Karácsonyi kívánságkosár

Míg karácsony másnapján sok versenysorozatban jellemző a játék, december 25-én kisebb a sportkínálat. A hagyományoknak megfelelően idén is kivételt jelent az NBA, amelyben öt izgalmas mérkőzést rendeznek.

Magyar Nemzet
2020. 12. 25. 17:30
null
Fotó: Nathaniel S. Butler Forrás: NBAE/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha karácsonykor játszol, úgy érzed, befutottál – fogalmaz az NBA december 25-i mérkőzéseinek beharangozójában a Milwaukee Bucks kosarasa, Jrue Holiday. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban ugyanis nemcsak az a hagyomány, hogy karácsony első napján mérkőzéseket rendeznek, hanem az is, hogy ekkor a legjobb csapatok, a legnagyobb sztárok lépnek parkettára. Milwaukee városának ezért is nagy szó, hogy 1968 után ismét karácsonyi mérkőzésnek adhat otthont.

A hagyomány a – még BAA néven futó – liga második idényében indult, a New York Knicks és a Providence Steamrollers mérkőzésével. A négy nagy amerikai liga közül a legfiatalabb azonnal egyedivé vált a karácsonyi játéknappal, a tradíció pedig tartotta magát, azóta is minden évben rendeztek karácsonyi alapszakaszmeccset, kivéve 1998-at, amikor még az ünnep idején is tartott a játékosok sztrájkja.

Eleinte főként egymáshoz közeli székhelyű csapatok játszottak, hogy az utazó vendégeknek is jusson valamennyi a karácsonyból. Később már a lehető legnagyobb rangadókkal ajándékozták meg a tévénézőket – meg persze a televíziós társaságokat. Idén öt mérkőzést is rendeznek karácsonykor, gyakorlatilag valamennyi bajnokesélyes pályára lép, magyar idő szerint 18.00-tól másnap reggelig.

Az idei kínálat

A program a Miami Heat és a New Orleans Pelicans meccsével kezdődik. A floridai csapat tavaly meglepetésre nagydöntőbe jutott, míg a Pelicansban a tavalyi draft első választottja, Zion Williamson az első karácsonyi fellépésére készül.

Aztán következik az elmúlt két idény alapszakaszgyőztese, a Milwaukee Bucks és az elmúlt hat szezonból ötször nagydöntőt vívó Golden State Warriors. Itthon a Sport1 ezzel a meccsel kezdi a maga három találkozóból álló közvetítéssorozatát.

Ezt követi Kyrie Irving visszatérése Bostonba. A korábbi 1/1-es választott Kevin Duranttel alkotja a liga legújabb szuperpárosát a Brooklyn Netsben, míg a Boston a Milwaukee elleni rangadón adott győzelemmel kezdte a szezont. Akár a keleti főcsoportdöntőben is megismétlődhet majd a párharc fél év múlva…

Két nyugati párviadallal zárul az ünnepi program: a rendszeres karácsonyi résztvevő LeBron Jamesszel felálló bajnoki címvédő, a Los Angeles Lakers a Dallas Maverickset fogadja, míg a másik Los Angeles-i csapat, a Clippers a Denver Nuggetsnek vághat vissza a legutóbbi rájátszásban elszenvedett vereségért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.