Kovacsnak arany, nekünk bravúrok

A kalapácsvetésben harmadik Halász Bence és súlylökésben ötödik Márton Anita után több pontszerzőnk már nem lett a dohai atlétikai világbajnokságon, de a hét végén két bravúros döntőbe jutást nyugtázhattunk: férfi-gerelyhajításban – a selejtezőben országos csúcsot dobó – Rivasz-Tóth ­Norbert a kilencedik, női távolugrásban Nguyen Anasztázia a 12. helyen zárt. S egy aranyéremhez mégiscsak van némi közünk, mert férfisúlylökésben minden idők legerősebb és legőrültebb versenyét a magyar felmenőkkel is rendelkező Joe Kovacs nyerte meg az amerikaiaknak.

2019. 10. 07. 15:04
null
Világbajnokságon először szurkolhattunk magyar döntősnek gerelyhajításban Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi-gerelyhajításban Németh Miklós világcsúccsal győzött az 1976-os montreali olimpián, négy évvel később Paragi Ferenc javította meg a rekordját, de atlétikában csak 1983 óta rendeznek vb-t, és ebben a számban eddig még vb-döntősünk sem volt. Szombaton azonban Dohában Rivasz-­Tóth Norbert a selejtezőből 83,42 méteres országos csúccsal a kilencedik helyen került be a fináléba, ami azért is nagy szó, mert csak egy héttel a vb előtt tudta meg, hogy indulhat. A két éve ­U23-as Eb-t nyert versenyző nem teljesítette a 83 méteres nevezési szintet, ám a 82,26-os eredményével még befért a 32 fősre kibővített mezőnybe. S nagyon jó, hogy így alakult, mert szombaton első kísérletére megjavította a két éve felállított 83,08-as magyar rekordját. A tegnapi döntőben – ahonnan a riói olimpiai bajnok német Thomas ­Röhler kiszorult – már nem ment ilyen jól neki, három dobás után a nyolc között nem folytathatta, 79,73-mal a kilencedik helyen kötött ki.

– Szerettem volna ma is kihozni magamból a maximumot, sajnos most nem jött össze, de összességében elégedett vagyok, annak is örülök, hogy itt lehettem a döntőben – summázott Rivasz-Tóth Norbert.

Világbajnokságon először szurkolhattunk magyar döntősnek gerelyhajításban
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Női távolugrásban 2005 után lett újra vb-döntősünk, miközben az olimpiai és négyszeres világbajnok amerikai ­Brittney Reese 6,52 méteres eredményével a 13. helyen éppen kicsúszott a fináléból. Azért is, mert Nguyen Anasztázia 654-et ugrott, és ezzel 11. lett az igen szoros versenyt hozó szombati selejtezőben. Farkas Petra 644-gyel csak a 23. helyen zárt, a centiket nézve azonban ő sem volt távol a döntőtől. Itt aztán tegnap Nguyen két belépett kísérlet mellett csak 626 centit teljesített, ezzel senkit sem előzött meg, tizenkettedikként fejezte be a ­vb-t. Bosszankodott, ám abból erőt meríthet, hogy ott volt a földkerekség legjobbjai között.

Női 100 méter gáton 100 m gáton futamában negyedik lett 13.00 másodperccel, így helyezéssel került elődöntőbe, míg Kerekes Gréta a maga futamában 13.11 mp alatt, ötödikként ért célba, és összesítésben három századdal maradt le a továbbjutásról. Az elődöntőben – a legjobb 24 között – Kozák az első futamban idei legjobbjával, 12.87-tel ötödikként, összesítésben a tizenharmadik helyen végzett – ez sem rossz, és ezt ő is így értékelte az M4 Sport kamerája előtt: „Tök jó futás volt, boldog vagyok!”

Ezt a férfi 4×100 méter váltó után az amerikaiak bombaerős kvartettjének (Coleman, Gatlin, Rodgers, Lyles) tagjai is mondhatták volna, mert nem rontották el a váltásokat – mint már annyi nagy világversenyen –, és minden idők harmadik legjobb eredményével, 37,10 mp-es idővel győztek, a női 4×100-as váltóknál pedig a jamai­caiakat koronázták meg. A holland, de etióp születésű Sifan Hassan a női 10 ezer méter után az 1500-at is megnyerte, ilyen duplázásra még nem volt példa világversenyen. Az igazi őrületet azonban a férfisúlylökés döntője hozta, elöljáróban álljon itt a végeredmény: 1. Joe Kovacs (Egyesült Államok) 22,91; 2. Ryan Crouser (Egyesült Államok) 22,90; 3. Tom Walsh (Új-Zéland) 22,90. A magyar felmenőkkel is rendelkező Kovacs, valamint Crouser egyaránt az utolsó sorozatban dobta a legjobbját, amivel az örök-világranglista holtversenyes harmadik, illetve ötödik helyére kerültek. S az is mindent elmond a nívóról, hogy a brazil Romani a 22,53-as eredményével az eddig tizenhat vb mindegyikét simán megnyerte volna, Dohában azonban a dobogóra sem fért fel!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.