Irreálisnak tűnik a júliusi folytatás

Az újrakezdés megvalósítható forgatókönyveiről gondolkodik a teniszvilág.

2020. 04. 22. 20:41
Tennis - ATP 500 - Mexican Open
Akár Rafael Nadal is a mieink ellenfele lehet a madridi fináléban Fotó: REUTERS/Henry Romero
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezd begyűrűzni a válság a teniszvilág felső köreibe. volt, a kínai Vang Csiang jelenlegi edzője, Thomas Drouet a francia L’Equipe napilapnak elkeseredetten nyilatkozott a jövőről. „Ha ez így megy tovább, akkor pizzafutárnak állok” – közölte a monacói szakember, de persze nem kell őt annyira komolyan venni, jó pár hónapra van félretett pénze, és egyébként is van mit a tejbe aprítania.

Ennél égetőbb problémákkal kell szembenézniük a másod- és a harmadvonal játékosainak. A világranglista 250. és 1000. helye között álló teniszezők egyetlen bevételi forrása a versenyeken megszerezhető pénzdíj. Mivel a koronavírusjárvány óta szünetel a szezon, a legtöbb „outsider” a visszavonulását fontolgatja. A sportág három kiemelkedő alakja, a világelső Novak Đoković, a világranglistán második és a Grand Slam-rekorder dobhat mentőövet a bajba jutott versenytársaknak. A „nagy hármas” egy pénzügyi alap létrehozását tervezi, s ezen keresztül segítené a játékosokat. „Meg kell mutatnunk, hogy nem hagyjuk őket egyedül” – jelentette ki Đoković. Szerinte az év végi világbajnokság összdíjazását is be lehetne fektetni a segélyalapba.

A kezdeményezéshez többen is szívesen csatlakoznának, jelezte, hogy rá is lehet számítani a bajban. A nyíregyházi játékos a 84. helyen állt a világranglistán a versenyszezon felfüggesztésekor, a belgák elleni Davis-kupa-párharc alapján a formája meggyőzőnek tűnt, éppen készült volna az Egyesült Államokba, amikor beütött a krach. Fucsovics vállát nem nyomta teher. A tengerentúli versenyeken nem kellett volna a tavalyi világranglista-pontokat megvédenie, így minden egység „pluszban” számított volna a rangsorban.

Balázs Attila is kész adakozni, amint értesítik a részletekről. A legelőkelőbb, a 76. helyen álló magyar játékos magába roskadt, hetekig nem is fogott ütőt a kezébe, miután leállt a teniszélet. Csak az utóbbi napokban kezdett újra feléledni, amikor megszellőztették, hogy július közepe lehet az újrakezdés dátuma.

De nem olyan egyszerű a folytatás, a borúlátók szerint még az sincs kizárva, hogy törlik a szezon hátralevő részét, hiszen senki sem tudja garantálni a játékosok és a versenyre érkező nézők egészségét. Az Egyesült Államokban beutazási tilalom és az egész országra kiterjesztett rendkívüli állapot van érvényben, jelenleg nehéz elképzelni, hogy a nyár végén a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb korcsoportját képező hatvanévesnél idősebb nézők megjelennek a New York-i Arthur Ashe stadionban, és a US Open szervezői gondoskodnak arról, hogy betartsák az Egyesült Államokban szigorúan vett háromméteres szociális távolságot. Ahhoz is igen élénk fantázia kell, hogy a beutazási tilalom feloldásával minden akadály elhárul a játékosok érkezése elől, nem beszélve az elszállásolásukról.

Ennek ellenére a férfi- és a női tenisztornák fő szervezője, az ATP és a WTA július közepén szeretné újrakezdeni a szezont. (Friss hír, hogy Federer felvetette: ideje lenne egyesíteni a két szövetséget.) Köves Gábor Davis-kupa-kapitány szerint a játékosoknak négy-hat hétre van szükségük, hogy formába lendüljenek, azaz júniustól el kellene kezdeniük komolyabban készülni a folytatásra. De még a július sem biztos, sőt megbocsáthatatlan bűn lenne, ha a jelenlegi bizonytalan helyzetben előre kitűznék az újrakezdés időpontját. A játékosoknak ugyan a bizonytalanság a legrosszabb, de felelőtlenség a járvány idején elhamarkodottan dönteni a folytatásról.

A wimbledoni bajnokságot törölték az idei programból, a Roland Garrost az őszre tolták, bizonytalan a sorsa az augusztus vége és szeptember eleje között esedékes US Opennek, és az eredetileg novemberre – a koronavírus egyik európai gócpontjában, Spanyolországban – tervezett Davis-kupa-döntő is kétséges.

De ne tekintsünk olyan messzire, nem kell borúlátónak lennünk ahhoz, hogy kijelentsük: nem valószínű, hogy július közepén újjáéled a profi teniszvilág.

Így hát nincs mást tenni, mint várni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.