Kenőpénzek, prostituáltak, eltussolt doppingügyek, orosz sikerek

Elkészült a Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) botrányos ügyeit feltáró jelentés. Kenőpénzek, prostituáltak, eltusolt doppingügyek a legfőbb vádpontok a korábbi elnökkel, a norvég Anders Besseberggel szemben.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2021. 02. 05. 10:25
null
Anders Besseberg vezérpózban. Magasról lehet nagyot esni Fotó: Barbara Gindl Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) korrupcióval és visszaélésekkel gyanúsított korábbi elnöke, a norvég Anders Besseberg már 2018-ban lemondott. Ám ennyivel nem úszta meg. A szövetség külső vizsgálatot rendelt el a visszaélések tisztázására, és az eredményeket több száz oldalas beszámolóban hozták nyilvánosságra – számol be minderről az Origó.hu. A részletek egészen botrányosak: az egykori elnök, Besseberg német főtitkára, Nicole Resch segítségével minden lehetséges módon védte az orosz érdekeket a biatlon-világversenyeken. Az IBU volt elnöke a kenőpénzt bőröndben kapta meg az oroszoktól. S emellett egyéb luxusszolgáltatásokat is élvezhetett: ingyenes vadászutak, luxusprostituáltak, minden, ami nem csak szem-szájnak ingere.

Besseberg talpa alatt akkor kezdett forrósodni a talaj, amikor 2015-ben az orosz doppingbotrány napvilágra kerülésében fontos szerepet játszó Grigorij Rodcsenkov kitálalt a Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) ügyeiről. Rodcsenkov volt annak a moszkvai doppingellenes laboratóriumnak a vezetője, amely a doppingteszteket felügyelte a 2014-es téli olimpiai játékok idején.

Ebben az időben az orosz sílövők furamód nem buktak meg a doppingellenőrzéseken, és a jelentés szerint az IBU norvég elnöke nem is gyanakodott arra, hogy az Orosz Biatlonszövetségnek köze lehet a doppingbotrányhoz. Szerinte Rodcsenkov hazudott, a botrány kivizsgálását vezető Richard McLarent pedig idiótának nevezte.

A McLaren-jelentés szerint 2011 és 2015 között az orosz versenyzők között tíz olyan embert találtak, akik doppingoltak. Olyan olimpiai éremszerzők, mint Jevgenyij Usztyjugov, Szvetlana Szlepcova, Olga Viljuhina és Olga Zaiceva is érintettek voltak a doppingbotrányban. – 2002 és 2014 között egy kezemen meg tudtam volna számolni azokat a biatlonistákat, akik nem doppingoltak – mondta el Anatoli Hovancev orosz edző.

Anders Besseberg szorgalmazta 2016 őszén azt is, hogy a szibériai Tyumen városában rendezzék meg 2021-es világbajnokságot. Ekkor már fény derült az orosz doppingbotrányra a 2014-es szocsi olimpia után. A szövetség elnöke sokat segített abban is, hogy a doppinggyanúba keveredett orosz versenyzők részt tudjanak venni a 2018-as phjonghcsangi téli olimpián.

2018 áprilisában az osztrák, a norvég és a német rendőrség egy közös akcióval rajtaütést hajtottak végre Besseberg, Resch és a Nemzetközi Biatlonszövetség salzburgi irodáiban. A házkutatások során tizenhárom luxusórát találtak Besseberg lakásában. A rendőrségi kihallgatáson Besseberg később beismerte, hogy kenőpénzként közel háromszázezer dollárt is kapott, a pénzt bőröndben vette át. Szeretett vadászni, ezért az orosz sportvezetők a szolgálataiért cserébe sokszor lepték meg vadászutakkal. Bessebergnek ezeken az utakon soha nem kellett fizetnie a felszerelésért, a szállásért vagy a trófeákért. Az elejtett állatokat a biatlonszövetség autóival szállította norvégiai otthonába. Sokszor az IBU munkatársai segítettek neki. Az oroszországi vadászatokon csinos tolmácsnőket biztosítottak neki, akik kényeztették a norvég elnököt. Besseberg nem tagadta, hogy töltött időt luxusprostituáltak társaságában, de szerinte nem tudta, hogy ki fizette a hölgyeket. Igaz, később azt már cáfolta, hogy kenőpénzt is átvett volna.

Ám ez már szinte mellékes. A bili kiborult, s ettől így-úgy megtisztult. 2018 óta a svéd Olle Dahlin az IBU új elnöke. Azóta nincsenek botrányok, vagy legalábbis nem kerültek nyilvánosságra. A svéd elnök Budapestre is ellátogatott, s tárgyalt arról, hogy a galyatetői sífutócentrumot hogyan lehetne felújítani, továbbfejleszteni a biatlon igényeinek is megfelelően. Ennek a törekvésnek a pénznél is nagyobb akadálya a globális felmelegedés.

Február 11-étől a szlovéniai Pokljukában rendezik a 2021-es biatlon-világbajnokságot – magyar versenyzők nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.