Tizenegy, mindent eldöntő este vár Pep Guardiolára

Nehezen indult az idény a Manchester Citynek, a tavasz közepén mégis történelmi siker előtt áll a gárda. Egy trófeát már szinte zsebében érezhet, de további hármat is hajszol, s amennyiben mindet megnyeri, olyat ér el, amire még angol élvonalbeli klub sosem volt képes.

2021. 04. 17. 17:14
Manchester City
Guardiola nem iszik előre a medve bőrére Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pep Guardiola együttesének a Premier League-ben már nincs sok félnivalója, a klub történetének a hetedik bajnoki címe már aligha csúszhat ki a kezéből. Egy mérkőzéssel többet játszva tizenegy pontos előnnyel bír a Manchester City a Manchester United előtt, s amennyiben megnyeri következő három bajnokiját (Aston Villa idegenben, Crystal Palace idegenben, Chelsea otthon), akkor a városi rivális eredményeitől függetlenül május 12-én egy newcastle-i győzelemmel bajnokká koronázhatják.

Addig azonban valóságos erőltetett menet vár a csapatra. Továbbra is négy fronton áll harcban, egy-két megingás könnyen becsúszhat, így a hőn áhított „quadruple” helyett a következő tizenegy napban akár az is megeshet, hogy egyre csökken a megszerezhető trófeák száma, bár ennek minimális a valószínűsége.

Kezdetnek szombat este (18.30, Spíler 1) a FA-kupa elődöntőjében a Chelsea vár a gárdára. A két csapat közt kereken húsz pont a különbség a Premier League tabelláján, és legutóbb, január elején a Manchester City simán 3-1-re győzött a Stamford Bridge-en. Akkor még nem Thomas Tuchel irányította a londoniakat, s bár a német rendet rakott a csapatnál, tudja, hogy egyelőre nincsenek egy szinten a manchesteriekkel.

– El kell fogadnunk, hogy most nagy a különbség köztünk. Fontos, hogy emiatt ne becsüljük le magunkat, most kilencven percre magabiztosan kell kiállnunk ellenük, hinnünk kell benne, hogy egy meccsen eltűnhet a két csapat közti különbség. A következő idényben pedig az első naptól az lesz a célunk, hogy levadásszuk őket – jelentette ki a Chelsea trénere.

Guardiola nem iszik előre a medve bőrére
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Április 21-én az Aston Villával találkozik a City a bajnokságban, 25-én a Tottenham és a Ligakupa döntője lesz terítéken. José Mourinho csapatával szemben az elmúlt idényekben nagyjából kiegyenlített a mérleg, általában a házigazda nyeri a meccseket. Semleges pályán mindenképp Guardioláék számítanak esélyesnek, már csak azért is, mert a Spurs rendkívül rossz passzban van, az elmúlt hat találkozójából csak egyet tudott megnyerni, ráadásul péntek este sérülés miatt legjobbját, Harry Kane-t is elvesztette.

Idén Angliában egyelőre minden fronton verhetetlennek tűnt a City, de a nemzetközi porondon kemény falba ütközhet: április 28-án a Paris Saint-Germain otthonában rendezik a Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonását. Pep Guardiola legutóbb tíz éve, még a Barcelona edzőjeként nyerte meg a nagyfülű trófeát, és nagy a nyomás a vállán, hogy végre a manchesteriekkel is az európai klubfutball csúcsára érjen. Egy gátat már áttört fiaival, hiszen a katalán irányítása alatt először jutottak be a legjobb négy közé, de az elődöntőben a szintén első BL-győzelmére áhítozó francia csapat biztosan nem adja majd könnyen a bőrét, még akkor sem, ha Európa talán legjobb formájában lévő együttese lesz az ellenfele.

Legutóbbi 37 találkozójából mindössze kettőt veszítettek el Fodenék, s nemcsak hazájukban, hanem a Bajnokok Ligájában is ellenállhatatlanul teljesítettek, a Borussia Dortmund elleni negyeddöntő első felvonását megelőzően csak az első csoportmeccsükön kaptak gólt, tizenegy órán keresztül nem járt túl egy játékos sem eszén.

Rúben Dias (jobbra) Erling Hålanddal is felvette a versenyt
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ahogy azt a jól ismert mondás állítja, „a támadók nyerik a meccset, a védők nyerik a bajnokságot”. A katalán vezetőedző is ezzel ért egyet, és a hátsó alakzatot emelte ki csapata szárnyalásának a kulcsaként. Nem véletlenül, hiszen az előző idényben Aymeric Laporte kiesését nagyon megsínylette a csapata, és a megszokotthoz képest jóval többször zörgették meg a City hálóját az ellenfelek. Ezt a lyukat tömte be Rúben Dias megszerzésével Guardiola, akiért ugyan hetvenmillió eurót kellett kipengetnie a klub tulajdonosainak, de a portugál leigazolása telitalálatnak bizonyult, John Stonesszal tökéletes párost alkotnak a védelem tengelyében.

– Rúbennek és Johnnak köszönhetően hatalmas előrelépést tett a csapatunk ebben az idényben. A labdát tartva védekezünk, ez a legfontosabb dolog. Amikor az ellenfél közelít hozzánk, akkor is stabilan állunk a lábunkon – fogalmazott a mester.

A manchesteri játékosok már egymás között pusmognak, de a katalán edző egyelőre próbálja hűteni a kedélyeket, és folyamatosan a jól ismert mondatot mantrázza: „Nem beszélünk négy trófea megnyeréséről, mindig csak a következő meccsre koncentrálunk.” Ennek ellenére az angol sajtó már lázban ég, és egy szuperszámítógép kiszámította, mennyi esélye is lehet valójában a Manchester Citynek, hogy az élvonalbeli klubok közül elsőként négy fronton is révbe érjen, s bár nem akar beszélni róla Guardiola, történelmi siker előtt állhat tanítványaival. Az előrejelzés szerint a Premier League-ben több mint 99 százalék az esélyük a végső győzelemre, a Ligakupában 74,6, a FA-kupában 50,7, a Bajnokok Ligájában pedig 51 százalék (a Real Madridnak 20, a Chelsea-nek 17, a PSG-nek 8 százalék).

Kíváncsian várjuk, hogy beválik-e a jóslat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.