Istennők piros-kékben

Egyetlen kakukktojás furakodott be a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe a megannyi milliárdos óriásklub közé: az Atalanta. Az az Atalanta, amely olyan szegény, hogy a saját pályája, az 1928-ban épült Gewiss Stadion (lánykori nevén Stadio Atleti Azzurri d’Italia) nem is alkalmas Bajnokok Ligája-mérkőzések lebonyolítására, ezért a piros-kékek (rossoblu) az egyórányi buszútra lévő San Siróban játsszák BL-meccseiket. Mindez nem akadályozta meg Gian Piero Gasperini edző fiait abban, hogy vasárnap az utóbbi 21 év legnagyobb vereségét mérjék a szebb napokat látott szomszédvár, a Milan együttesére.

Ch. Gáll András
2019. 12. 24. 8:48
Atalanta-Milan
Az argentin Papu Gómez indította bergamói hengert, az olasz válogatott Gianluigi Donnarumma végül öt gólt kapott Fotó: MTI/EPA/Paolo Magni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bergamói Atalanta beceneve La Dea, vagyis az Istennő, aminek az a magyarázata, hogy a görög mitológiában az aranygyapjút elraboló Jászón leányát hívták Atalantának – amúgy közkeletűbb elnevezése „rossoblu”, vagyis a klubszínek alapján piros-kékek. Nos, ezen az őszön-télen az Istennő a menny­be megy, hiszen bejutott a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat közé, ahol ráadásul verhető csapat, a Valencia jutott ellenfélül.

Mármost a Rossoblu szárnyalása akkor kezdődött, amikor 2016-ban az akkor 58 éves Gian Piero Gasperini lett a csapat edzője. Egyre feljebb araszolt a gárda, mígnem a 2018–2019-es bajnokság vége a Serie A harmadik helyén találta a kiscsapatot, ezzel pedig BL-szereplés járt együtt – ilyesmire nem volt még példa a klub 112 éves történetében.

Az argentin Papu Gómez indította bergamói hengert, az olasz válogatott Gianluigi Donnarumma végül öt gólt kapott
Fotó: MTI/EPA/Paolo Magni

A csoportkört pocsékabbul nem is kezdhette a csapat, három vereség követte egymást, utána azonban talpra állt az Istennő. Két győzelemmel és a Manchester City elleni döntetlennel fejezte be a sorozatot, a csattanó egy csodás 3-0 volt a Sahtar Doneck otthonában, a jutalom pedig a nyolcaddöntőbe kerülés. Mindez egy olyan együttestől, amely a harmadik évezredben háromszor is kiesett a Serie A-ból.

Eközben a bajnokságban is derekasan teljesít az alakulat, vasárnap a szomszédos óriást, a Milant lépte le 5-0-ra a szlovén Josip Iličić két, valamint az argentin Papu Gómez, a horvát Mario Pašalić és a kolumbiai Luis Muriel egy-egy góljával. A mélynövésű Gómez megalázó köténnyel fűszerezte a gólját, Andrea Conti volt a „károsult”, és Iličić második gólja is élményszámba ment, kipókhálózta a jobb pipát. A győzelem után Gasperini szabályosan táncot járt a pálya szélén, majd ezeket mondta: – Csodálatos 2019-es évet zártunk, az ötödik helyen állunk a bajnokságban, és várjuk a BL-ben a Valencia elleni párharcot. A Juve és az Inter behozhatatlan, de akár még a dobogóra is felférhetünk!

Ez történt Itáliában, ahol jön a karácsonyi szünet, a Premier League-ben azonban a Boxing Day, december 26. kilenc mérkőzést tesz a karácsonyfa alá, köztük este kilenckor a Leicester–Liverpool szuperrangadót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.