Lipcsei Péter: Ez emberfeletti volt

Eseménydúsan zajlottak le a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntői: voltak kiállítások, súlyos sérülések, szép gólok, és bejutott a négy közé egy másodosztályú csapat, a Soroksár. A bravúr kárvallottja a bajnokságban is bukdácsoló Puskás Akadémia volt.

2019. 04. 05. 15:03
null
Érthető az öröm, a Soroksár csapata az NB II-ből verekedte be magát a Magyar Kupa elődöntőjébe Forrás: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve a Budafok ejtette ámulatba a magyar futball híveit: harmadosztályú csapatként többek között a Videoton testén túljutva egészen az elődöntőig verekedte el magát a Magyar Kupában. Ott a Ferencváros megállította ugyan két győzelemmel, ám az azóta az NB II-be feljutott budafokiak okkal büszkék arra a sorozatra. Idén egy másodosztályú csapat, a Soroksár szolgál eddig hasonló meglepetéssel: miután 1-1-re végzett a negyeddöntő első meccsén Felcsúton, a visszavágón a 82. percben hosszabbításra kényszerítette a Puskás Akadé­miát, majd a tizenegyespárbajban felül is múlta, és ezzel érdekeltként várhatta az elődöntők szerdai sorsolását.

„Emberfeletti teljesítményt nyújtottak a játékosok ezen a délutánon – értékelte a sikert Lipcsei Péter vezetőedző. – Különösen azért emelem meg a kalapomat előttük, mert a háromgólos vasárnapi zalaegerszegi vereség után tudtak ilyen remek játékkal előrukkolni. A két meccs alapján megérdemelten jutottunk tovább, ráadásul mindkettőn hátrányból álltunk fel. Most óriási nálunk az öröm, a Magyar Kupa elődöntőjébe jutás edzői pályafutásom eddigi legnagyobb sikere. A Honvéd ellen sem mi számítunk majd esélyesnek, de mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy mindenki a maga posztján nyújtson százhúsz százalékot, és ha ez megvan, tisztán nézhetünk egymás szemébe még vereség esetén is – erre törekszünk majd a kupa elődöntőjében.”

A Puskás Akadémia tavaly a dön­tőig menetelt, és ott is csak tizenegyespárbajjal maradt alul, akkor az Újpesttel szemben. A felcsútiak a bajnokságban sem nagyon vitézkednek, a tavaszi nyolc fordulóban három győzelem és öt vereség a mérlegük, öt pont választja el őket a kiesést jelentő 11. helytől, és most egy másodosztályú csapat pottyantotta ki őket a Magyar Kupából.

Érthető az öröm, a Soroksár csapata az NB II-ből verekedte be magát a Magyar Kupa elődöntőjébe Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

„Végtelenül bosszant minket ez a kiesés, természetesen gratulálunk a Soroksárnak – nyilatkozta lapunknak Komjáti András, a Puskás Akadémia klubigazgatója. – Ugyanakkor már csak a legfontosabbra, a bennmaradás kiharcolására kell összpontosítanunk a bajnokságban, ezt a célt muszáj teljesítenünk. Továbblépünk a kupakudarctól, amely miatt nem kerül napirendre az edzőkérdés.”

Radoki János állását tehát nem rendítette meg a búcsú a kupától, bár furcsa is lenne, ha ez megtörténne. A Puskás Akadémia tavaly június elején vált meg közös megegyezéssel Pintér Attilától, az utódjától, Benczés Miklóstól december 8-án köszöntek el, és egyre valószínűbbnek látszik, hogy ha három szakember nem boldogul a csapattal, akkor elsősorban nem velük lehet(ett) a baj.

A legnagyobb érdeklődés természetesen a Mol Vidi és a Ferencváros párharcát kísérte. A fehérváriak a Groupama Arénában 2-1-re nyertek, a Fradi nekifutott, hogy idegenben megfordítsa az állást, ám a 7. percben kiállítása megpecsételte a sorsát. Sőt a hajrára már csak kilencen maradtak a vendégek, mert Igor Haratyin összefejelt Davide Lanzafaméval, vér borította el az arcát, le kellett jönnie a pályáról, és mivel Szergej Rebrov már mindhárom cserelehetőségét kihasználta, senki sem állhatott be a helyére. Haratyint még szerda este kórházba vitték, és a hírek szerint eltörött az orra. Rosszul járt Marko Scsepovics is, akit Dibusz Dénes piros lapot érően letarolt a találkozó elején: járomívtörés, valamint többszörös felső- és alsóállkapocscsont-törés a diagnózis, meg kell műteni. Az esetet követően egyébként még pályán maradt, de a 28. percben végül cserét kért.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága Dibuszt tegnap három kupameccsre eltiltotta.

A Mol Vidi a jövő és az azt követő héten a már kedd este elődöntőbe jutott Debrecennel csap össze (a Loki a Mezőkövesdet ejtette ki 3-1-es összesítéssel), a másik ágon pedig, mint említettük, a Bp. Honvéd és a Soroksár játszik majd egymással. A kispestiek az NB II-es Budaörsöt ejtették ki 6-3-as összesítéssel, a hat góljukból az exliverpooli David N'Gog egymaga ötöt szerzett. A Budaörs vezetőedzője, ezt nyilatkozta: „A mi klubunk sohasem jutott el ilyen messzire a Magyar Kupában, de a jövőben meg kell gondolnunk, érdemes-e ennyi energiát fektetnünk ebbe a sorozatba.”

Lehet, valahol igaza van, ám a boldog soroksáriak alighanem vitatkoznának vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.