Kár a macska–egér harcra hajazó első tíz percért

A magyar válogatott elszenvedte első vereségét az Európa-bajnokságon, a továbbra is százszázalékos teljesítménnyel álló Norvégia 36-29-re győzött.

2020. 01. 18. 12:45
Handball - 2020 European Handball Championship - Main Round Group 2 - Norway v Hungary
Ifjabb Rosta Miklós (fehérben) derekasan küzdött a norvégokkal Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnok Dánia elleni döntetlen és Izland legyőzése után az elmúlt két világbajnokság ezüstérmese, Norvégia komolyan vette a torna meglepetéscsapatát, a magyar férfi-kézilabdaválogatottat az Eb középdöntőjében. Nagyon komolyan. A világ egyik legjobb átlövője, Sander Sagosen mellett egy másik nagyágyú, Magnus Rød is hatalmas kedvvel vetette bele magát a harcba. De ez a harc macska–egér harc volt; tíz perc után 9-2-re vezettek a norvégok, és ezzel a tetemes előnnyel lehozták az első félidőt, később kiderült, a meccset is.

Pedig a sokkoló kezdés után voltak szép jelenetek: Nagy Bence vagányan kísérletezett, Ligetvári Patrik keze is elsült, Fekete Bálint pedig megszerezte első gólját az Eb-n. Norvégia úgy alakított ki könnyedén nyolcgólos különbséget, hogy két hetest is kihagyott, az egyiket szépen védte a Mikler Rolandot váltó Székely Márton. És a norvég kapitány, Christian Berge figyelve a pihenés-terhelés arányára, nem hagyta végig fent a pályán Sagosent, de az ő dublőrei, például Christian O’Sullivan sem jöttek zavarba a magyaroktól.

Meglepő fordulatot vett a játék a 20-12-es norvég előnyről induló második félidőben: Szita Zoltán és is bedobott egy-egy gólt. Majd mielőtt meglegyinthetett volna minket a csodavárás szele, Bánhidi Bencét piros lappal zavarták le a pályáról. Szó ami szó, a szegedi beálló keze valóban találkozott Magnus Rød arcával. Legalább megoldódott a kulcsemberünk pihentetése a szlovénok elleni meccs előtt.

De ez sem lassította a lendületet, Bóka Bendegúz tovább erősítve eddigi hibátlan Eb-statisztikáját, megfeleztük a legnagyobb hátrányt, feljöttünk mínusz ötre. Kellett ehhez az egyre inkább elkényelmesedő norvég válogatott is. Gulyás István kapitány Ubornyák Dávidot is pályára küldte, a gyöngyösi irányító két góllal hálálta meg a bizalmat.

Ifjabb Rosta Miklós (fehérben) derekasan küzdött a norvégokkal
Fotó: Reuters

A norvégoknak szinte mindegy lett volna a gólkülönbség, de nagyon megnyomták a meccs végét. Sagosen végigvitt egy kínai figurát, Johanessen átlőtte a magyar falat.

A magyar válogatott elszenvedte első vereségét az Európa-bajnokságon, a továbbra is százszázalékos teljesítménnyel álló Norvégia 36-29-re győzött.

– Rosszul kezdtük a meccset, de a szünet után felvettük azt a harcmodort, amit az első három mérkőzésen mutattunk. Partiképesek voltunk az Eb nagy esélyese ellen – értékelt Gulyás István szövetségi kapitány.

Holnap az olimpiai selejtezőn való részvétel szempontjából kulcsfontosságú mérkőzés következik a szintén hibátlan, a korábbi magyar kapitány és veszprémi edző, Ljubomir Vranjes vezette, az Izlandot legyőző Szlovénia (tv: 16.15, Sport1) ellen. Motivációs problémái nem lesznek a mieinknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.