Kijózanító vereség az Európa-bajnokság rajtján

Önsorsrontó, buta vereséget szenvedett Horvátország ellen a magyar válogatott a női kézilabda Európa-bajnokságon. A második félidőben a tizenegy perces gólcsend megpecsételte a sorsunkat. Klujber Katrin szerezte a magyar gólok több mint harmadát, kilencet, rajta kívül csak a kapus, Szikora Melinda volt helyenként dicsérhető. Folytatás vasárnap Szerbia ellen.

Szilágyi
2020. 12. 04. 19:45
Hungary vs Croatia
Elek Gábor újra a fedélzeten Fotó: BO AMSTRUP Forrás: EPA/BO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csőstül jött a baj. A magyarokkal egy csoportban szereplő szerb válogatott két pozitív esete eleve később, csütörtök este érkezett meg az Európa-bajnokság helyszínére, majd a már Dániában elvégzett újabb teszt egy pozitív eredményt hozott, ezért szombat estére halasztották a mára kiírt, hollandok elleni meccsüket. Majd a tegnap délutáni teszt újabb játékosnál mutatott pozitív mintát. A szabályok szerint a karanténból két negatív PCR-teszttel lehet kijönni. Kérdés persze, hogy a szombati újabb tesztelés milyen eredménnyel jár.

A magyar válogatottnál mindenki hadra fogható, bizakodó hangulatban várta a horvátok elleni bemutatkozó mérkőzést. Főleg azok után, hogy Nenad Šoštarić kijelentette, nem sok értelmét látja az Eb-nek. – Világjárvány van, és több csapatból is fontos játékosok hiányoznak. Ivana Kapitanović és Ivana Dežić is sérülés miatt dőlt ki, míg a koprivnicaiakra a vírus miatt nem számíthatunk – panaszkodott a horvát kapitány. Szerettük volna azt hinni, hogy ezzel a látványos önfeladással nem akarja elaltatni a magyar válogatott éberségét.

Szöllősi-Zácsik Szandra is hatástalan volt
Fotó: EPA/BO

Ki tudja, mi volt ezzel a célja? Az erősen tartalékos horvát válogatott a megilletődöttség legkisebb jele nélkül kezdett. Nálunk Tomori Zsuzsanna volt az ész, az erő és a tűz: a tapasztalt átlövő az első hat magyar gólban aktív szerepet vállalt. A válogatott a szokásos erényeit csillogtatta, amint eljutott a labda a szélre (ez nem túl sűrűn fordult elő...), már nem volt baj. Annál nagyobb probléma volt a beálló játékkal és az átlövésekkel, na, meg a tízperces leállással. A 12. és a 22. perc között csak egy gólra volt képes a válogatott, hátul pedig sehogy sem akart összeállni a védekezés, és Bíró Blanka sem a legjobb formájában ébredt, át is vette a vezetést a horvát válogatott. Még az volt a szerencse, hogy Klujber Katrin biztos kézzel dobta a heteseket. 12-12-es döntetlennel mentek szünetre a felek egy alacsony színvonalú mérkőzésen, mindkét csapatnak 9-9 labdaeladása volt. Ezt a meccset talán még akkor sem élveztük volna, ha nincs járványhelyzet, és beengedtek volna nézőket a csarnokba.

A folytatásban megszületett az első gólunk a beálló posztról, sok kiharcolt hetes után Tóvízi Petra volt eredményes. Stela Posavec volt a horvátok legjobbja, de nem ő, hanem a siófoki Katarina Ježić villanásával vette vissza a vezetést a horvát válogatott. Lukács hibázgatott a szélről, támadásban Klujber nem volt elég bátor, de továbbra sem hibázott hetesből. Szöllősi-Zácsik Szandra naggyá tette a kapuban Tea Pijevićet. A Bírót váltó Szikora Melinda a védéseivel tartotta a lelket a csapatban, hetest és ziccereket is fogott a siófoki kapus. A védekezésünk nagyon lifegett, Kovacsics Anikó negyedórával a vége előtt már két kiállításnál járt. Rajta kívül nem volt olyan, aki két gólnál többet dobott az ötvenedik percig.

Elek Gábor is értetlenül állt az események előtt
Fotó: EPA/BO

A hajrá 19-19-es döntetlennel indult, és mivel két góllal meglépett Horvátország, magyar időkérés következett. Meglepőt húzott az Elek, Danyi kettős: Tomori a jobb-, Háfra a balátlövő poszton töltötte a következő perceket. Hétperces gólcsend után támadt a magyar válogatott a szépítésért, de hibázott. Valentina Blažević viszont nagy gólt szerzett talpról. 22-19 volt oda. És innen már nem volt visszaút, 24-22 lett oda. Folytatás vasárnap Szerbia ellen. Ennél csak jobb jöhet.

Női kézilabda Európa-bajnokság, C csoport, Kolding: Magyarország–Horvátország 22-24, a Hollandia–Szerbia mérkőzést elhalasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.