom van a Vardarban, ezért is gratulálok nekik a győzelemhez. Megérdemelten nyertek. Nem voltunk elég élesek az első félidőben, utána egy-két gólra feljöttünk. Nem akarok beszélni a fekete mezbe öltözött emberekről, a játékvezetőkről, de…” (Petar Nenadics)

„Az első félidőnk nem volt túlságosan jó, ekkor ment el a meccs. Gratulálok a Vardarnak. Végtelenül csalódott vagyok.” (David Davis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.