Mágikus utazás a falusi futball mélyére

Csillag Péter és szerzőtársai korszakos alkotását kedden mutatták be a szerző dédapja házában.

Ch. Gáll András
2020. 07. 07. 13:41
null
Fotó: Katona Vanda Fotó: Katona_Vanda

Csillag Péter és szerzőtársai korszakos alkotását kedden mutatták be a szerző dédapja házában.

Mágikus utazás a falusi futball mélyére. Talán nem dehonesztáló a szerzőkre nézve, ha Esterházy Péter könyve címének parafrázisával méltatjuk Csillag Péter és szerzőtársai korszakos alkotását, amit kedden mutattak be a szerző dédapja, Molnár C. Pál festőművész Ménesi úti házában.

Ha az ember kezébe veszi Csillag Péter bármelyik írását, felkészülhet a legjobbra. Ebben a kontextusban nem okoz csalódást az olvasónak a Hátsó füves című pazar kiállítású… mi is? Szociográfia? Fotóalbum? Futballtörténeti alapmű? Faluturisztikai bedekker? Talán ez így mind együtt, mert ez 200 oldalas, 116 lehengerlően zseniális fényképet tartalmazó könyv barangolás nemcsak a magyar futball rejtett tájain – ahogy a mű alcíme ígéri –, hanem a műfajok között is.

De micsoda lebilincselően rabul ejtő barangolás!

És elnézést kell kérnem Csillag Petitől, egykori nemzeti sportos kollégámtól és barátomtól – akinek már az édesapjával volt szerencsém együtt rúgni a bőrt előfelvételisként negyvenöt évvel ezelőtt Kalocsán, a forradalmi ezrednek nevezett büntetőalakulatnál –, mert ezúttal a dicséretből vele azonos mértékben részesül a remek fotóriporteri brigád, élén Mirkó Istvánnal (lapunk munkatársával), soraiban Szabó Miklóssal, Tumbász Hédivel, Balogh Lászlóval, Reviczky Zsolttal, Földi Imrével, Korponai Tamással, Török Attilával, Móricz-Sabján Simonnal és Veres Viktorral.

Mert az, hogy a szöveg világszínvonalú, immár megszokott Csillag Pétertől. Na de a fotók egyenesen sokkolják az embert. Zsánerek? Sportfelvételek? Szociofotók? Is-is. De talán inkább az utóbbiak. Mert ha a szerzők Felsőszölnöktől Garbolcig, a jelenlegi Magyarország legnyugatibb falucskájától a keleti végekig bebarangolják a magyar futball hátországát, akkor olyan emberekkel, tájakkal, futballpályákkal találkoznak, akikkel, amilyenekkel nem is gondolnák.

Nem véletlenül mondta Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke bevezetőjében, hogy a Rézbong Kiadó által megjelentetett könyv a támogatást nyújtó Nagy Béla-program büszkesége, Csillag Péter pedig a Nemzeti Sport legkiválóbb újságírója.

A keddi könyvbemutatót Szombathy Pál, a Digi Sport műsorvezető-riportere moderálta, a meghívott díszvendégek egyike Pisont István 31-szeres válogatott labdarúgó, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője, másika pedig Tukacs László túristvándi testnevelés-tanító (sic!), a helyi futball apostola és szervezője volt. Pisont annak idején vendégül látta szülőfalujában, az Orosházától néhány kilométerre fekvő Gádoroson a könyv szerzőit, mint ahogy Tukacs tanító úr is kétszáz kilométerrel északabbra, a szatmári Túristvándiban.

A tanító úrban mellesleg egy standup-komikus veszett el, illetve dehogy is veszett el, mert a hatvanéves pedagógus és futballszervező rendületlenül hányja magából a jobbnál jobb poénokat utánozhatatlan felső-tiszavidéki tájszólásában, közben meggyőzve bennünket a futball semmi máshoz sem hasonlítható közösségteremtő és -szervező erejéről. Az embernek óhatatlanul a Brazilok című film jutott eszébe, amikor Tukacs tanító úr a túristvándi romákból verbuvált, Fekete Traktor névre keresztelt csapatról beszélt, amely parázs hangulatú meccsen csapott össze a rendőrök együttesével…

A résztvevők csaknem két órán keresztül szórakoztatták a nagyérdeműt a könyv keletkezésének mágikusan realisztikus történeteivel és a lebilincselő hangulatú sztorikkal, amelyek meggyőztek bennünket arról, hogy bár az album egy eltűnőben lévő futballvilág utolsó képeit tartalmazza, de talán mégsem: amíg Pisont Istvánok, Tukacs Lászlók és Csillag Péterek vannak közöttünk, addig ez a világ nem fog eltűnni.

A könyv 4990 forintos áron vásárolható meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.