Jövő nyárra halasztják az Eb-t

A várakozásoknak megfelelően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a koronavírus-járvány terjedése miatt elhalasztotta az idei Európa-bajnokságot. Ám nem idén decemberre, ahogyan azt az elmúlt napokban többen megszellőztették, hanem szinte napra pontosan egy évvel, jövő nyárra. A lebonyolítás a jelenlegi tervek szerint változatlan, tehát Budapest a tizenkét helyszín egyike marad.

2020. 03. 18. 7:53
null
Willi Orbán egyenesbe került Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-t idén június 12. és július 12. között rendezték volna meg a magyar főváros mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában. Jövőre június 11. esik péntekre, ezért lesz aznap a nyitómérkőzés, s értelemszerűen a döntőt is egy nappal korábban, július 11-én játsszák majd.

Az UEFA biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét, de aki nem él ezzel a lehetőséggel, annak természetesen egy év múlva is érvényes lesz a belépője.

Az egyéves halasztás mellett szólt, hogy egyelőre megjósolhatatlan, mikorra áll vissza a korábbi rend a járvány lecsengése után, ráadásul az egyéves csúsztatás esélyt kínál arra, hogy idén július elejére befejezzék az aktuális nemzeti és nemzetközi klubsorozatokat, azaz tisztázatlan kérdések nélkül, tiszta lappal indulhatna a 2020-21-es idény.

Sajtóhírek szerint az Európa-liga döntőjét június 24-én, a Bajnokok Ligája fináléját június 27-én rendezhetik – ezt azonban hivatalosan nem erősítette még meg az UEFA. Ahogy arról sem született konkrét döntés, hogy a két félbeszakadt nemzetközi sorozat mikor és milyen formában folytatódhat.

Az UEFA tervei szerint a március végére tervezett Európa-bajnoki pótselejtezőket június elején bonyolítanák le, ekkor kerülhet tehát sor Szófiá­ban a Bulgária-Magyarország találkozóra is, majd néhány nappal később – ha csapata versenyben marad – fogadjuk az izlandi-román ­meccs győztesét.

Így legalább is pályára léphet Szófiában
Fotó: Mirkó István

A döntés eredményeképpen várhatóan több jövő nyárra tervezett esemény – így például a Nemezetek Ligája négyes döntője, az első, 24 csapatos klubvilágbajnokság, vagy ­például a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Eb – időpontja is módosul.

„Büszke vagyok az európai futballban szerepet vállaló kollégáim hozzáállására. Mindenkit az együttműködés szándéka vezérelt, és mindenki tisztában van azzal, hogy ez áldozatokat igényel. Szükségszerű, hogy az UEFA – mint az európai futball irányító szervezete – vállalja a legnagyobb áldozatot. Az Európa-bajnokság megrendezése óriási költségekkel jár, de mindent megteszünk azért, hogy ez az egyéb területeket, fejlesztéseket ne érintse” – fogalmazott az UEFA közleményében Aleksander Ceferin, a szervezet elnöke.

Az eltervezett menetrendet valószínűleg mindenki örömmel nyugtázná, annál is inkább, mert ebből közvetve az is kiolvasható, hogy az UEFA úgy kalkulál, legkésőbb májusban, de inkább már áprilisban újraindul a futballélet Magyarországon.

Rossi: Csak együtt

– Az elmúlt időszakban minden energiánkkal a rájátszásra és az Európa-bajnokságra koncentráltunk, mert nagy lehetőség lenne a hazai rendezésű tornára – kezdte a nyilatkozatát a döntésről Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ugyanakkor ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni. Addig viszont ez a közös feladatunk, amit csak együtt érhetünk el!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.