Igazán jó testvérek: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang

Dordrecht 120 ezer lakosú város Hollandiában, nem messze Rotterdamtól, és a rövid pályás gyorskorcsolyázók 2019-ben itt rendezett Eb-je a legsikeresebb Európa-bajnokságunk. Vasárnap este óta pedig az eddigi világbajnokságok helyszínei közül is Dordrecht a legkedvesebb számunkra, ahol válogatottunk három aranyat és három ezüstöt gyűjtött be.

2021. 03. 09. 7:35
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sndor
Dordrecht, 2021. március 7. Liu Shaolin Sándor (b) gyõz öccse, Liu Shaoang (j) elõtt a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres döntõjében 2021. március 7-én. MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink Fotó: Vincent Jannink Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azon a bizonyos 2019-es Eb-n négy aranyat, négy ezüstöt és egy bronzot szereztünk, utóbbit a női váltónk szállította, a férfiváltónk győzött, a többi arany, valamint az ezüstök Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang nyakába kerültek. Két olimpiai bajnokunk a short track klasszisai között is külön kasztba tartozik, ami most a vb-n is bebizonyosodott. Azt pedig, hogy a három arany és három ezüst milyen parádés teljesítmény, legjobban az mutatja meg, hogy eddig csupán egy vb-győzelmünk volt, ezt Liu Shaolin 2016-ban szerezte 500 méteren. Hét végén Liu Shaoang világbajnok lett összetettben és 500 méteren, emellett 1000-en és a váltóval másodikként zárt, bátyja az 1000-et nyerte meg, összetettben ezüstérmes lett, s persze ő is ott volt a váltóban, amelyben még Krueger John-Henry, az elődöntőben pedig Varnyú Alex szerepelt.

– A szombaton ötszázon megszerzett aranyéremnek nagyon örültem, de tudtam, hamar fel kell dolgoznom, hogy megszereztem pályafutásom első vb-címét – mondta el Liu Shaoang. – Arra is készültem, hogy akár az összetett-érem is összejöhet, mivel az első nap után fej fej mellett álltunk a kanadai Charles Hamelinnel. Ám borzasztó rosszul aludtam, és vasárnap reggel úgy ébredtem, ahogyan az emberek háromnapos fesztivál után érzik magukat… Vasárnap több olyan pillanat is adódott, amikor azt hittem, elájulok, végig fáradtnak éreztem magam, de úgy voltam vele, ha beledöglök, ezt akkor is meg kell csinálnom!

Liu Shaoang a 3000 méteres szuperdöntőben, ahol érmeket nem osztottak, csak pontokat a meglevőkhöz, a legjobb nyolc korcsolyázó között a hatodik helyen ért célba. De mivel Hamelin 1000-en nem jutott döntőbe, a fiatalabb Liu fivérnek volt a legtöbb pontja, és meg is tartotta az előnyét. Bár amikor a kaotikus szuperdöntő véget ért, ezt az első pillanatokban nem tudhatta. A nagy taktikai versenyben volt, aki két kör előnyt szerzett, más egyet a boly előtt. Az egy kör előnyben levő Liu Shaolin a végére olyannyira összekavarodott, hogy elengedte a holland Itzhak de Laatot, ha ezt nem teszi, övé lett volna az egyéni összetett vb-cím…

– Vasárnap reggel megfogadtam, hogy a pokolból a mennybe jutok – árulta el Liu Shaolin, utalva arra, hogy szombaton 500-on az elődöntőben vezető pozícióban volt, amikor kitört alatta a jég, elcsúszott, és nem jutott be a fináléba. – Jól futottam szombaton is, csak nem volt szerencsém. Elfáradtam, mégis, azt gondolom, leginkább mentálisan kellett összekapnom magam másnapra, és persze az is ott járt a fejemben, hogy bár Hamelin tizennégyszeres világbajnok, már harminchat éves – nehogy már megverjen! Két táv után vezette az összetettet, végül hatodik lett: ő a mennyből jutott a pokolba. A szuperdöntőt elszámoltuk, de a végén nem azért aggódtam, hogy nem az enyém az összetett arany, csak megijedtem kicsit, hogy nem a miénk az első két hely. Az mindegy volt, hogy melyikünk nyer – jegyezte meg az idősebb Liu fivér.

Akinél tehát a testvéri szeretet azt is felülírja, hogy eldobott magától egy vb-aranyat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.