Kézilabda-fesztivál a nemzeti összetartozás jegyében

A nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében július 9-12. között nagy szabású kézilabda és kulturális fesztiválra kerül sor Székelyudvarhelyen a székelyudvarhelyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség szervezésében.

2020. 02. 13. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) operatív igazgatója a székelyudvarhelyi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, már eddig is rengeteg sportesemény szervezésében segédkezett az MKSZ, de az idei nyári nagyon különleges alkalom lesz. – Izgalmas esemény küszöbén állunk, hiszen kollégáimmal együtt számos versenyt szerveztünk meg az utóbbi években, elég, ha csak a 2016-os strandkézilabda-világbajnokságra, a női Bajnokok Ligája évről-évre Budapesten sorra kerülő FINAL4-jára, a 2018-as női junior világbajnokságra, a 2019-es női junior Európa-bajnokságra gondolunk, vagy éppen a következő esztendőkben sorra kerülő, 2021-es férfi junior vb-re, 2022-es férfi felnőtt Eb-re vagy a 2024-es női felnőtt kontinensviadalra. A nyári fesztivál azonban más, hiszen hívószavai a kézilabda mellett a nemzet, az összetartozás, a kultúra. Számos anyaországi és határon túli magyar klub csapatai látogatnak majd el Székelyudvarhelyre. Ilyés Ferenc már verbuválja All Star-csapatát a Szejke SK ellen, a főszerep azonban a gyermekeké lesz.

Az internet segítségével jelentkezett be a sajtótájékoztatón az éppen Berlinben EHF-kupa mérkőzésre készülő, székelyudvarhelyi születésű, 229-szeres magyar válogatott, kétszeres olimpiai 4. helyezett Ilyés Ferenc. – Nagyon nagy öröm számomra, hogy a szülővárosomban kerül sor a fesztiválra. Remélem, hogy az eseményen belül is kiemelkedő lesz az All Star-csapat szereplése, „világverő” csapatot igyekszünk összerakni – hangsúlyozta Ilyés, aki az utóbbi időszakban az MKSZ határon túli magyar kézilabdázásért felelős elnöki megbízottjaként is dolgozik.

A Határok nélkül Fesztivál vezető szervezője, Jakab Árpád kiemelte, hogy a székelyudvarhelyi esemény nagyszerűen illeszkedik a nemzeti összetartozás évének programsorozatába. – Nem csupán kézilabdáról lesz szó, hanem színvonalas kulturális és gasztróprogrammal készülünk. A Határok nélkül Fesztivált a Kowalsky meg a Vega zenekar koncertje nyitja meg és az Ismerős arcok zárja, de lesz főzőverseny, színházi előadások, kézműves vásár, történeti előadások és kirándulásokat is szervezünk az utánpótlás-játékosoknak. Már működik Facebook-oldalunk is, amely a facebook.com/kezilabdafesztival címen érhető el.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád számára óriási megtiszteltetés, hogy a város lehet a fesztivál házigazdája a nemzeti összetartozás évében.

Juhász István, az MKSZ Sportakadémiai Központjának vezetője elmondta, hogy a felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai is szerepelnek majd. Partiumból Szatmár, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai érkeznek, a 2006-2007-es korosztályokból. Mellettük három 2008-2009-es együttes is pályára lép majd, így összesen 300-400 gyermek léphet majd pályára. – A Magyar Kézilabda Szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3000 magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a nyári fesztivál. A határon túli magyarság számos klasszis játékost nevelt ki a kézilabdának, elég, ha csak Ilyés Ferencre, Ilyés Annamáriára, Sipos Adriánra, Sterbik Árpádra, Zácsik Szandrára, Kovacsicz Mónikára, vagy éppen Lakatos Ritára, Albek Annára gondolunk – fogalmazott Juhász István.

Az MKSZ stratégiai főtanácsadója, Ballai Attila meggyőződése, hogy a lelki nemzetegyesítés egyik fő eszköze a sport, s ennek a nyári fesztivál nagyszerű eszköze lehet. – De létezik egy ennél nagyobb ívű terv is: 2021 nyarán első alkalommal megrendezzük a Magyarok Világjátékát, a nagy szabású verseny ezt követően négyévente kerülne sorra, első alkalommal Budapesten, több mint tíz sportágban, köztük kézilabdában, de szerepel a programban az atlétika, az úszás, a birkózás is, hat napon át, több ezer sportolóval. A verseny eddig elképzelhetetlen lehetőséget adhat, nem csupán a Kárpát-medencei magyarságnak, hanem akár a tengeren túlinak is – mondta a főtanácsadó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.